Restaurátori módszerek az eredeti műtárgyak megismerésének szolgálatában

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) idei programja a Műtárgyak Éjszakáján a legújabb műtárgyhamisításokról és az ellene irányuló harc eszközeiről fog szólni.

Az elmúlt évtized nagy műtárgy-hamisítási eseteiről és azok tanulságairól Emőd Péter művészeti újságíró tart előadást Tudunk-e más kárán tanulni címmel június 18-án 16.00 órától a Jászai Mari téri Kubik Coworking-ben. A program online is elérhető a regisztrálók számára.

A HENT másik programja a Hogyan készült a műtárgy címet viselő előadássorozat.  A Szépművészeti Múzeum három festmény restaurátora, Gőgös Ágota DLA, Horváth Mátyás és Kovács Krisztián összekapcsolódó kutatási területeit mutatja be a közönségnek. Ezek a törekvések – eredmények új megközelítési irányokat jelenthetnek az eredetiség vagy hamis jelleg megállapításának eszközrendszerében is. A restaurátort a tanulmányai során megszerzett tudása képessé teszi arra, hogy a felszín mögé lásson és olyan helyekről is információt gyűjtsön, amelyekhez más szakterület kutatói nem férhetnek hozzá. A műtárgyak károsodásainak feltérképezésén és dokumentálásán túl, a restaurátor további feladata megvizsgálni, melyek azok az eszközök, kutatási módszerek, amelyek eredményesen alkalmazhatóak a műtárgyak egyedi azonosító jegyeinek feltérképezésében. Ezek az adatok és vizsgálati eredmények hozzájárulhatnak az egyes művészek életművét, annak korszakait jellemző sajátosságok feltárásához. 

A Hogyan készül a műtárgy című előadássorozat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, mint a Műtárgyak Éjszakája rendezvénysorozat kiemelt támogatója és az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) együttműködésében valósul meg.

2021. június 18. 13.00 óra.

Az előadásokat követően külön programként az OMRRK Szabolcs utcai, korszerű új intézményének bemutatásán vehetnek részt a regisztrált vendégek 15.00 órától. A részvétel feltétele a Műtárgyak Éjszakájára vásárolt bérlet, a programra való regisztráció, valamint a védettségi igazolvány bemutatása a helyszínen.