5 tipp, hogy a túrázás extrém hőségben is örömteli élmény legyen

A természetjárásra az év minden szakában érdemes időt szakítani, a legzordabb téli hónapokban éppúgy, mint a legforróbb nyári napokon.

A mostani, rendkívüli kánikula természetesen komoly kihívásokat jelent sok túrázó számára, de ezek a megfelelő felkészüléssel és odafigyeléssel kiválóan kezelhetőek. A népszerű svéd gyártó, a Fjällräven szakértője összegyűjtött néhány hasznos tanácsot annak érdekében, hogy a túrák extrém hőségben is jól sikerüljenek. A tűző napsütés, a tartósan 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a nyári időszakra jellemző olyan nehézségek, mint a különböző rovarok, illetve a dús aljnövényzet, sok esetben még a tapasztalt túrázókat is elriasztják a természetjárástól. A ruházat és felszerelés helyes megválasztásával, az útvonal körülményeknek és egyéni képességeknek megfelelő kijelölésével, a rovarok és a napsütés elleni védekezéssel, illetve a folyadékpótlás biztosításával azonban a nyári hőségben sem kell lemondani a túrázásról. Nem is érdemes, hiszen a legforróbb évszakban a természet számos érdekességet tartogat mindenki számára! A több mint 60 éves outdoor tapasztalattal rendelkező Fjällräven az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet szentelt a kánikulában megtett túrákhoz szánt ruházatok és felszerelések fejlesztésének és ezek tesztelésének. A svéd márka szakértői szerint az alábbi tippek betartásával szinte bárki bátran útra kelhet a természetbe, még a legmelegebb hónapokban is.

1.         Jól szellőző, strapabíró öltözet

A nyári hőségben túrázva fontos, hogy a kiválasztott darabok egyszerre legyenek jól szellőzőek és könnyűek. A változatos terepviszonyok és a különböző outdoor tevékenységek miatt ugyanakkor ezek esetén is erős, tartós anyagok alkalmazására van szükség.

„Egyes helyeken, például a napfénytől elzárt erdőkben vagy hegyvidéki területeken hűvösebb a levegő, így ott szükség lehet egy második felső rétegre. Érdemes gondolni arra, hogy ez a második réteg könnyen elcsomagolható legyen, mint például a számos szellőző nyílással ellátott High Coast Hydratic túrakabát.” – tanácsolja Carl Hård af Segerstad, a Fjällräven túrákért felelős Brand Event Manager-e.

2.         Lábak védelme

Túrázás során kifejezetten fontos a lábak védelme. Ha olyan terepre készülünk, ahol sűrű aljnövényzet is előfordulhat, akkor még meleg idő esetén is hosszú nadrágra lesz szükségünk a felületi sérülések megelőzése érdekében. Ilyen környezetben ráadásul a nyári melegben elszaporodó, prédára vadászó rovarok közeledésével is számolni kell. Természetesen az ilyen szakaszokat hátrahagyva a nagy melegben már kényelmesebb egy rövidnadrág, éppen ezért érdemes egy sokoldalúan használható, jól funkcionáló, szellőző és gyorsan lecipzározható szárú túranadrágot választani. „A svéd Fjällräven kifejezetten ilyen célra fejlesztette ki az Abisko Midsummer Zip-Off túranadrágot, mely legújabb verzióját térd fölött cipzárakkal látták el, így az a legnagyobb hőségben pillanatok alatt rövidnadrággá alakítható.” – osztja meg tippjét Carl.

3.         Kellően kényelmes felszerelés

A túrafelszerelés elengedhetetlen része a hátizsák. Nyáron viszont kifejezetten kellemetlen, ha a hátunk teljesen átizzad, sőt, ez fájdalmas kidörzsölődések kialakulásához is vezethet. A hátrész szellőzésének biztosításával ez elkerülhető. „A Fjällräven által megalkotott Abisko Friluft hátizsák kifejezetten a meleg, párás időre készült, hiszen a hátrész hálós kialakítása segít a hát szellőzésében anélkül, hogy az a kényelem és teherbírás rovására menne.” – hangsúlyozza a Fjällräven túrákért felelős szakértője.

4.         Rovar, - és napvédelem

Egy nyári kaland elengedhetetlen kellékei a rovar, - és napvédelmet szolgáló termékek. Mindig legyen a hátizsákunkban szúnyog és kullancs elleni spray, valamint indulás előtt mindig használjunk magas faktorú naptejet. Ezek mellett természetesen fontos, hogy a fejünket is védjük a naptól, hiszen egy napszúrás könnyen elronthatja a túraélményt. „A Vardag Långtradarkeps sapka hálós kialakításának köszönhetően nemcsak védi a fejet a napsütéstől, de ezzel egyidőben megfelelő szellőzést is biztosít fejünk számára. A sapka viselése mellett azzal is védhetjük (és hűthetjük magunkat), ha bizonyos időközönként kicsit bevizezzük a fejünket.” – tanácsolja Carl.

5.         Rendszeres folyadékbevitel

A nyári hőségben kiemelten fontos a legalább 3-4 liternyi folyadékbevitel naponta. Legalább óránként, de akár ennél is gyakrabban érdemes vizet vagy egyéb frissítőt fogyasztani. Túrázás közben erre még jobban ügyelni kell, hiszen a fizikai aktivitásnak köszönhetően fokozódik az izzadással járó folyadékveszteség, ami könnyen dehidratációhoz vezethet. Ez már a legkisebb mértékben is rontja az erőnlétet. Az útvonal megtervezésekor ezért hasznos utánanézni, hogy mely pontokon van vízvételi lehetőség. Ebben nagy segítséget jelent a Közkutak mobilapplikáció, amellyel akár útközben is megtalálható a legközelebbi kék kút vagy forrás. Természetesen az sem mindegy, milyen tárolóedénybe kerül ilyenkor a víz. „Túrázás során is fontos, hogy friss, lehetőleg hűs folyadékot fogyasszunk. A duplafalú Primus Klunken palackok kellemesen hűvösen tartják a beléjük töltött folyadékot, a gyártó pedig arra is gondolt, hogy a különböző kiegészítőknek köszönhetően könnyen a hátizsákra tudjuk rögzíteni, így nem kell a kezünkben cipelni.” – javasolja Carl.

A Fjällräven 2021-es nyári kollekciója, a tavalyi Abisko Midsummer kollekció sikere után, különböző könnyű, jól szellőző, a nedvességet elvezető, a nyári kánikulában tett túrákhoz ideális darabokból áll. A megszokott praktikus felső, - és alsóruházatokon túl számos számos kiegészítővel és felszereléssel (hátizsákra szerelhető palackzseb, napkalap, jól szellőző sátrak), valamint egy divatos nyári ruhával bővítette kínálatát a svéd gyártó.