Bőrvédő gyógynövények kánikula idejére

Milyen gyógynövények lehetnek segítségünkre, ha leégtünk a napon? Mit kenhetünk magunkra a napozás után?

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember patikájában a nyári bőrvédelemre is van megoldás. Napvédő funkcióval bíró gyógynövényről – egyelőre – nincs tudomásunk. Erre a célra egyébként is ott vannak a kiváló naptejek és napvédő krémek. A népgyógyászat a feledékenyek számára tud segítséget nyújtani – azaz, ha óvatlanul napoztunk és megtörtént a baj. Három gyógynövény is szóba jöhet ilyenkor, nézzük, melyik, mit tud.

  Orbáncfű: gyógyír leégésre

Az orbáncfű az egyik legismertebb és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is említett és elismert gyógynövényünk. Az orbáncfű olajos kivonatát kifejezetten leégésre, égési sebek kezelésére ajánlja a bükki füvesember. Ha az enyhén pirosra égett bőrt vékonyan bekenjük az olajjal, megszünteti a fájdalmat, gyorsabban gyógyul az égett bőrfelület. Az olaj használatát követően viszont nem ajánlott a napozás, mivel fényérzékenyítő hatása van, mely a fehér vagy érzékeny bőrű embereknél jelentkezhet elsősorban. Mindezek miatt érdemes inkább este használni az orbáncfűolajat.

  Kamillás borogatás

A kamilla valamiért csak a náthás időszakban jut eszünkbe, pedig gyulladáscsökkentő hatását a bőr gyulladásos panaszainál is kihasználhatjuk. Ha bőrünk nagyon leégett, akkor Gyuri bácsi Kamillás teakeverékéből készült, kihűtött főzettel borogathatjuk - a tea nyugtató hatással lesz rá.

  Körömvirág, a jolly joker

A körömvirágkrémet szinte minden bőrbajra használhatjuk, hisz kiváló hámosító, sebgyógyító hatású. A napégés okozta bőrpír mellett nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, valamint ekcéma, rosacea és csípések esetén is bevált gyógynövény.

  Aloe vera

A napégés elsőszámú ellenszere az aloe vera. Magyar kertekben ritkán marad meg, de ha mediterrán területen járunk és semmi nincs kéznél, akkor – érintetlen területről - akár frissen is szedhetjük. Amennyiben mégis sikerült otthon cserepes aloét nevelni, akkor vágjuk le egy levelét, és a kibuggyanó zselével kenjük be az érintett testrészt.

Ha a leégett testrész felhólyagosodott és emellett lázat, fejfájást, hányingert is tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, bőrgyógyászhoz! 

Így napozzunk biztonságosan:

-   Délelőtt 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, mert ekkor a legerősebb az UV-sugárzás.

-   Fejfedésre használjunk megfelelő kalapot, kendőt.

-   Széles hatásspektrumú fényvédő terméket válasszunk, amely az UVA és az UVB sugarak ellen is védelmet nyújt, és naponta többször is kenjük be vele magunkat.

-   Ne hagyjuk ki a fület és a nyakat se, sőt a kéz- és lábfejet is kenjük be!

-   Fényérzékenységet kiváltó gyógyszerek szedése esetén tartózkodjunk a napozástól.

Hirdetés