5 híresség a múltból, aki füstmentessé tette az életét

A történelem és kultúra nagyjai közül is sokan sikerrel tették füstmentessé az életüket.

Fülöp herceg az esküvője napján nyomta el az utolsó cigit, Eisenhower elnök orvosi tanácsra változtatott, Mark Twain pedig ezerszer is nekifutott a leszokásnak. Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom a füstmentes életet népszerűsíti, hiszen május 31-én tartják a Nemdohányzó Világnapot. A pandémia enyhülésével érdemes megszabadulni azoktól a káros szenvedélyektől, amelyek a karantén idején nehezítették az életünket, erre buzdítanak a letűnt korok jó példái.

Fülöp herceg az esküvője napján tette le a cigit

II. Erzsébet a családi viszályokat is vállalta, hogy Fülöp herceggel egy párt alkossanak, azonban a későbbi királynő egy dologban hajthatatlan volt: mielőtt elnyerné a kezét, vőlegényének le kell szoknia a dohányzásról! A nemrégiben, 99 éves korában elhunyt Fülöp az utolsó utáni pillanatig várt, az esküvő reggelén gyújtott rá utoljára. A későbbi királynőnek jó oka volt, hogy haragudjon a dohányra: édesapja, a láncdohányos VI. György tüdőrákban halt meg, fájdalmasan fiatalon. 

Eisenhower elnökként már nem füstölt

Az Egyesült Államok 34. elnöke (lásd fotó) kemény dohányos volt: napi négy doboz (!) saját maga által tekert cigarettát pusztított el mielőtt az ötvenes években – elnökké választása előtt nem sokkal – orvosi tanácsra úgy döntött, hogy felhagy káros szokásával. Eisenhower magabiztosságát és kitartását jól mutatja, hogy egyik napról a másikra szokott le a dohányról és soha többé nem gyújtott rá.

Bach cukorbetegen szokott le

Johann Sebastian Bach időskorában cukorbetegséggel küzdött, amelynek tünetei megkínozták a zene óriását. Bach józan döntést hozott: diétázni kezdett, lemondott a húsról, legnagyobb szenvedélyéről a kávéról, valamint a dohányzásról is. A döntés alighanem évekkel hosszabbította meg az életét.

Mark Twain megpróbálta

„A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább ezerszer megtettem” – írta Mark Twain amerikai író. Azt az irodalomtörténet nem tudja biztosan, hogy a Tom Sawyer kalandjai szerzőjének sikerült-e füstmentesen élnie, az azonban biztos, hogy nagyon komolyan próbálkozott.

Walter Matthau időben lépett

A morcos külsejű színészlegenda 1966-ban szívinfarktust kapott, ekkor döntött úgy, hogy a füstmentes életet választja. Jól tette: hamarosan találkozott Jack Lemonnal és a különleges páros rengeteg közös sikert ért el.

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom tudósok, művészek, sportolók, közgazdászok és vállalkozók közreműködésével jött létre, hogy napjaink legégetőbb kérdéseiben indítson párbeszédet a közös célok megvalósítása érdekében.