Már tudok olvasni

Hogy ez eddig nem jutott eszébe senkinek? Már nem az, hogy a minden gyerek egyszer csak kijelenti: már tudok olvasni! Hanem az, hogy ahogy az idegen nyelvet tanulók számára vannak „szintes könyvek”, úgy lehet az anyanyelvi olvasást tanuló kisgyerekek számára is „szintes könyveket” készíteni.

Hiszen elsőször csak szavakat olvas a gyerek, majd rövid, egyszerű mondatokat. A szavak bonyolultak: néha például azt érezheti, hogy nehéz kiolvasni az összetorlódó a betűket - lásd például: görkorcsolya. Vagy rácsodálkozhat egy szóra, mert még nem is találkozott vele: bebucskázik. Tény és való, nem egyszerű kiolvasni és értelmezni a leírt betűkből a mondanivalót egy olvasni tanuló nebulónak. Gyakorolni kell az olvasást – és az már a felnőtt lehetősége, hogy minél szórakoztatóbbá tegye a gyereknek.

Ilyen konkrétan – ahogy a Móra Kiadó tette - még nem találkoztam az olvasni tanuló kisgyereknek való könyvekkel. Az idegen nyelvi szintes könyvek főleg felnőtteknek készülnek, és nagyon sokszor egy-egy ismertebb írás „lebutított” változatai. Móráék mást találtak ki: kortárs írók és grafikusok álltak össze, hogy a korosztálynak megfelelő izgalmas, tréfás mai meséket tartalmazó könyveket adjanak az olvasni tanuló gyerekeink kezébe. Jó ez a gyerekeknek is, hogy nemcsak a Disney mesék, filmek khmm…  stílusát ismerik meg, hanem egy kicsit „életközelibb valóságba” csöppenhetnek bele. És valószínűleg jó az alkotóknak is, lehetőség hogy műveik eljussanak a célközönségükhöz.

A könyvek szép kivitelezésűek, gyerekek számára is könnyen forgathatók.  Három szint van: a pirossal jelzettben nagy betűmérettel, ismétlődő, rövidebb szavakkal egy könnyen követhető történetet találunk. A kék szint azt jelenti, hogy már fejezetekre tagolódik az írás, hosszabb szavakat is használnak az írók, vannak szómagyarázatok. A zöld színűben már a szöveg a több, a rajz kevesebb. A történet már kisiskoláshoz valóan „bonyolult”.

Nem kell megvárni, míg azt mondja a gyerek: már tudok olvasni – hanem amikor látjuk, hogy egyszerűbb mondatot értőn olvas, nyugodtan mondjuk neki: már tudsz olvasni – és nyomjunk a kezébe egy könyvecskét a sorozatból. Kezdjük a piros jelzésűvel…

Már tudok olvasni 3 szintű könyvsorozat gyerekeknek, 2021
Móra Kiadó, ISBN 978 963 486 88(3 -)