Érkezik a sorozat a Notting Hill-i fojtogatóról

Így készült a Rillington Place.

Tim Roth, Samantha Morton és Jodie Comer játssza a főszerepet a Rillington Place című BAFTA-díjas minisorozatban – abban a vérfagyasztó thrillerben, amely az ’50-es évek Angliájának talán legborzasztóbb gyilkosságsorozatát tárja fel. A valós események alapján készült széria az Epic Drama csatornán július 25-étől vasárnaponként 21 órától John Reginald Christie-ről szól, aki legalább nyolc ember – köztük a saját felesége – haláláért felelős. Az elvetemült elme ráadásul két gyilkosságot áthárított a szomszédjára, akit ezért fel is akasztottak ártatlanul. A sötét ügy az egész akkori közvéleményt felkavarta, és vitathatatlan szerepet játszott a halálbüntetés 1965-ös eltörlésében.

Notting Hill, Rillington Place 10. Itt élt Christie, aki tiltott abortuszok ígéretével csalt fel mit sem sejtő nőket a lakásába, elkábította, majd megerőszakolta és meggyilkolta őket, a holttestüket pedig elrejtette a ház különböző pontjain és annak kertjében. Ezt a rémületes otthont a BBC háromrészes drámája kedvéért Dumbartonban építették fel újra, és az alkotók korabeli rendőrségi fotók alapján mintázták azt az ütött-kopott, morbid és vészjósló helyet, aminek furcsa módon mégis életet kellett sugároznia – árulta el Pat Campbell látványtervező, akinek munkáját BAFTA-díjra jelölték.

Tim Roth szinte felismerhetetlen Christie szerepében. – Soha nem játszottam még hozzá fogható karaktert – nyilatkozta az Oscar-jelölt színész, akit leginkább Quentin Tarantino rendezéseiből, többek között a Ponyvaregényből és az Aljas nyolcasból ismerhetünk. – Becsapta a publikumot, becsapta a hozzá közel élőket is. Hihetetlen, hogy sikerült elrejtenie az igazságot a tárgyalóteremben! Christie szemtanúként vallott a szomszédja, Timothy Evans ügyében, akit a Rillington Place egyik bérlőjeként azzal vádoltak meg, hogy megölte a feleségét és alig egyéves lányát. A férfit elítélték és felakasztották, és csak évekkel később derült ki, hogy valójában Christie volt a tettes. – Christie képes volt kialakítani magának egy karaktert, ami melegséget, bizalmat sugárzott a körülötte élő emberek, a szomszédjai, rokonai, munkatársai felé. Bukását az okozta, hogy imádta, hogy hatalma volt mások felett, és képtelen volt megálljt parancsolni magának – fejtegette Roth.

A férfi 1949 decembere és 1950 márciusa között négy további nővel végzett – köztük a saját feleségével, Ethellel, akit a kétszeres Oscar-jelölt Samantha Morton (Különvélemény, The Walking Dead, Kurtizánok kora) formál meg. Az ő karakterét részben szemtanúk vallomásaira, részben rendőrségi jelentésekre alapozták, ugyanakkor Morton nem titkolja el, hogy Ethel figurájának felépítésekor éltek a művészi szabadsággal is, miközben azért tiszteletben tartották a történéseket. – Óvatosnak kellett lennünk, mivel felelősséggel tartozunk azoknak az embereknek, akik már nem tudnak beszélni a maguk nevében – magyarázta a színésznő.

Mindenki tudta, hogy az igazságszolgáltatás ezúttal cserben hagyta az embereket. – A Rillington Place a brit történelem egyik legnagyobb bírói tévedése – jelentette ki Craig Viveiros, a háromrészes minisorozat rendezője. A forgatókönyv különlegességét szerinte az adja, hogy Christie, Ethel és az Evans-házaspár szemszögéből is megközelíti a drámai történéseket. – Evans családjának még ma is vannak életben lévő tagjai, és nekik nap mint nap át kell érezniük ennek az egésznek a fájdalmát. Szóval érzékenynek kellett lennünk, de a történet igazságát nem rejthettük el. Ez az ember sokaknak okozott szenvedést, és szerintem fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a tetteivel és lássák a horror igazi arcát.

A rendező szerint a Rillington Place 10, ahol ezek a szörnyűségek történtek, maga is egy karakter a filmben: olyan, mintha Christie megtalálta volna magának a tökéletes házat – egy otthont az utca végén, ahonnan nincs visszaút…