Őszi programsorozatot indít a megújulás jegyében az MMA MMKI

Magyar Csupajáték – Konferencia 2021. szeptember 23-án a Pesti Vigadóban.

Folytatódik a tavasszal hagyományteremtő szándékkal indított Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet beszélgetéssorozat, valamint a Hagyomány és haladás sorozat. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) egyedülálló vállalkozásba kezdett: megrendezte az első hazai, 24 órás építészeti Interjúmaratont, de emellett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó eseményekkel, a Kutatók Éjszakáján pedig családoknak szóló programokkal várták/várják a nagyközönséget. (A mellékelt fotón Bólya Anna Mária, Kocsis Miklós és Windhager Károly Ákos a sajtótájékoztatón.)

Új szolgáltatások művészetkedvelőknek

Az MMA MMKI a járvány időszakában innovatív módon a digitális térbe helyezte át kulturális tevékenységeit. A zárt ajtók mögött megtartott konferenciákat, művészeti témájú esteket, könyvbemutatókat az érdeklődők az MMKI közösségi felületein, így a YouTube-, és Facebook- csatornáján követhették nyomon. A korlátozások feloldásával az intézet rendezvényein fenntartja a személyes kultúrafogyasztás lehetőségét, másrészt változatlanul online tartalmakkal is szolgál azoknak, akik otthon néznék vagy hallgatnák vissza az eseményekről, programokról készült felvételeket egy későbbi időpontban. Ennek a megújulási folyamatnak a része az új MMA MMKI honlap is, amelynek eredményeképpen az érdeklődők könnyebben és áttekinthetőbben jutnak hozzá a művészeti és művészetelméleti tartalmakhoz, de elindult az MMKI Kultúrsokk Podcast, az intézet rendszeresen jelentkező „rádióműsora”, amelyben a kutatók változatos zenei, irodalmi, építészeti, táncművészeti és alkotáselméleti témákkal várják a hallgatókat.

Beszélgetéssorozatok

Folytatódik az Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet című sorozat, amelyben ezúttal Wesselényi-Garay Andor az MMA MMKI tudományos főmunkatársa olyan építészekkel beszélget, akik megbízásaikon, megépült házaikon, esetleg az oktatásban betöltött szerepükön keresztül alakítják az építészeti közgondolkodást. Az építészettörténész vendégeivel többek közt arra keresi a választ, hogy milyen szakmai és pszichológiai együtthatók mentén épül fel egy jól működő építésziroda, milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy átfedésbe kerüljön építész és elképzelése. A műsor havonta jelentkezik az intézet online csatornáin. Az Animációs esték – Hagyomány és haladás című sorozat során Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas és Magyar Filmdíjas szakember, filmalkotó, egyetemi oktató 2021 őszén - és a tervek szerint 2022 tavaszán - a magyar film igazgatásához, szervezéséhez kapcsolható nemzetközi hírű szakemberekkel fog beszélgetni. Vendégek között olyan, a Magyar producerek I. kötetben megszólaló legendák kapnak helyet, mint Mikulás Ferenc, Sándor Pál, Hábermann Jenő, de elfogadta felkérésünket Taba Miklós a Filmiroda igazgatója is. A rendezvénysorozat szintén követhető az intézet online felületein.

Az MMA MMKI egyedülálló vállalkozásként megrendezte az első hazai, 24 órás építészeti Interjúmaratont. Az esemény – amelynek a Pesti Vigadó könyvtára adott otthont, 2021 szeptember 17-e, péntek 10:00 órától szeptember 18-a, szombat 10:00 óráig tartott. Az interjúmaraton házigazdája, Wesselényi-Garay Andor volt, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa. A beszélgetésről itt olvashat.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó esemény

Az MMA MMKI szeptember 23-án rendezi meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva a Magyar Csupajáték – A modern magyar összművészeti előadás konferenciát . A magyar kultúra legjelentősebb összművészeti előadása volt a Magyar Csupajáték (1938). A produkciót a hazai és a nemzetközi szakmai is elismerte (például a BBC a londoni előadást élőben közvetítette). Az MMA MMKI által szervezett konferencia aktualitásául a 2021-ben Budapesten megrendezésre kerülő, az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítésére létrehozott világméretű ünnepségsorozat szolgál, hiszen az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti programjának annak idején a Magyar Csupajáték is része volt. A produkció idehaza a Szent István-év programsorozatában került színre az akkori Művész Színházban. Az esemény másik aktualitása a produkció létrejöttében jelentős szerepet játszó Paulini Béla halálának 75. évfordulója, valamint a Magyar Állami Népi Együttes 70. születésnapja kapcsán a magyar néptánc színpadi feldolgozásának sokszínű és igencsak időszerű kérdésének vizsgálata. Ez a téma a magyar néptánc gyűjtésétől és színpadra rendezésétől kezdve mindig is komoly esztétikai kérdések elé állította az alkotót.

A Háry Jánosról és Gyöngyösbokréta mozgalomról ismert Paulini Béla az akkori időszakban kivételesen innovatív módon folklór ihletésű összművészeti produkciót állított színpadra, amelyben a kor legjelentősebb művészei vettek részt: a zeneszerzők közül Ránki György, Pongrácz Zoltán, Veress Sándor, Farkas Ferenc, a festők közül Molnár-C. Pál, Szőnyi István, Büky Béla, Fáy Lóránt, Pekáry István, de még a korszak híres divattervezői is, mint Mallász Gitta vagy Tüdős Klára. Maga a „csupajáték” szó az összművészetiségre utal. A koreográfiát minden idők leghíresebb magyar táncművésze, Milloss Aurél készítette, aki mind Kodály, mind Bartók alkotótársa volt a korszakban. Lábán Rudolf tanítványaként sajátos, csak rá jellemző expresszionistának nevezhető stílust alakított ki, amely később A csodálatos mandarin koreográfiájában is megnyilvánult. Milloss Paulinivel együtt dolgozva olyan művészi módon állította színpadra a magyar folklóranyagot, amelynek még sok évtizedig nem volt hasonló példája.

A konferencia célja egyfelől a Magyar Csupajáték értékeinek elemző feltárása, valamint a népművészet és összművészet koncepciójának vizsgálata az előadás nyomán. Az MMA MMKI kutatási projektének eredményeit a konferencia keretében bemutatásra kerülő tanulmánykötet fogja össze, amely részleteit tekintve sok új eredményt tár elénk, ezáltal régi hiányt pótol a produkció többrétű bemutatásával.