Várják a jelentkezéseket a Budapest Design Weekre

A rendezvénysorozat, melynek központi témája a New Standards lesz, október 8. és 17 között hibrid formában valósul meg.

2021-ben 18. alkalommal rendezi meg a Budapest Design Weeket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT). A korábbi évekhez hasonlóan a Budapest Design Week idén is lehetőséget nyújt a programsorozathoz való kapcsolódásra. A Budapest Design Week központi témája 2021-ben a New Standards lesz. A világjárvány utáni ’new normal’, azaz ’szép új világ’, melynek formálásában döntő szerepet kapnak a designerek, és melynek tekintetében még nagyobb szükségünk van a közös fellépésre és az összefogásra, mint korábban bármikor. Az utóbbi egy évben ennek megfelelően a design kevésbé hagyományos területei kerültek előtérbe: a társadalom aktuális kihívásaira válaszokat kínáló social design, a szolgáltatások és folyamatok szervezésében kulcsfontosságú service design, vagy akár a különböző online és digitális termékek tervezésére fókuszáló UX/UI design. Az idei Budapest Design Week számos olyan jelenséget, inspiratív esettanulmányt és megoldási lehetőséget fog bemutatni a design e friss területeiről, amely működőképes és hathatós válaszokat tudnak adni a pandémia utáni társadalom aktuális kérdéseire.

„A Budapest Design Week lényege a sokszínűség – ennek létrejöttében pedig fontos szerepet játszanak azok a designstúdiók, üzletek, galériák, múzeumok, intézmények, melyek saját programjaikkal, saját helyszíneikkel csatlakoznak a rendezvényhez. Kapcsolódásuk révén nemcsak a műfaji változatosságot tudjuk biztosítani, de azt is be tudjuk mutatni a látogatóinknak, hogy a design a közvetlen környezetünk számos pontján, karnyújtásnyira elérhető" - emelte ki Osvárt Judit, a Budapest Design Week kurátora.

„A jelenlegi helyzet kivételes lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőt emberközpontúbbá, emberléptékűbbé tegyük, ebben a folyamatban pedig kiemelkedően fontos szerep jut a kreatívipari ágazatoknak és szakembereknek. Emellett fontos, hogy segítséget nyújtsunk a hazai kreatívipari szereplőknek. A Budapest Design Week az egyik legjobb lehetőség arra, hogy felületet adjunk, segítsünk az ágazatnak.” - tette hozzá Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) elnöke.

A jelentkezők közül a Magyar Formatervezési Tanács tagjaiból álló szakmai grémium választja ki a részvételre jogosultakat. A zsűri az újszerűség, az exkluzivitás, az egyediség, a kreativitás, relevancia és szakmai minőség szempontjait figyelembe véve választja ki azokat a jelentkezőket, akiknek a programja szerepelhet 2021-ben a Budapest Design Week-en. A szervezők a zsűrizés során kiemelten előnyben részesítik a kifejezetten online formátumokra (pl. élő bejelentkezés, webinar) kifejlesztett programokat. Fontos feltétel, hogy a csatlakozni kívánó programnak a Budapest Design Week időtartama alatt kell megvalósulnia.

A szervezők számára kiemelt fontossággal bír a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása. Tekintettel a koronavírus-járványra, a védnök és a szervező a 2021-es évben a részvételhez kapcsolódó díj megfizetésétől eltekintenek, ezáltal is hozzájárulva a hazai designvállalkozások bemutatkozásának elősegítéséhez, valamint a kreatívipar és a gazdaság élénkítéséhez.

A jelentkezéseket „Budapest Design Week jelentkezés” tárgyú e-mailben 2021. június 30-ig várják a címre, a tervezett program vázlatos leírásával.

Részletes pályázati felhívás itt.