Anima Musicae Kamarazenekar: Álmodozó nyári éjjel

Július 29., csütörtök 20:00 – Óbudai Társaskör kertje.

Álmodozó nyári éjjel címmel ad szabadtéri, nyáresti koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar az Óbudai Társaskör kertjében. Műsoron Mendelssohn, Bartholdy, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művek.

Álmodozásunkban először bepillantást nyerünk egy csodagyerek műhelyébe: 1821-ben a mindössze tizenkét éves Mendelssohn vonósszimfóniák komponálásába kezd. Felvilágosult családja művelt és vagyonos légkörében, saját házi zenekarán gondtalanul csiszolhatja tehetségét. Egy másik zseni, Mozart 1778-ban tesz látogatást Guines hercegnél Párizsban, ahol lenyűgözi a herceg muzikális fuvolázása és leánya nagyszerű hárfázása. Kettősversenyt komponál számukra, amely a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik gyöngyszeme. Utazásunk Itáliában folytatódik: Wolf hőse Eichendorff Egy naplopó életéből című elbeszélése alapján, egy csavargó hegedűs Olaszországba vetődik, elálmodozva az édes olasz éjszakákon. Zenei utunk végén Prágában a konzervatóriumba csöppenünk: a mélabús Suk tanára, Antonin Dvořák ösztönzésére megírja 1892-ben szerenádját, amely egyszeriben ismertté teszi: maga Brahms nagyra értékeli a művet és szorgalmazza kiadását. Nem mellesleg címzettjét is eléri: az imádott Otylka, Dvořák lánya később a tanítvány felesége lesz.

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010. februárjában alakult a Zeneakadémia növendékeiből, G. Horváth László vezetésével. Az együttzenélés öröme, a magyar vonós tradíciók megtartása és az új utak keresése mind fontos motiváló tényező volt a zenekar alapításában. Az első koncertre 2010. június 20-án került sor az Óbudai Társaskörben. A nagysikerű előadás megerősítette a zenekar tagjaiban a hitet, hogy kitartó munkával a magyar komolyzenei élet meghatározó alakjává nőheti ki magát. Mindamellett, hogy a tradicionális koncertek útján indult el az együttes, alapvető vágy volt, hogy új színt hozzon a kamarazenekari koncertek világába. Ennek tükrében alakította ki a repertoárját is melyben meghatározó, hogy a reneszánsztól egészen napjainkig minden kor zenéje egységesen megtalálható a zenekar koncertműsorán.

Műsor:

   Felix Mendelssohn - Bartholdy: C-dúr vonószimfónia

   Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr versenymű fuvolára és hárfára Kv.299

   Hugo Wolf: Olasz Szerenád

   Josef Suk: Esz-dúr szerenád

Közreműködik:

   Horgas Eszter – fuvola

   Polónyi Ágnes – hárfa

Művészeti vezető: G.Horváth László

Jegyek itt.