Kutatók Éjszakája 2021.

Immár hagyományosan szeptember utolsó péntekén nyitott ház programmal vesz részt az MMA MMKI a Kutatók Éjszakáján.

A kutatói pályát és a különféle tudományokat népszerűsítő programsorozat alkalmából az MMA MMKI kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató előadásokkal, foglalkozásokkal készül szeptember 24-én.

Programajánló

Délelőtti programok – alsó és felső tagozatos osztályok részére

    10:00 – 16:00 Utazás a reformkorba: A Hild-villa épületének kalandos felderítése

A játék során körbejárhatóak a villa egyes területei, és a különböző állomásokon összegyűjtött információk segítségével el lehet jutni a végső megfejtésig. Az egyes feladványok mellett sok más érdekesség lesz olvasható a villa történetéről, megépítésének korszakáról, illetve magáról Hild Józsefről is. Az osztályok 4-5 fős csoportokra bontva mennek végig az állomásokon, a végén minden sikeres megfejtő ajándékban részesül.

    10:00 – 11:00 Nadin és a varázstégely: Ismeretterjesztő foglalkozás az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasával, Mechler Annával

Mechler Anna három könyvének, az Olina és a varázsszirmok, a Bíborka és a varázsfőzet, valamint a Nadin és a varázstégely rövid bemutatását követően rávilágít a kötetekben felmerülő növényekkel kapcsolatos érdekességekre is. A program részeként a gyerekek különleges teakóstoláson vehetnek részt, és elkészíthetik saját gyógynövényes teáikat is.

    11:00 – 12:00 A gyűrűk ura (A Niebelung gyűrűje): Zenepedagógiai foglalkozás az MMA MMKI tudományos munkatársával, Windhager Ákossal

A wagneri zenedráma-sorozat (A Niebelung gyűrűje) német mesékre épül, amelyeket az előadás visszaad a gyerekeknek. Az ismert dallamok (Bevonulás a Walhallába, Tavaszi dal, Valkűrök lovaglása, Tűzvarázs, Madárdal, Kovácsdal) ezúttal karaktert váltanak, és lesz belőlük gyerekdal, tánc, filmzene és lassú galopp. Az ismert dallamok és az interaktív játék között valós zenetörténeti ismeretek sajátíthatók el a program során.

Helyszín: Hild-villa, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza (1121 Budapest, Budakeszi út 38.) Megközelíthető a Széll Kálmán tértől a 22-es vagy a 222-es busszal a Bíróság megállónál.

Délutáni előadások a Hild-villában - felnőttek és családok részére

    16:00 – 17:00 Komplex művészeti nevelés – Inspiráló művészeti könyvsorozat és alkotói feladatgyűjtemény tizenévesek számára - Marosi Eszter, az MMA művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasának előadása

Marosi Eszter olyan alkotói feladatgyűjtemények összeállításával foglalkozik, amelyek az építészettörténet korszakain keresztülvezetve, egy-egy téma kibontása közben segítik a gyerekeket közelebb kerülni a világ és benne önmaguk megismeréséhez is.

    17:00 – 18:00 A szerelemhez nem elég, ha herceg vagy! 5+1 párkapcsolati tanulság a magyar operákból – (előadó: Windhager Ákos, az MMA MMKI tudományos munkatársa)

Az előadás a magyar operák legszebb szerelmi jelenetei alapján fogalmaz meg hol komor, hol derűs tanulságokat.

    18:00 – 19:00 Fény és árnyék szerelmesei: Beszélgetés Pályi Zsófia és Somogyi Márk fotográfusokkal

Pályi Zsófia fotói többek közt megjelentek a Marie Claire, Nők Lapja, a The New York Times, és a CNN Photo Blog hasábjain. Célja, hogy látásmódján keresztül megismertesse az érdeklődőket a természet és az ember alkotta értékekkel, míg Somogyi Márk fotográfus a Kínai kis falak című sorozatával érkezik beszélgetésünkre. Hogy mégis mi a közös a két művészben? – Az est során ez is kiderül.

    19:00 – 20:00 Ahogy a hősök születnek - Beszélgetés Köbli Norberttel

19 órától a Hild-villában vendégeskedik a Balázs Béla-díjas és Golden Reel-díjas magyar forgatókönyvíró, érdemes művész, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke. Olyan filmek fűződnek nevéhez, mint A berni követ, a Félvilág, vagy az Örök tél, de sorozatokon is sokat dolgozik (Válótársak, Apatigris, A Tanár). A népszerű forgatókönyvírót a remek ötleteinek, valamint a sikereinek kulcsáról kérdezzük.