92. Ünnepi Könyvhét a 21. Század Kiadóval

Szeptember 2-5. között a Vörösmarty téren.

Szeptember elején, miután a gyerekek újrakezdték az ovit, elindult az iskola, a szülőknek is jár egy kis töltekezési lehetőség. Idén ezt most a Könyvhéten tehetik meg. A 21. Század Kiadó és a Next21 Kiadó lenyűgöző standdal várja olvasóit, a standon pedig olyan újdonságokkal, melyektől garantáltan tűzbe jön mindenki. Pont, mint Paula Hawkins új regényétől, a Lassan izzó tűztől.

3 fordulatos krimit ajánlunk, ha az iskolakezdés kihívásain kívül más izgalmakra is vágysz:

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

Ha azt hitted, hogy a thriller műfaja már nem tud újat mutatni neked, nagyot tévedtél. Paula Hawkins új könyve olyan váratlan fordulatokat tartogat, ami új ebben a kategóriában. „Mi ütött beléd? Nézd, mit tettél – és mi lett belőle.” – kérdezhetnénk bármelyik szereplőtől. Laurát egész életében előítélettel kezelték. Azt mondták rá, forrófejű, problémás, különc. Volt, aki egyenesen azt állította, veszélyes. Miriam tudja, hogy Laura nem feltétlenül gyilkos, csak mert látták távozni a borzalmas gyilkosság színhelyéről, ráadásul véres ruhában. Miriam tisztában van vele, milyen könnyen előfordul, hogy az ember rosszkor jár a rossz helyen. Carla magánkívül van az unokaöccse brutális meggyilkolása után. Senkiben se bízik: jó emberek is képesek szörnyűségekre. De milyen messzire megy Carla, hogy megbékélhessen? Mindenki sérült, az ártatlanok és a bűnösök is. Vannak, akik annyira sérültek, hogy ölni is képesek.

Lucy Foley: Vendéglista

Korunk Agatha Christie-je, akinél minden apró részletnek jelentősége van. Egy újabb remek pszichothriller a nagy sikerű Vadászparti szerzőjétől. A helyszín egy sziget a szélfútta ír partok közelében. Ez lesz az év lakodalma. Jules Keegan és Will Slater összeházasodnak. Sereglenek a vendégek. Régi barátok. Eltemetett viszályok. Boldog családok. Titkolt féltékenység. Tizenhárom vendég. Egy holttest. Alig szegik meg az esküvői tortát, máris holtan találják az egyik vendéget. És a vihar tombolva szabadul rá a szigetre, teljesen elvágva a násznépet a külvilágtól. Mindenkinek van indítéka. Van egy vendég, aki nem hagyja el élve az esküvő helyszínét...

Mary Higgins Clark – Alafair Burke: Egy darabot a szívemből

Mary Higgins Clark számtalan izgalmas krimivel bizonyított már az olvasóknak, ezúttal sem kell csalódnunk benne. A történetben Laurie Moran tévéproducer és vőlegénye, a tévés műsorvezető, Alex Buckley összeházasodnak. Az esküvőt nyár közepére tűzték ki, és addig már csak néhány nap van. Alex hétéves unokaöccsének, Johnnynak nyoma veszik a tengerparton, hiába keresik. Emlékeznek, hogy reggel még a beachen játszott, kagylókat gyűjtött, de később senki se látta. Napnyugtakor a skimboardját partra vetik a hullámok. Vajon hová lett Johnny? Egyáltalán életben van?

1 szórakoztató kötet az irodai élet nagy klasszikusáról nem csak irodistáknak:

Andy Green: The Office – A hivatal

Amit nem tudsz a 2000-es évek legfontosabb sorozatáról

Színfalak mögötti pillantás a The Office / A hivatal sorozatra, a 21. század ikonikus tévéműsorára, az alkotók, a szerzők és a színészek saját szavaival. Mikor lógtál utoljára Jimmel, Pammel, Dwighttal, Michaellel és a többi Dunder Mifflin-dolgozóval? Talán 2016-ban lehetett, amikor Magyarországon adásba került az utolsó évad fináléja. De az se kizárt, hogy tegnap este, amikor egymás után három epizódot ledaráltál. Az USA-ban 15 éve került a képernyőkre ez a sorozat (Magyarországon 2008-ban), de ma népszerűbb, mint valaha. A rajongóknak csak egy gondjuk van: mit nézzenek, mit olvassanak ezután. Ez a kötet mindenről beszámol: az ötlet gyökerei a BBC-nél, a kilenc évadon át tartó sikertörténet az USA-ban, és mindehhez egy sor exkluzív interjú és aprólékos kutatás. A harcok az NBC-nél, amikor alig hat epizód után le akarták állítani a sorozatot. Az elvetélt próbálkozás, amikor James Gandolfinit akarták behozni új főnöknek Steve Carell távozása után. Szívet melengető és felkavaró könyv, amely bemutatja a kulcsepizódok forgatásának körülményeit és azt, ahogyan óriási popkulturális ikon lett egy furcsa, bizarr, Angliából importált, kockázatos ötletből.

4 szépirodalmi különlegesség, ha prémium szellemi kikapcsolódásra vágysz:

Anne Sexton: Élj vagy halj meg

A 20. századi amerikai vallomásos költészet két nagy költőnői életműve közül Sylvia Plathé jól ismert Magyarországon is, de a hazájukban legalább annyira elismert Anne Sexton szinte hozzáférhetetlen volt eddig a hazai versolvasók előtt. Hála a remek fordítóknak, Fenyvesi Orsolyának, Mesterházi Mónikának és Szlukovényi Katalinnak, ez most megváltozhat. Az Élj vagy halj meg nemcsak Sexton pályáján, de az egész 20. századi amerikai lírában mérföldkőnek számító kötet. Ahogy Szlukovényi Katalin írja utószavában: „Anne Sexton kötete kertelés nélkül teszi föl élet és halál legalapvetőbb kérdéseit. Végleges válasz helyett persze sokkal inkább a keresés folyamatának krónikája rajzolódik ki az 1967-ben Pulitzer-díjjal elismert könyvből, amely a vallomásos költészet egyik klasszikusa – magyar fordítása ezért hiánypótló.” Anne Sexton a vallomásos költők csoportjához tartozik, akik tudatosan használták életművüket arra, hogy traumatikus élményeiket feldolgozzák. Versei személyesek, szókimondók, jellemző rájuk az erős képalkotás, az álomszerűség. Sexton második idegösszeroppanása után kezdett írni, Élj vagy halj meg című kötetéért 1967-ben Pulitzer-díjat kapott.

Rose Tremain: Hazafelé

Tremain könyveinek már komoly olvasótábora van itthon, zseniálisan kifinomult prózája magával ragadja a képzeletet, miközben érzékletesen mutatja meg a valóságot. Nem véletlen, hogy a New York Times így fogalmaz róla: „Rose Tremain nem fantáziavilágokat teremt, hanem alternatív valóságokat.” A Gustav-szonáta, A zene és csend és A kegyelem szigetei szerzője ezúttal új kötettel jelentkezik. A történetről: a 2000-es évek elején Lev a sorozatos gyárbezárásokat és felesége halálát követően Kelet-Európából Londonba megy, munkát keres, amiből eltarthatja édesanyját és kislányát. Egy ír vízvezetékszerelő, Christy házában talál kiadó szobát, aki szintén elveszítette a családját. Lev ellenségesnek érzi a környezetet, furcsának látja a briteket – de talán Christy személyében barátra találhat? A Hazafelé bújtatottan, az emigránslét köznapi nehézségei kapcsán teszi fel a nagy kérdéseket: hová tartozunk valójában? Mi az, ami tényleg fontos az életben?

Philip Roth: Engedd el

Most először jelenik meg magyarul Philip Roth eredetileg 1962-ben napvilágot látott könyve, Nemes Anna fordításában, így kiadónk nagy irodalmi tartozást törleszt azzal, hogy végre megjelenik ez a kötet. James Atlas így nyilatkozik erről a remekműről: „Elképesztően érett első regény.” A történetről: Gabe Wallach leszerel a katonaságtól, s anyja halálakor a régi szálak elszakításával és újak szövésével kezdi életét. Apja bánatára New Yorkból a távoli Chicagóba költözik tanítani, ám legfőbb foglalatossága inkább az emberi karakterek és viszonyok föltérképezése. A kollégák, barátok, barátnők és a hozzájuk kapcsolódó figurák változatos gyűjteményének lefestésében, a hol hétköznapi, hol kalandos, hol tragikus, hol pedig komikus események forgatagában Gabe tulajdonképp mégis önmagát próbálja megtalálni, és elhelyezni az 1950-es évek második felének Amerikájában. Derék ifjú polgár-e vagy elkényeztetett úrifiú, önzetlen vagy balek, józan vagy gyáva, önfeláldozó vagy lúzer? Noha Philip Roth első, huszonhét évesen írt regényének olvasásakor a mai olvasó azzal is szembesül, mennyit változott a világ hatvan év alatt, leginkább mégis az élet örök dilemmáival találkozik – mint minden jó és maradandó regényben.

John Updike: Nyúlfark

John Updike a Nyúl-sorozat első részével, a Nyúlcipővel azonnal bekerült az amerikai próza legnagyobbjai közé. A kultikus sorozat ötödik részével, a most megjelenő Nyúlfarkkal lesz teljes a sokak által kedvelt sorozat. A történetről: A Nyúlfark 1999 őszén-telén, az új évezred árnyékában zajlik. Harry “Rabbit” Angstrom már tíz éve halott. A Nyúlfarkban a regényfolyam számtalan szála fonódik egybe, a családtagok visszatekintenek Harry emlékére, miközben továbbra is saját boldogságukat keresik. „Nyúl” özvegye, Janice hozzáment Ronnie Harrisonhoz – annak a Thelmának az özvegyéhez, akivel Harrynek hosszú ideig viszonya volt. „Nyúl” fiát, Nelsont felesége, Pru elhagyta. Nelson leszokott a kokainról, és felnőtt létére otthon lakik Janice-szel és Ronnie-val. A múlt váratlanul bukkan fel Harry törvénytelen lánya képében, akit eddig senki nem ismert. Harryre emlékezve a hálaadási vacsora feszültségekkel telítődik, veszekedésbe és keserű vádaskodásba torkollik, majd megelevenedik a múlt, Harry hamvasztásának napja, amikor a „Nyúl” földi maradványait tartalmazó urnát véletlenül ott felejtették egy szállodai szekrényben.

Keresd a Könyvhéten a 27-es standot, a Vörösmarty tér Bershka felőli oldalán. A 21. Század Kiadó szerzői három napon is dedikálnak, ezekben az időpontokban csípheted el őket:

Szeptember 3., péntek:

   17 óra Dezső András

   18 óra Kordos Szabolcs

Szeptember 4., szombat:

   16 óra Tóth Gábor Ákos

   17 óra Köves Gábor

Szeptember 5., vasárnap:

   16 óra Rényi Ádám