Kultúrházak éjjel-nappal 2021. szeptember 24-től 26-ig

Több száz helyszínen, ezernél is több programmal várják az érdeklődőket.

Több száz kulturális központban és művelődési házban, köztük több határon túli településen is várják országszerte a legtöbb helyen ingyenes, változatos és értékes programokkal az érdeklődőket szeptember 24. és 26. között a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat alkalmából. A Magyar Népművelők Egyesülete által tizenöt éve útjára indított eseménysorozat célja, hogy minél többen részesei legyenek a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. A programsorozat jelmondata „Mindennap értéket adunk”, idén is arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. A korábbi évekhez hasonlóan az esemény védnöke Novák Péter zenész, színész, rendező.

A koronavírus-járvány miatt idén tavasz elejéről őszre halasztott programsorozat az ország számos művelődési házának részvételével zajlik majd, akik az esemény hivatalos weboldalán (www.kulturhazak.hu) folyamatosan regisztrálják programjaikat. Kiss Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közművelődésért felelős főosztályvezetője a Csili Művelődési Központban megtartott, a programot beharangozó sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is lesz három kiemelt helyszíne a rendezvénynek, az eseménysorozatot országos megnyitóját pénteken Pomázon tartják, szombaton egy kistelepülésre irányulnak a reflektorfények: Tarjáné lesz a főszerep, míg vasárnap a nagyvárosokban zajló, nélkülözhetetlen közösségteremtő munkára kívánják felhívni a figyelmet, idén Miskolc képviseli a nagyobb településeket, mint fő helyszín. Kiss Szabolcs a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a közművelődésben dolgozóknak, akik áldozatos és kitartó munkájukkal nemcsak az esemény három napja alatt, hanem egész évben segítik a közművelődés ügyét.

A programsorozat fontos célja – emelte ki Bordás István, főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke - megmutatni a közösségi művelődést szolgáló intézmények és az ott dolgozó szakemberek tevékenységének sokszínűségét, valamint azt, hogy közösségépítő munkájuk és modern, kreatív módszereik miként szolgálják a települések megtartó erejének növekedését. Az idei rendezvény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

A látogatókat számos változatos program várja majd a szeptemberi hétvégén. A hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánc találkozók, valamint egyéb színes programok mellett igazi különlegességeket is kínálnak a kultúrházak. Többek között Szakcsi Lakatos Béla zongoraestét lehet meghallgatni a szentesi Hangversenyközpontban, az Agóra Veszprémben Minecraft Napra várják a fiatalabbakat, míg az esztergomi Művelődés Házában klezmer koncert szólal majd meg. Éjszakai bajnokságon mérhetik össze tudásukat a pingpong szerelmesei a budapesti Kondor Béla Közösségi Házban, a Békásmegyeri Közösségi Házban a népszerű Kolompos együttes várja az érdeklődőket, míg a siófoki Kálmán Imre Művelődési Központban az utazó planetárium csillogó kupolája alatt nézhetjük meg naprendszerünk bolygóinak csodálatos világát. Szeptember lévén természetesen a hagyományos őszi programok sem hiányozhatnak az eseménysorozatból, Olaszfán pédául a Közösségi Háztól induló fogatokkal, hintóval és lovasokkal színesített szüreti felvonulást is megnézhetik az érdeklődők vagy akár be is kapcsolódhatnak.

A kulturhazak oldalon megtalálhatók a teljes eseménysorozat részletes programjai, amelyen lehetőség van település, időpont és korosztály szerinti keresésre is. A tavalyi és tavalyelőttihez hasonlóan, idén is részt vesznek határont túli települések a programban táncházakat szervezve, a járványhelyzet azonban a szomszédos országokban is nehezítette a szervezést. Ezen a hétévégén biztosan ropják majd a táncot a vajdasági Szabadkán és a szlovákiai Komáromban. A rendezvény Facebook-oldalán is nyomonkövethetik az eseményeket, ahol számos érdekességet is találhatnak az olvasók.

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a PReport PR partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Hirdetés