Fecsegő tipegők, Piszkos Fred és székelyföldi mondahősök is beköltöznek a Hild-villába

Animációs esték – Hagyomány és haladás című online sorozat.

Június 10-én a BánffyMiklós-díjas Kollarik Tamás vendége Varsányi Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró és Fazakas Szabolcs operatőr, grafikus lesznek. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) által életre hívott Animációs esték – online beszélgetéssorozat folyamán eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz a házigazdával, a Magyar Filmdíjas, a Bánffy Miklós-díjas producer, egyetemi oktató Kollarik Tamással.

Az aktuális rész vendége az Emmy-, és Balázs Béla-díjas Varsányi Ferenc, aki több mint negyven éve rendez és ír forgatókönyveket, animációs és élőcselekményes műfajban egyaránt. Dolgozott az összes nagy magyarországi animációs stúdióban, a Magyar Televíziónál, egy ausztrál, két amerikai, egy dél koreai, egy tajvani, egy indiai és egy arab stúdióban. Tanított a Színház – és Filmművészeti Egyetemen, a Metropolitán Egyetemen és a MOME Animációs Szakán, de jelenleg is dolgozik a Filmintézetnek mint Bíráló Bizottsági elnök, valamint tagja a Magyar Filmakadémiának és köztestületi tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. Olyan alkotásoknál működött közre, mint a Fecsegő tipegők című sorozat, nevéhez kötődik a Mézes-táncos, amely népdal-kíséretre animált mézeskalácsai révén báb- és tárgyanimációnak egyaránt tekinthető rövidfilm, vagy a Suli-buli című pixillációs burleszk-film. Varsányi Ferenc jelenleg 30 éves tervét valósítja meg, a Piszkos Fred, a kapitány című animációs alkotás forgatókönyvét írja, amely Rejtő Jenő talán egyik legismertebb és legjobb regényének adaptációja. A fiatal generációt a több mint 25 díjjal kitüntetett Fazakas Szabolcs képviseli, aki 2006 őszén megalapította a Konnertfilm KFT-t, majd 2008-tól a Székelyföldi Legendáriumot. A civil kezdeményezés célja, hogy összegyűjtse és a gyerekek számára szerethető módon adja át Székelyföld szellemi kulturális örökségét, mondáit és legendáit. Elsőként egy 156 székely mondát és legendát tartalmazó térkép és könyv készült, végül elindította az első székelyföldi rajzfilmstúdiót. A gyermekek eddig közel tíz rajzfilmben követhették nyomon Zete a falusi székely gyerek, nővére Rika, a bölcs Nagyapa és Szőr Manó kalandjait.

Az est folyamán a szakemberek megemlékeznek Jankovics Marcellról, és olyan kérdésekre keresik a választ, mint például, Székelyföldön hogyan lehet felépíteni egy animációs filmstúdiót? Milyen lehetőségei vannak egy határon túli filmalkotónak? Hogyan merült fel a Piszkos Fred, a kapitány című film gondolata? Egyáltalán hol tartanak jelenleg az alkotás folyamatai? 

Az online Animációs esték – Hagyomány és haladás június 10-én 18 órakor kezdődik, a közvetítés követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán, illetve YouTube- csatornáján.