Ingyenes táncprodukció hétfőn a PLACCC Dance minifesztiválon Budán

A távolság mechanikája.

Záróelőadásaihoz közeledik a PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a július 4-ig tartó PLACCC Dance. Mészáros Máté a fesztivál felkérésére készítette el 2019-ben bemutatott A távolság mechanikája című előadásának egészen eredeti adaptációját. A közönség június 21-én, hétfőn 18 és 20 órai kezdettel a koreográfus vezetésével és előadói közreműködésével vehet részt a szabadtéri programon Buda utcáin. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a PLACCC Dance produkcióit különböző mértékben a koronavírus-járvány okozta helyzet ihlette: a művészek a biztonságos távolságtartás követelményét nem akadályként, hanem lehetőségként felfogva hoztak létre köztéri alkotásokat.

Mészáros Máté koreográfus a fesztivál felkérésére készítette el 2019-ben bemutatott A távolság mechanikája című előadásának egyszerre részvételi és installatív adaptációját. Az eredeti táncprodukció a statikus és dinamikus testek között keletkező távolság jelenségét vizsgálja, a térben elhelyezkedő testek találkozásának variációit mutatja be, hogy ezáltal beindulhasson a szabad értelmezés lehetősége a nézőben. Az előadásnak ez esetben egy radikálisan újító változata valósul meg: a koreográfiák meghatározó mozdulatsorai, térbeli konstellációi piktogramokra kerültek, amelyeket maguk a „közönség” tagjai hajthatnak végre önállóan a városi környezetben, így az aktív nézői szerepből kvázi előadói szerepbe lépve.

Az érdeklődők 2021. június 21-én 18.00 és 20.00 kezdettel a koreográfus vezetésével és előadói közreműködésével vehetnek részt a szabadtéri programon, a piktogramok azonban hosszú távon is a város részét képezik majd köztéren megtalálható táblákon, amelyeket végigjárva akár a passzív megfigyelőben is egésszé áll össze az előadás koreográfiáinak folyamata – ez esetben a színpad helyett az utcán. Az indulópont: Széllkapu, Millenáris Park (1027 Budapest, Margit körút)

A távolság mechanikája című előadáson a részvétel ingyenes, de támogató jegyet válthatnak az érdeklődők. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

A kizárólag magyar alkotók munkáit bemutató PLACCC Dance a közreműködő művészek kreativitásának és innovativitásának köszönhetően születhetett meg – s ez nem lesz másként a 2021. augusztus végén kezdődő PLACCC 2021 Fesztivál esetében sem. Az újító, hibrid formák nagyrészt a járvány alatti izolációban születtek, ugyanakkor a szervezők reményei szerint ismét nemzetközi fellépőket is láthat a közönség a fesztiválon augusztus 27. és szeptember 7. között, melynek középpontjában ember és természet kapcsolatának kérdése áll majd.

A PLACCC Dance támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, NKA Imre Zoltán Program, Bethlen Téri Színház, Conseil Départemental de La Charente, Budapest Főváros Önkormányzat Staféta programja, In Situ (a Creative Europe program keretében), Emberi Erőforrások Minisztériuma

Bővebben: placc,   Fb,   Fbevents.