Hubert Selby Jr. - Németh Nikolett: Rekviem egy álomért

Magyarországi ősbemutató a Budaörsi Latinovits Színházban.

Az azonos című kultfilm alapjául szolgáló regényből Németh Nikolett készítette a színház számára a színpadi adaptációt. Szereplők: Takács Katalin, Fröhlich Kristóf, Nagy Katica m.v., Böröndi Bence, Ilyés Róbert. Rendező Berzsenyi Bellaagh Ádám.

Bemutató: 2021. szeptember 4. szombat 19.00 órakor. Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk.

Drogos, szoktunk vállat rándítani, ha szétszórt tekintetű, kába vigyorú, bizonytalan járású nyomoroncot sodor az utunkba a végzet vagy a vakvéletlen; aztán fejcsóválva megyünk tovább, mi a fenét tehetnénk velük, amit ők nem voltak képesek megtenni önmagukkal: segíteni, vagy legalább egy kétségbeesett gesztussal végetvetni önmaguknak – és milyen cuki néni, szoktunk mosolyt csalni felhős arcunkra, ha cuki nénit sodor az utunkba a vakvéletlen vagy a végzet. Pedig tán épp attól olyan cuki, hogy ő is drogos, csak nem drogot drogozik, hanem tévét, az összes mellékhatásával együtt.

Drogosok vagyunk mindahányan, mondja Hubert B. Selby (és ő aztán tudja, megjárta a heroinelvonót ő maga is), és csak részben önhibánkból: saját gyengeségünk és ostobaságunk szárbaszökkenéséhez a világrend is hozzátette a magáét, amelyben élünk – és vagy nyomorgunk, vagy unatkozunk, tisztelet a meglepően kevés kivételnek. Az unalmat pedig a legflottabbul mesterséges mámorok segítségével lehet eloszlatni, legyen az heroin vagy tévé.

Ebben a történetben négyen – az anya, aki fogyitablettáktól reméli, hogy bekerül a tévébe; a fia, aki drogosból drogdílerré szeretne felemelkedni; a fiú barátnője, aki a művészetről mint életformáról álmodik; és a fiú barátja, egyben tettestársa is – küzdenek a drogok és mellékhatásaik ellen, álmodoznak sikerről, vagy legalább mámorról – és négyen koppannak akkorát felébredéskor, hogy maguk is meglepődnek rajta. Pedig nem kéne: tudhatnák, hogy az álmaik konzerv-álmok és a konzervek hiába tartanak el a világ végéig, ha egyszer azonnal megromlanak, ahogy kinyitjuk őket.

A többiek, mert vannak többiek is, megússzák: a törvény és az elviselhetetlenül semmitmondó hétköznapok keretein belül maradva élnek drogok és álmok nélkül, míg meg nem…

Szomorú történet, az már szentigaz. Milyen szerencse, hogy, nem velünk esett meg.

A szerző engedélyét a Sobel Weber Associates Inc. (USA) és a Hofra Kft. közvetítette.

Szereplők

Sara Goldfarb                                                                                           Takács Katalin

Harry Goldfarb                                                                                          Fröhlich Kristóf

Marion Silver                                                                                            Nagy Katica m.v.

Tyrone C. Love                                                                                         Böröndi Bence

Az ötödik szereplő, vagyis mindenki, aki találkozott velük útközben        Ilyés Róbert

rendező Berzsenyi Bellaagh Ádám

Következő előadások: szeptember 5., 14., október 3., 29.