Magyar Ízek Utcáján az Ország Kenyere és az Év Innovatív Kenyere

Nagyanyáink kenyere 21. századi köntösben hódíthatja meg idén a Magyar Ízek Utcájára látogatókat is.

Tizedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét, ahol kiválasztásra került az Ország Kenyere, azaz a hagyományos Szent István-napi kenyér, valamint az év leginnovatívabb kenyere is. Jól tükrözi az aktuális fogyasztói trendeket nemcsak a két nyertes termék, hanem a versenyre nevezett összes kenyér. Két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek: a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategóriában és a szinte teljesen szabadkezet adó Innovatív kategóriában. Az előző évekhez képest változás történt a nevezési feltételekben: korábban kötelező volt a hozzáadott élesztő használata, most erről szabadon dönthettek a pékek, alkalmazkodva ezzel a fogyasztói trendekhez. A rutinos versenyzők mellett sokan most először hozták a szakmai zsűri elé kenyereiket.

Tavaly a Magyar Ízek Utcájának fő motívuma a gyógynövények, fűszerek voltak, és ehhez alkalmazkodtunk a Szent István-napi Kenyérverseny kiírásakor is. – emlékeztetett Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Akkor az Innovatív kategóriába olyan kenyereket vártunk, amelyek gyógynövényt, fűszert tartalmaznak, és képesek megőrizni jótékony hatásaikat a kész termékben is. Ennek megfelelően 2020-ban a markáns, fűszeres ízek határozták meg az Innovatív kenyereket.

Idén szinte teljesen szabadkezet kaptak a versenyzők, „csupán” a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait kellett betartani, és nem használhattak semmiféle adalékanyagot, célkeveréket. Így az Innovatív kategóriában lehetőség volt olyan kenyereket is bemutatni a szakmai zsűrinek, amik régóta dédelgetett álmok eredményeként születtek, de eddig a kötöttségek miatt nem fértek bele a Pékszövetség versenyébe. Az Innovatív kategóriában így egy-két merészebb íztársítástól eltekintve, sokkal inkább a technológiai kihívásokra helyezték a hangsúlyt a versenyzők, valamint az egészségtudatosságra. Bár nem volt kitétel, túlnyomórészt kovászos technológiával készült kenyereket neveztek ebbe a kategóriába is. A hagyományos kenyereket felvonultató Szent István-napi kenyér kategória kicsit kötöttebb volt, hiszen itt csak kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készült kenyereket lehetett versenyeztetni. Az adalékanyagok és a célkeverékek itt is kizáró tényezők voltak. Általánosságban igaz, hogy a versenytermékekre a lágyabb, harmonikusabb ízek voltak jellemzőek, illetve a gyümölcsök, zöldségek, különböző magvak, burgonya került előtérbe. A kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István napi és hetet az Innovatív kategóriában.

A Szent István napi kenyér címet idén a solymári Hel Pékség Solymár gyöngye kenyere nyerte. A Hel Pékség tavaly indult először a Szent István-napi Kenyérversenyen, akkor az Innovatív kategória első helyét szerezték meg. „Az akkori siker idén már akkora motivációt jelentett a pékjeinknek, hogy házi versenyt kellett rendeznünk. – mondja Szász Krisztián a Hel Pékség tulajdonosa. A Solymár gyöngyét Varró Zsolt pékünk elképzelése alapján sütjük. Négy összetevő van benne: liszt, víz, só, élesztő és plusz egy, az idő. 72 órás, rozslisztről indított kovásszal készül, ami élesztő nélküli. Csak a dagasztásnál kerül bele 1%-nyi élesztő. – ismertette Horváth Zoltán, a Hel Pékség kereskedelmi igazgatója. Tavaly még a tapasztalatszerzés miatt indultunk a versenyen, leginkább azért, mert egy 21. századi szinten gépesített üzemmel bővült a cégünk, és magunknak is bizonyítani akartuk, hogy lehet hosszú érésű kovásszal készült, kiváló minőségű kenyeret sütni ebben a modern pékségben is. Idén azonban az első siker után már nagyon izgultunk. Magyarország legrangosabb szakmai versenyén két egymást követő évben nyerni, még ha két különböző kategóriában is, felemelő érzés, hatalmas elismerés. – emelte ki Szász Krisztián.

Az Év Innovatív kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett. „Az elmúlt év tavaszán nyitottuk meg Magyarország első Drive-thru rendszerben is működő pékségét. Erre az alkalomra szerettünk volna az igazi kenyérszerető emberek részére egy új prémium minőségű kenyeret készíteni. – idézi fel a Tisza-parti magvas kézműves kenyér születésének történetét Lovas József, a Fejedelmi Pékség egyik tulajdonosa. A pékségünkben közel 30 éve az összes kenyerünket kovásszal készítjük, így nem volt kérdés, hogy az új termékünk is francia-jellegű vadkovászos kenyér lesz. Két évnyi kísérletezés eredménye a Tisza-parti magvas kézműves kenyér, ami Csáki Tibor és Palotai Pál vezető pékjeink elhivatott munkáját dicséri. Késleltetett kelesztéssel készül a kenyér speciális tészta hűtőkben, így tudnak a Tisza-parti magvas kézműves kenyérben az aromaanyagok maximálisan érvényre jutni. Valóban elmondhatjuk, a minőség az időben rejlik.”

Szent István-napi kenyér kategóriában második helyezést ért el a tiszakécskei Fejedelmi Pékség, Kézműves kenyerükkel. Harmadik helyezést ért el a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. a Falusi kovászos burgonyás kenyerükkel.

Az Innovatív kenyér kategóriában második helyezést ért el a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Tokaji Aranykenyere. Harmadik helyen végzett a budapesti Szega Camembert Kft. Vásári Káposztás kenyere.

Egy év kihagyás után, idén ismét a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség az Ország Kenyerét – a Szent István-napi kenyeret, valamint az Innovatív kenyeret. A két nyertes mellett több standon is kínálnak majd pékségek a kenyerek mellett más pékárut is. A Magyar Pékszövetség annak érdekében, hogy az ország minden pontján, mindenki számára elérhető legyen augusztus 20-án a Szent István-napi kenyér, valamint 2021. Innovatív kenyere, gyártói felhívást tett közzé. Ebben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba a nyertes termékeket. Azokkal a pékségekkel, akik jelentkeznek erre, a Pékszövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapja, aki az idei Szent István napi kenyeret vagy az Innovatív kenyeret kóstolja.