Találkozásoknak és valódi mély párbeszédek Pannonhalmán

XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál.

Az augusztus 27-29. között a Pannonhami Főapátság tereiben megrendezett összművészeti programsorozat zenei, irodalmi, képzőművészeti és spirituális tematikája idén az emlékezet és a személyesség fogalmai köré épült. Az ezeréves történelmi épület tereiben, így a Bazilikában, a könyvtárban, a koncertteremben és Boldogasszony kápolnában is többségében telt házzal zajlottak a programok.

A zenei program Klukon Edit és Ránki Dezső művészeti vezetésével a 210 éve született Liszt Ferenc és a 70 éves Dukay Barnabás munkásságát állította középpontba öt – egymásra épülő – koncerten. A fesztiválon személyesen is jelen volt Dukay Barnabás, aki személyes hangú előadást tartott a hangversenyteremben.

Liszt Ferenc személye, élete és munkássága különösen kapcsolódik a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál filozófiájához: műveiben párhuzamosan jelenik meg a tradíció és modernitás. Liszt és Dukay műveit olyan művészek szólaltatták meg, mint Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek – akik számára Dukay számos darabot írt -, fiúk, Ránki Fülöp zongoraművész, Nemes László Norbert és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, (lásd fotó) valamint Lantos István, Tabajdi Ádám és Kiss Zsolt orgonaművészek.

Az idei fesztivál programjában kiemelt figyelmet kaptak a fiatalok, így az Arcus Junior Alkotótábor keretében a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói Mélyi József vezetésével a Boldogasszony-kápolnában az emlékezet témakörében készítették el nagy érdeklődést kiváltó installációjukat a fesztivál időkeretében. 

Megnyitották Krajcsovics Éva festőművész kiállítását Fehér vászon címmel.

Az irodalmi programok közül kiemelkedő volt Marno János költő – egykori pannonhalmi diák – részvétele a fesztiválon, valamint a Pilinszky évfordulóról való megemlékezés.

A fesztivál alatt a szerzetesközösség naponta háromszor imádságra hívta a résztvevőket, a szerzetesek gregorián kórusa latin és magyar nyelvű gregoriánt énekelt a bazilikában. A szerzetesek személyes vezetéseken mutatták be a résztvevőknek a monostor elzárt tereit, csakúgy, mint a monostor hat orgonáját.  Lehetett barangolni az Illatmúzeumban nyitás előtt éppúgy, mint a kincstárban, az ikonkiállításon, vagy a kápolnához vezető erdei ösvényen.

 „A koronavírus-időszak után sokunk számára felértékelődnek a személyesség és a közösség alkalmai. Az elmúlt egy év során megtanultuk értékelni és becsülni azokat a helyzeteket, amikor átélhetjük összetartozásunkat, és amikor megérinthet bennünket emberi kapcsolataink ereje és mélysége. Ezt élhettük át a fesztivál három napja alatt is művészeinkkel, közönségünkkel, az idelátogatókkal.” (Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató)