A világ legjobb fényfestői versenyeznek Pécsett

Közel 150 programmal, köztük az országban sehol máshol nem tapasztalható, lélegzetelállító látványosságokkal érkezik a pécsi Zsolnay Fényfesztivál szeptember 30. – október 3. között!

A világ legjobb fényfestői mérkőznek meg egymással, nemzetközi versenyükön kiderül, hogy ki tudja legjobban elvarázsolni a pécsi Székesegyházat. A minden évben több tízezres közönséget vonzó Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós fényalkotások. A fesztiválon a 10 legjobb fényművész mutatkozik be, akik között szerepel japán, olasz, ecuadori, spanyol, francia, román, német és magyar alkotó is. Ők a döntőbe jutásért 1.000 euro díjban részesültek, a versenyen pedig az 5.000 eurós fődíj és a közönségdíj is gazdára talál.

Az ország első és egyetlen fényfesztiválján, Pécs 23 helyszínén láthatók szemkápráztató fényfestések és fényinstallációk, ezek alkotják a Fény Útját, amely éjjel egy káprázatos mesevilágba vezeti a látogatókat.

New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban a Zsolnay Fényfesztiválon debütál a Talking Heads (Beszélő fejek) című grandiózus fényalkotás, méghozzá a Színház tér előtti szökőkútban! A 4.000 ledből álló két emberi fej fénnyel kommunikál egymással – meghökkentő élményt nyújtva.

Most első alkalommal a belvároson kívül is lesz egy Fény Útja állomás: a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben az Általános Orvostudományi Kar új campusán (Szigeti út 12.) lesz látható egy 6 méter magas fényinstalláció, amely egy neuronhálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik.

A Csontváry Múzeumban megelevenednek az alkotások: a nézők szelet kelthetnek, mely megmozdítja A magányos cédrus ágait, életre keltve azt.

A többszörösen díjazott olasz fuse* művészeti stúdió fényalkotása a párhuzamos univerzumok örök születését és halálát ábrázolja látványos fényinstallációja révén. Bordos László Zsolt installációja a háromdimenziós Tér és az Idő meditatív megtapasztalására hívja a látogatót. Ezen kívül megcsodálhatjuk a mágikus fénykertet, sétálhatunk fényszőnyegen, érintéssel vezérelhetünk világító mandalákat, láthatunk szivárvány csúszdát és lesz „lomb koronázás” is, amely bemutatja, hogy miképp lehet organikusan átszőni fénnyel a természet formáit.

Nemcsak este, hanem napközben is izgalmas programok várják a látogatókat: koncertek, utcaművészeti produkciók, akrobatikus cirkuszi előadások, valamint nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, és tűzzsonglőr társulatok lélegzetelállító előadásain ámulhat a közönség. 

A perui-brazil Equilibra (lásd fotó) több mint 20 országban mutatta már be előadását, amely egy szerelmi történetet feldolgozó tűzshow, kötéltánccal fűszerezve.

Papitoval, a rekeszizom-mozgató bohóccal a korábbi fényfesztiválok alkalmával már találkozhattunk, a korábbi sikerre való tekintette ezúttal társával, Pepével együtt érkezik.

A Nagy-Britanniából érkező Joli Vyann társulat a cirkusz, a tánc és a színház innovatív fúzióját hozza létre előadásaiban; és bemutatkozik Pécs első varieté társulata is, a Savage Works; legújabb előadásuk, a MAZE egy útvesztőbe vezet.

A Fény útja helyszínei a jelenlegi szabályozások alapján szabadon látogathatók, míg a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges.

A programok nagy része ingyenes, de a Fény Útja Extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók.

Pécs az ősz fénypontja!

Aftermovie 2018 itt,      Aftermovie 2019 itt.