28. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál - Magyar Kincsestár 2021

Százhalombatta - 2021. augusztus 12-21.

Egy év kihagyás, kényszerszünet után, ismét a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál tartalmában kicsit másként, de mégis megrendezésre kerül. Igaz, ez még nem gyógyította be a tavalyi év drámai eseményeit – az online térbe szorulás – miatt szerzett sebeket, másrészt mégis örömmel tölti el a szervezőket, hogy idén legalább ennyi megadatik.

„Aki fiatal, szigorúan és kérlelhetetlenül mondja ki az ítéletet az öregek fölött, és többnyire igaza van. De ítéletet mond egyúttal önmagára is. Arra az időre, amikor már ő is öreg lesz.  Az élet olyan, mint a mellény: ha rosszul gombolta az ember, vagy leesett egy gomb, az ember hiába keresi rajta a hibát. Ki kell gombolni végig az egészet, és újra kell kezdeni, előröl.„ (Márai Sándor)

Márai sorai tökéletesen megértetik a helyzetet, de nem csak a Summerfest esetében, hanem az élet minden területén: újra kell gombolni, mindent. Most örülünk a jelennek, örülünk, hogy megszervezhetjük a fesztivált, és boldogok vagyunk, hogy nem is akármilyen tartalom várja az érdeklődőket. A Magyar Kincsestár a legnemesebb, a legmeggyőzőbb eseménysorozat lesz. Ebben az évben – látva, megtapasztalva a közösségeket érintő akár drámainak is nevezhető nehézségeket, amelyek következtében a családi, település és egyéb közösségek meggyengültek- elérkezett a társadalmi „én idő” szükségessége, amikor saját magunkkal kell foglalkozni, a saját hagyományainkat kell megélni, hogy identitásunk megerősítése által közösségeink új erőre kapjanak. Ezért nyitottuk fel a magyar kincsestárat, hogy előszedjünk mindent, ami szívünket, lelkünket erősíti, és felkészülünk 2022-re, amikor újból készek leszünk a külföldiekkel történő nagy találkozásra. 

A külföldiekkel idén még mindig online tartjuk a kapcsolatot, de mégis itt is lesznek velünk.  Megtaláltuk a közös hangot, és lehetőséget az együttműködésre, hiszen az elmúlt hónapokban a Jerusalema táncot mintegy 20 ország fiataljaival a Summerfest jegyében eltáncoltuk: együtt voltunk. Torokszorító élmény volt látni a nyers felvételeket: láthattuk melyik ország hol tart a covid háborúban: maszkban, anélkül, folyó parton, sokan, vagy csak ketten, de mindenki megértette, hogy a táncba történő bekapcsolódással egymásért, a Summerfestért teszünk tanúbizonyságot. Ezt a filmet augusztus 13-án a Nyitóceremónián mutatjuk meg a világnak!

Az idei Summerfest mottóját Márai Sándortól kölcsönöztük:  Csak azt fogjuk megőrizni, amit szeretünk. Azt fogjuk szeretni, amit megértünk. Azt fogjuk érteni, amit megértetnek velünk! (Márai)

A Summerfest Magyar Kincsestár nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy megértesse a közvéleménnyel miért szükséges ez az összefogás, miért kell az újrakezdésért, az élet folytatásához lélekben megerősödünk, találkoznunk, és megmártóznunk mindabban, ami miénk. A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház-, mint szervező és a legkiválóbb hazai előadók, énekesek, táncosok az ország minden szegletéből, és minden generációjából azon lesznek, hogy gyönyörű perceket, és felejthetetlen élményeket szerezzenek a nézőknek.

A fesztivál központi gondolata az ünnep, az emberi lét egyik legszebb eseményéhez a találkozáshoz és az ígérettételhez, vagyis a menyegzőhöz, az esküvőhöz, a családi élet kezdetéhez kötődik. A Menyegző Ásó, kapa, nagyharang – menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás nem csak a Summerfest esetében, hanem országosan is egyedülálló produkció. Az ötlet Százhalombattán született: Szigetvári József a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház együttes és művészeti igazgatója ötlete alapján indult el a megvalósítás. Magyarország legjobb együttesei kaptak megszólítást, A Csokonai díjas Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Százhalombatta, a többszörös Ki-Mit-Tud? győztes Nyírség Táncegyüttes Nyíregyháza, a Príma Primissima díjas Jászság Népi Együttes Jászberény, Debreceni Népi Együttes, Bartina Néptáncegyüttes Szekszárd, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes Budapest, mintegy 200 felnőtt táncosa, és közel 100 gyermek táncos lép fel ebben a páratlan műben. Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka című táncszínházi előadása, amely a Déryné Program támogatásában valósult meg.

A fesztivál programjaiban a Csík zenekar, a Romengo és a Womex díjas Lakatos Mónika, Ferenczi György és a Racka Jam, Palya Bea, mint szárvendégek lépnek fel.

Érdekes színfolt lesz az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza. Külön hangsúlyt kapnak a Forrás Néptáncegyüttes „elágazásai” azok a táncosok, akik az együttesben kezdték pályafutásukat, a mai napig itt vannak, de más területen is megmutatkoznak. Van, aki az Urban Verbunkban társulati tag, Bánki Bettina a Snétberger Tehetséggondozó Program jazz énekes hallgatója, és három táncos a RitMusa roma népzenekarban ezúttal zenészként és énekesként lép majd fel. Alex Torres akusztikus gitárművész, aki ma az országban a legnagyobb zenekarokkal dolgozik együtt a 2004-es Summerfest perui együttesével érkezett, azóta hatalmas zenei karriert futott be Magyarországon.

A fesztivál alapértékei közül a sérült emberekkel való integrált művészeti program sem marad el: Jánoki Márió vak énekes, a Felhőjárók Mozdulatszínház, (középsúlyosan értelmi fogyatékosok) és a Gördülő Kerekesszékes Táncegyüttes idén is velünk lesz. A családi és gyermek programok idén a hungarikumokra épülnek: a gyermekek találkozhatnak a busókkal, a komondorral, a sólyommal, és a kalocsai pingáló asszonyokkal. A mindig furfangos, győztes Vitéz László és a Kerekerdő zenekar Paár Julcsival várja a kicsiket. Kiállításaink a menyegző témához kapcsolódnak: Németh Hajnal Auróra népi iparművész újra gondolt esküvői ruhái, az Iharos Népművészeti Egyesület „Nászajándéknak való” tárgyi kiállítása kápráztatja el a látogatókat. Kiemelt helyet kap a 30 éves Muharay Elemér Népművészeti Szövetség és a szintén 30 éves Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Egyesület, az előbbi az idősebb hagyományőrzőkkel, utóbbi a gyermek és ifjúsági korosztállyal igazolja a nemzedékek közötti tudás átörökítést hazánkban. Az eseményeket a Barátság Kulturális Központban, és annak külső helyszínein kerülnek megrendezésre.