Balatoni Hajózás: rekord forgalom és őszi programok

Rekordokkal zárt a 175. jubileumi hajózási főidény a Balatonon.

Másfél milliónál is többen vették igénybe a hajózási szolgáltatásokat augusztus végéig. A programok viszont ezzel nem értek véget, színes őszi kínálattal és a jubileumi év csúcspontjaként szeptember 18-án a balatoni hajók együttállásával vár mindenkit a BAHART. Az év első 8 hónapjában csaknem 20%-kal nőtt a menetrendi hajók forgalma, 75 ezerrel többen utaztak a BAHART hajóin, mint tavaly ilyenkor, és az utasok száma meghaladta a 450 ezret. Az 58 napig tartó, 16 kikötőt érintő személyhajózási főidényben 360 ezer utast szállítottak a BAHART menetrendi hajói. A legtöbben Fonyód és Badacsony között (125 ezer) és a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon (123 ezer) vették igénybe a szolgáltatást, de népszerűek voltak a Balatonboglár és Révfülöp (28 ezer), és Balatonföldvár és Tihany között (23 ezer) közlekedőjáratok is.

A BAHART séta- és programhajóit augusztus végéig 135 ezer utas választotta, ami 30% magasabb, mint 1 évvel korábban. Közülük 13 ezren választották a bulihajókat és 6 ezren a Varázshajókat. Kiemelt növekedést mutatott idén Balatonlelle, amely a főidényi sétahajózás tekintetében is dobogós lett, a legtöbb utas innen indult.

Az idei év két legerősebb napja augusztus 18. és augusztus 20. volt, amikor 17 ezer fő fölé emelkedett a napi utasszám. Nyár végéig összesen 1 millió 130 ezer utast, 356 ezer járművet és 89 ezer kerékpárt szállítottak a balatoni kompok. A 2019-es rekord évhez képest 3,4%-kal több utas, 7,8%-kal több jármű és 24,9%-kal több kerékpár szállítását jelentette. A legforgalmasabb nap a RÉV-kikötőkben augusztus 20-a volt, amikor 19.532 utast szállítottak a kompok. Minden esély megvan arra, hogy az elmúlt 20 év legkiemelkedőbb kompforgalmát érje el a BAHART idén.

Ősszel is BAHART

A BAHART településeket összekötő menetrendi hajójáratai szeptember 26-ig még 5 útvonalon közlekednek, a sétahajók 10 kikötőből indulnak. Az őszi időszakban október 24-ig lehet hajózási lehetőséget találni, akár önálló programként, akár eljutni a települési rendezvényekhez.

Szeptember 18-án a jubileumi szezon csúcspontjaként a BAHART és más személyhajózási társaságok hajóinak nagyszabású együttállását, felvonulását láthatják az érdeklődők a Balatoni Hajózás Napja keretében. A nagyszabású, felejthetetlen látványt nyújtó eseményre 25 évente kerül sor a tó vízén a balatonfüredi partok előtt.  A program reggelén a teljes BAHART hajóflotta formába rendeződve rajzik ki a siófoki kikötőből, majd a konvoj felsorakozik Balatonfüred partjai előtt. Az eseményen a Balatoni Hajózási Zrt. és vendégei megkoszorúzzák gróf Széchényi István szobrát, majd a Tagore sétányról és a mólóról a közönség megtekintheti a több mint 30 hajó ünnepi díszszemléjét. Az eseményt további kulturális programok színesítik majd – Siófokon koszorúzással, emléktáblaavatással, a BAHART jubileumi művészeti pályázatának eredményhirdetésével és ünnepélyes tortavágással zárul az esemény.

Az élményhez hajó visz: a BAHART mindenkit szeretettel vár a fedélzetre!

Hirdetés