Balázs János a ’Cziffra-kápolnában’ ad koncertet

A Cziffra Foundation centenáriumi ünnepségsorozata ezzel a nyitókoncerttel veszi kezdetét Franciaországban.

A Cziffra György által rendbehozatott senlis-i St. Frambourg-kápolnában (lásd fotó) lép fel Balázs János a franciaországi Cziffra Alapítvány felkérésre szeptember 24-én, így folytatódik az emlékév programsorozata. A Kossuth-díjas művész ImprovisArt című műsorát adja elő, amelyet kifejezetten az évfordulóra állított össze a mester – technikailag rendkívül nehéz és ezért ritkán játszott – átirataiból és Balázs János saját parafrázisaiból.

Cziffra György 1973-ban alapította a Cziffra Foundationt, amelynek központja Liszt Ferenc Auditorium néven a történelmi Saint-Frambourg kápolna lett. (lásd fotó) Az akkor már világhírű művész anyagi és egyéb áldozatokat nem kímélve, magánvagyona felhasználásával újította fel jelenlegi formájára a korai gótikus kápolnát, a francia történelem egyik fontos helyszínét. A francia királyságot megszilárdító Capet Hugó felesége, Adelhaid alapította itt az első kegyhelyet, amely az 1970-es évekre súlyosan leromlott állapotban garázsként működött. A műemléket Cziffra György 1977-ben nyitotta meg koncertteremként – ekkor készült el a barátja, Joan Miró által felajánlott nyolc üvegablak is, amely a mai napig a kápolna dísze. A Cziffra Foundation jelenleg is az alapító által meghatározott célokkal és szellemiségben végzi munkáját, széleskörűen támogatja a fiatal művészeket, kiállításoknak, hangversenyeknek, fesztiváloknak ad otthont. Az alapítvány elnöke Gérard Bekerman, a Cziffra György-emlékév nemzetközi védnöke.

Az Improvisart című koncert koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A koncert Bach-tól Liszt Ferencen át Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész valójában az alkotóművész társává válik. Így szeretné a művész felhívni a figyelmet e műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében, és így tiszteleg a 100 éve született Cziffra György emléke előtt. A műsor a Cziffra100 keretében több helyszínen aratott már sikert: elhangzott a római Magyar Akadémián, az olaszországi Forliban az Emilia Romagna Fesztiválon, a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben, valamint Passauban a nagy érdeklődésre tekintettel kétszer is, az Európai Hetek Fesztiválon. Magyarországon Zalaegerszegen élőben hangzott el az Improvisart program, amelyhez online bárki szabadon csatlakozhatott.

Balázs János nem először lép fel a ’Cziffra-kápolnában’, először 2012-ben játszott ott, amikor 24 évesen megnyerte a Cziffra György Emlékverseny első díját. Azóta többször kapott meghívást az alapítványtól, legutóbb 2018 novemberében lépett fel a Liszt Ferenc Auditoriumban.

„Mindig különleges élmény belépni ebbe a csodálatos történelmi térbe és játszani azon a színpadon, azon a hangszeren, amelyen Cziffra is játszott. Ezek a falak nagy időknek voltak tanúi, nemcsak a történelem során, hanem attól kezdve is, amikor Cziffra György elindította itt alapítványát, hiszen számos ismert művész indult ezek közül a falak közül, kapott itt támogatást és életre szóló útravalót.” (Balázs János)

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével. A Cziffra100 eseményeiről a weboldalon tájékozódhatnak.