A csipkék királynője, a királynők csipkéje

Új kollekcióját mutatja be Hrivnák Tünde divattervező.

Impozáns, Halasi csipkével díszített elit divatkollekciót készített Hrivnák Tünde nemzetközileg elismert, Pro Urbe díjas és Józsa Judit magyar viseletért díjas divattervező. Az exkluzív, egyedi tervezésű luxuskollekció az egyetlen Halasi csipkével díszített divatkollekció a világon. Új kollekciójának bemutatójára a XX. Csipkekiállítás és Találkozó keretében kerül sor június 25-én 17 órakor Kiskunhalason a Csipkeházban. A Halasi csipkével díszített új ruhakollekció a ’BY ME Miracle’ nevet viseli. Fontos üzenete, hogy a csodák körülöttünk vannak, ezt az életérzést kelti életre. A halasi csipke 100%-os kézimunkával készül, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. Napjainkban csupán 11 csipkevarró ismeri a halasi csipkekészítés nagy kitartást és türelmet igénylő technikáját. Teljes művészi szabadsággal, az eredeti motívumok felhasználásával, lehelet finom cérnával és tűvel készítik a világhírű csipkét.

A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010. óta a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014. óta Hungarikum. A 60 féle különböző öltésminta alkalmazása teszi minden egyes darabját egyedivé. Különlegességét és utánozhatatlanságát elismerve 1935-ben védjegyezték. Az aprólékos kézimunka a minőséget és az időtlenséget jeleníti meg, ezáltal saját örökségünket helyezzük előtérbe. A nappali és estélyi ruhák a modern és a klasszikus hangulat ötvözetei. A közel 120 éves a világon egyedülálló kézzel varrott Halasi csipkék teszik a ruhákat állandó, és egy életre szóló értékké.

A tervezőnő a BY ME Miracle Halasi csipkével díszített ruhakollekciót a kifinomult ízlésű, elegáns és arisztokratikus megjelenésű nőknek ajánlja. A világon egyedülálló luxus-kollekció a hagyomány és újszerűség izgalmas kettősségét ötvözi. A fekete-fehér kombinációja az állandóságot az örök divatot szimbolizálják. A ruhák és a csipkék aprólékos részletei a magas minőséget és a különleges tudást tükrözik. A Halasi csipkével díszített elegáns BY ME kollekciók prémium minőségű magyar terméket, kiemelkedő nemzeti értékeket képviselnek. A tervezőnő vallja, hogy minden nemzet számára fontos feladtat a kultúrája és népművészetének megőrzése és átadása a jövő generáció számára.

A hagyomány és a művészet iránti szeretet és nemes elegancia ihlette Hrivnák Tünde új kollekcióját.  „Kollekciómmal szeretném segíteni értékeink tovább örökítését azáltal, hogy a hagyományt és a művészetet kézzelfogható közelségbe hozom. Minden egyes öltözetnél figyelembe veszem az aktuális divattrendeket, ezáltal a múltból fakadó értékeinket, ezúttal a Halasi csipkét, büszkén mutathatjuk meg a világnak. Úgy viselhetjük ezeket az öltözékeket, hogy megmutathatjuk, kik vagyunk és honnan jöttünk. A ruhák különleges egyediségét, értékét és identitását a gyönyörű Halasi csipkék adják. Szívügyem a kézműves manufaktúra értékeinek őrzése és egyben átadása a jövő nemzedékének” – hangsúlyozta Hrivnák Tünde a BY ME kollekciók tervezője.

A Halasi Csipkével díszített BY ME Miracle divatkollekció weboldala itt.

2021. június 25. 17 óra

Csipkeház, Kiskunhalas. Kossuth utca 37/A

A rendezvény fővédnöke: Dr. Nagy István agrárminiszter

A XX. Csipkekiállítás és Találkozó programja:

  „Áttetsző finomság” Herendi Porcelán kiállítás

  Csipkék királynője a királynők csipkéje - BY ME MIRACLE Hrivnák Tünde divattervező  halasi csipkével díszített ruhakollekciójának bemutatója

 „XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályamunkák kiállítása

2021. június 25-én, 17 órakor kerül sor a XX. Csipkekiállítás és Találkozó ünnepélyes megnyitójára a kiskunhalasi Csipkeházban.  Az évről évre megrendezésre kerülő hagyományos csipkefesztiválon magyarországi és külföldi csipkeműhelyek mutatkoznak be alkotásaikkal.

Idén a csipkés programot színesíti a hungarikum Herendi Porcelán bemutatkozása valamint a „XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” című pályázati kiállítás. A megnyitó ünnepségen kerül sor az Agrárminisztériummal közösen kiírt a „XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” című pályázat díjainak átadására.

A rendezvény kiemelkedő pontja a Csipkék királynője a királynők csipkéje - BY ME MIRACLE

Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruhakollekciójának bemutatója.

Kiállítások megtekinthetők:

XX. Csipkekiállítás: 2021. június 25-július 18

„XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével”: 2021.június 25- július 18

Csipkék királynője a királynők csipkéje ruhakollekció: 2021 június 25- június 29

„Áttetsző finomság” Herendi Porcelán kiállítás: 2021 június 25- augusztus 31

A Halasi csipke

A varrott csipke magyarországi meghonosítására a XIX-XX. század fordulóján történtek sikeres kísérletek, de valamennyit felülmúlta a leheletfinomságú halasi csipke, amely méltán lett világhírű.  Létrejötte Dékáni Árpád rajztanár nevéhez fűződik. Az ő terveit valósította meg Markovits Mária, aki a világon egyedülálló, más varrott csipkéhez nem hasonlítható, új készítési technikát dolgozott ki.  A halasi csipke már első megjelenésekor berobbant a csipkék világába és vetélytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének.

A halasi csipke 100%-os kézimunkával készül, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. Egy-egy nagyobb terítő varrása 2-3 ezer munkaórát is igénybe vesz. A 60 féle különböző öltésminta alkalmazása teszi minden egyes darabját egyedivé. Különlegességét és utánozhatatlanságát elismerve 1935-ben védjegyezték, azóta a három egymáson keresztbe fektetett hal minden csipkén megtalálható.

A kezdetektől a világ több híressége is kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként. 1996-ban II. János Pál pápa, 2004-ben a libanoni és ciprusi köztársasági elnök felesége, a japán császárné és II. Erzsébet brit uralkodó. 2006-ban Bush amerikai elnök felesége, 2016-ban I. Ferenc pápa is az ajándékozottak sorába lépett. Napjainkban csupán 11 csipkevarró ismeri a halasi csipkekészítés nagy kitartást és türelmet igénylő technikáját. Teljes művészi szabadsággal, az eredeti motívumok felhasználásával, lehelet finom cérnával és tűvel készítik a világhírű csipkét. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010. óta a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014. óta Hungarikum.