Összeállt a 15. KAFF versenyprogramja

Augusztus 11–15. között tartják a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált.

23 ország közel 300 alkotása közül az előzsűri immár kiválasztotta a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramját. Öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is találhatóak. 6 európai TV-speciál, 22 európai és 8 magyar TV-sorozat, 16 magyar rövidfilm, 21 magyar alkalmazott animáció és 12 magyar diákfilm versenyez augusztus 11–15. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát, melyen a részvétel ingyenes.

Az öt versenybe került egész estés animációból három történelmi témát dolgoz fel. A Kabul fecskéi című francia–luxemburgi–svájci animációs film Zabou Breitman és Eléa Gobbé-Mévellec rendezésében 1998 nyarán, Kabulban játszódik. A romos várost megszállták a tálibok. Mohsen és Zunaira fiatalok, szerelmesek, és az erőszakkal teli hétköznapok, minden sanyarúságuk ellenére még hisznek a jövőben. De egy nap Mohsen meggondolatlanságot követ el, ami felborítja a terveiket.

Ilze Burkovska Jacobsen munkája, az Annecy-ban és Bucheonban egyaránt díjat nyert A kedvenc háborúm című norvég–lett alkotás az 1970–1990 között a Szovjetunióban felnőtt rendező személyes történetén keresztül mutatja be a hatalomnak a lakosság elnyomására irányuló ideológiai háborúját.

Matthias Bruhn és Ralf Kukula rendezők a rendszerváltás 30. évfordulójára készült német–luxemburgi–belga–cseh családi kalandfilmje szintén történelmi témát dolgoz fel: a berlini fal leomlásának idején játszódó Fritzi - egy forradalmi mese című alkotása egy bátor kislány és egy kedves kutya a lipcsei hétfői tüntetésektől a szigorúan őrzött határokig ívelő izgalmas kalandjait meséli el. A német filmkritikusok 2019 legjobb gyerekfilmjének választották ezt az animációt, a film a pilseni JuniorFesten a legjobb animációs film díját nyerte el, a stuttgarti animációs filmfesztiválon pedig a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazták.

Anca Damian a Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb animáció díját elnyert, Európai Filmdíjra jelölt költői és megindító filmje, a francia, román, belga koprodukcióban készült a Marona csodálatos kalandjai című alkotásának főhőse is egy kutya, egy mindig optimista, eltűnt gazdájához fanatikusan hű kóbor eb. A káprázatosan színes, lehengerlő képi világot a kortárs belga képregényművészet egyik legizgalmasabb alakja, Brecht Evens teremtette meg. A film arra emlékeztet, hogy milyen kevés is elég a boldogsághoz.

Végül a legendás Tomm Moore – aki korábban a Kecskemétfilm közreműködésével készítette a Kells titka című egész estés animációs filmjét - Ross Stewarttal alkotott Oscar- és BAFTA-jelölt filmjében, a Wolfwalkers-ben egy fiatal lány apjával Írországba utazik farkasra vadászni. De minden megváltozik, amikor összebarátkozik egy titokzatos törzsből származó, szabad szellemű lánnyal, akiről úgy hírlik, éjszaka farkassá változik.

6 európai TV-speciál, 22 európai és 8 magyar TV-sorozat – többek között a Cigánymesék, a Kuflik és a Városi legendák –, 16 magyar rövidfilm – köztük Ulrich Gábor Dűne, Orosz Judit Odakint, Rofusz Kinga Otthon és Darabos Éva Pá, kis panelom! című alkotása – 21 magyar alkalmazott animáció – reklámspotok, videoklipek és szignálok –, valamint 12 magyar diákfilm versenyez augusztus 11–15. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát, melyen a részvétel ingyenes.