A beszéd elválaszt – a zene összeköt

A Danubia Zenekar társadalmi missziói: zenével a felzárkóztatásért, a zeneoktatásért és a hallásvédelemért.

A jövő zenekarát, mint fontos társadalmi missziók gyújtópontját mutatta be Hámori Máté, a Danubia művészeti vezetője. A zenekar idei társadalmi programjai alkotják az évad alapját, minden művészeti tevékenységük ezen projektek köré szerveződik.

„Úgy gondolom, egy zenekar elsősorban közösség, a zene pedig az egyik legfőbb közösségteremtő erő. Mint zenekarvezető felelősséget érzek nemcsak szűkebb közösségünkért, hanem mindazokért, akiket a zenével el lehet érni, akiknek a zenével, a zenénkkel jót tehetünk, akiknek segíthetünk. Úgy gondolom, van társadalmi felelősségünk, aminek mi évek óta próbálunk is megfelelni. Három éve indítottuk el Beethoven-projektünket, amely ettől az évtől nemzetközivé bővül, és ami segít a hallássérült és siket embereknek kapcsolatba kerülni a zenével, az ép hallásúaknak pedig hallásuk megőrzésében. Idén indul el több éves előkészítő munka után ÉNekÚT címmel zeneoktatási platformunk, amely az iskolai zeneoktatásban segíti minőségi tartalmakkal a pedagógusokat és a gyerekeket egyaránt. A Máltai Szimfóniával együttműködve pedig az ország legnehezebb sorsú településein élő, zenét tanuló gyerekekkel együttműködve indítjuk el Közös hang című projektünket, amelynek első koncertjén a közös zenélés élményében osztozhatunk mindannyian a Zeneakadémián szeptember 23-án.” (Hámori Máté)

Beethoven-projekt 2.0

Folytatódik a Danubia Zenekar nemzetközi visszhangot kiváltó kezdeményezése, a Beethoven-projekt. A Hámori Máté karmester ötlete alapján megvalósult koncertek során siket és hallássérült embereket látnak vendégül a Danubia muzsikusai, akik különböző rezgéstovábbító eszközök és speciális hallókészülékek segítségével „hallgathatják” híres sorstársuk, Beethoven dallamait, illetve a zenekar tagjai mellé ülve, a nagyobb hangszereket megérintve érzékelhetik a hangzást és a dinamikát, és megtapasztalhatják a közös zenélés erejét. Az első előadások hatalmas sikerrel és elementáris érzelmi töltéssel zajlottak, a siker következménye a folytatás is 2021 őszétől.

Ebben az évadban Mozart művei szerepelnek a projekt műsorán: három pénteki délelőttön – október 1-jén, november 5-én és december 3-án – várják a hallássérült és siket gyerekeket, felnőtteket és időseket a BMC koncerttermébe Hámori Máté és a Zenekar tagjai. A kommunikációt jeltolmács segíti majd, és várhatóan még idén nemzetközi vizekre evez a program, hiszen a zenekar külföldi partnerekkel folytatja a társadalmilag kiemelten fontos, az ép hallásúak hallásvédelmére is figyelmet irányító projektet. A délelőtti koncerteket esténként a Mozart and Co. sorozat előadásain ismétli meg bérletsorozat keretében az együttes.

ÉNekÚT – A Danubia Zenekar új zeneoktatási platformja

A Danubia Zenekar forradalmian új streaming felülete, az Út a zenéhez.hu indulása után most újabb innovációval igyekszik szolgálni a klasszikus zene ügyét: ezúttal az iskolai énekoktatásban szeretnének élményközpontú, korszerű segédletet nyújtani a pedagógusoknak és gyerekeknek.

Az ÉNekÚT nevű oldal az Út a zenéhez tartalmait és a Danubia Zenekar online oktatási célú videóit alapul véve teljes tanéveket átfogó, tanórákra lebontott óravázlatokat kínál az énektanároknak, hogy a tantervhez kapcsolódó videók és rövid zenei részletek segítségével élményszerűbbé tegyék az énektanulást.

A zenekar művészeti vezetője, Hámori Máté ötlete és koncepciója alapján megvalósult oldalon a karmester népszerű énekórái mellett az adott tananyaghoz kapcsolódó zenék és zeneszerzők, vagy akár szolfézs feladatok is elérhetőek lesznek a programban részt vevő iskolák számára, továbbá kimondottan az ÉNekÚT céljaira készített nagyzenekari karaoke videók is, amelyek segítségével talán könnyebben bevonhatóak a gátlásosabb tanulók is a közös éneklésbe.

A program tartalmai témák és szerzők szerint is csoportosíthatóak, a videókat pedig a diákok otthon is megtekinthetik majd. A programhoz bármilyen magyarországi iskola csatlakozhat, bővebb tájékoztatás az utazenehez oldalon és az enekut címen kapható.

Közös Hang – Zenével az integrációért

2021. szeptember 23-án debütál a Danubia Zenekar és Hámori Máté új projektje, melynek célja az ország legelmaradottabb régióiban élő, zenét tanuló gyerekek integrációjának elősegítése. A Máltai Szimfóniával közös program során a zenekar tagjai több mint fél éven át rendszeresen látogatták az első koncerten résztvevő iskolákat Tarnazsadányban és Tarnabodon, ahol együtt zenéltek a jellemzően mélyszegénységben élő ifjú zenészekkel, előkészítve a szeptemberi zeneakadémiai fellépést, ahol a gyerekek és a zenekar tagjai egy klasszikus zenei motívumok és cigány dallamok együttes felhasználásával, kimondottan az alkalomra készült Ott Rezső-művet mutatnak majd be.

A koncertet további alkalmak követik majd, és terveik szerint idővel a részt vevő települések listáját is kibővítik, hogy a közös zenélés élményében minél több zenetanuló gyermek részesülhessen. Az előadásokra a gyerekek családját is meghívják, hiszen a sikeres integráció kulcsa nem csupán a szorgalmas gyerekek motivációja, de a család meggyőzése is, hogy van eredménye a zenébe fektetett sok erőfeszítésnek, és érdemes a gyereket a – nem csupán zenei – tanulás útján tartani hosszú távon is.

A közös zenéléseket a Danubia bérletes nagykoncertjei követik majd, ahol a zenekar – az eddigi évek gyakorlatához híven – rendkívül igényes, sok kortárs és ritkán hallható remekművet felsorakoztató repertoárját újabb különlegességekkel gazdagítja majd.