Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Művésznők uralják az új évadot.

Barokk forgataggal, minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok július 3. és 10. között. A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti a nagyérdeműt az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait. Lesz zene, irodalom, tanulás és játék. 2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők. A művészek számára bővült a kurzuskínálat és ezévben pedagógusok számára is lesz továbbképzés. Újdonság az is, hogy Vác mellett a Gödöllői kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sisi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint 100 éve.

Július 3. és 10. között kerül megrendezésre a 37. Régi Zenei Napok, melynek társszervezője a Váci Egyházmegye. Az esemény páratlan koncertkínálattal várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A kurzusokon kívül Zenei Kalandtábor is lesz, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket. A kalandtáborban résztvenni kívánók június 23-ig , a pedagógusok vagy tanárok pedig június 20-ig adhatják le jelentkezésüket.

A nyitókoncerten a régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek templomában. Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója, amit újra hallhatunk. Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb helyiekhez, a Régi Zenei napok résztvevőihez, a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz a régizenét. A programra látogatók megismerhetik a barokk város értékeit, gasztronómiai kincseit, a helyi kultúrát. A rendezvény keretében számos nagy tudású professzor - Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl (ének), Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Malcolm Bilson (fortepiano), valamint Vashegyi György (kamarazene) - tart mesterkurzust Vácon. Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba. Július 5-én és 7-én csodálatos festői helyszínen, a Királyi Kastély Díszteremében hallhatják a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a Zenés irodalmi szurkapiszka című előadáson. Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész. Végül a zárónapon, a váci Püspöki Palota Dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik a 2021-es Régi Zenei Napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli.

A váci és gödöllői lakosok a koncerteket nagy kedvezménnyel látogathatják. Jegyek válthatók Vácon a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken és a weboldalon. A hangversenyek előtt a védettségi igazolvány felmutatása kötelező! További információért kövesse a Filharmónia Magyarország facebook oldalát és a weboldalt.

Művésznők uralják az új évadot

A Filharmónia Magyarország Budapesti bérletében, az Unikum új évadában még színesebb programokkal találkozhatnak a klasszikus zenét kedvelők. A középpontban ezúttal a művésznők állnak. A háromalkalmas bérlet páratlan koncertélménnyel és kuriózumokkal várja a közönséget.

A bérlet egyik különlegessége abban rejlik, hogy nyitóhangversenye a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongora Verseny kiemelt programja. Szeptember 16-án a Concerto Budapest mellett a világhírű Olga Kern zongoraművésznőt köszönthetik, aki egyben a verseny zsűritagja is. Előadásában Rachmaninov 2. zongoraversenyét hallhatják. Ezenkívül Liszt Mephisto keringőjének zenekari átírata is szerepel a műsorban, valamint Csajkovszkij 6. „Patetikus” szimfóniája. Az est karmestere Keller András.

December 10-én egy igazi visszatérő játszik a zongorán! Maria João Pires ötéves korában adta első koncertjét, hétévesen már Mozart-zongoraversenyeket mutatott be nyilvánosan. A nemzetközi hírnevet 1970-ben szerezte meg, amikor Brüsszelben megnyerte Beethoven születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett zenei versenyt. Érdekesség, hogy a varázslatos zongoraművésznő 2017-ben bejelentette, abbahagyja a koncertezést. Most mégis az Unikum bérletben köszönthetik a Verbier Fesztivál rezidens kamarazenekarával, mely együttesnek Takács-Nagy Gábor a zeneigazgatója.

Végül az új évben még egy csodálatos hangversenyen vehetnek részt. 2022. február 17-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekart üdvözölhetik a Zeneakadémia színpadán.

Jegyek válthatók hamarosan a Filharmónia Magyarország irodájában, az ismert jegyirodákban, a hangverseny helyszínén, valamint online az  oldalon.

Hirdetés