Fedezd fel Zurbaránt

Egyetlen alkalommal látható hazai moziban a Zurbarán és tizenkét fia című film!

Francisco de Zurbarán a spanyol aranykor egyik legjelentősebb festője volt, aki elsősorban biblikus tárgyú műveiről vált ismertté. A budapesti Cervantes Intézet programsorozata a festőművész Szépművészeti Múzeumban található munkáit mutatja be. Szeptember 30-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban egyetlen alkalommal lesz látható itthon mozivásznon Arantxa Aguirre Zurbarán és tizenkét fia című 2020-as filmje. Október 1-jén Mar Borobia, a Thyssen-Bornemisza Gyűjtemény régi képtárának vezető kurátora tart előadást a Cervantes Intézetben, majd Lantos Adriánával, a Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének kurátorával beszélget.

A budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye kétségkívül az intézmény egyik legféltettebb kincse. Azonkívül, hogy a művek száma is jelentős (mintegy 120 festmény), a kollekció gazdagsága és változatossága is egyedülálló, mivel a Prado Múzeumon kívül más intézmény nem büszkélkedhet hasonlóval. A látogatók hű képet kaphatnak a spanyol művészet ezen időszakáról, a megtekinthető művek a XV. század eleje és a XIX. század vége között keletkeztek. A gyűjteményben három Zurbarán-mű található, a mester különböző alkotói korszakaiból.

Zurbarán életművében kiemelkedő helyet foglal el az az 1640 körül Sevillában, talán az Újvilág számára festett, tizenhárom vászonképből álló sorozat, amely Jákobot és a tizenkét fiát életnagyságban ábrázolja. A képsorozat darabjai a közelmúltban, hosszú idő után, az Egyesült Államokban rendezett kiállítássorozaton újból találkoztak. Ez egyúttal kitűnő lehetőséget biztosított arra, hogy a kutatók feltárhassák a festmények titkait, valamint arra is, hogy reflektorfénybe helyezzék a művész életútját és munkásságát. A Zurbarán és tizenkét fia című képzőművészeti film (2020), amely most egyetlen alkalommal látható idehaza a mozivásznon, a Cervantes Intézet jóvoltából érkezik el az Uránia Nemzeti Filmszínházba. A szeptember 30-i vetítésen a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum Régi Képtárának vezetője, Mar Borobia lesz a díszvendég.

Másnap a Cervantes Intézetben Zurbarán: realizmus és misztika címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést. Mar Borobia, a Thyssen-Bornemisza Gyűjtemény régi képtárának vezető kurátora tart előadást, melynek címe: Francisco de Zurbarán vallási témájú festészete. Az előadást követően Lantos Adriána, a budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének kurátora fog beszélgetni a szakértővel. A két kurátor többek között mesél Zurbarán képeinek az Újvilágba való utaztatásáról, valamint Izrael 12 törzséről és a sevillai Aranykorról. A sorozat felvezetéseként az intézet Művészeti pirulák elnevezésű online sorozatában Lantos Adriána kurátor Zurbarán Budapesten látható alkotásainak titkairól mesél.

Zurbarán és tizenkét fia

2021. szeptember 30. 18:30 - 21:00

Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

Jegyek itt.

Fedezd fel Zurbaránt! című művészeti program további információja itt.

YouTube film trailer itt, és YouTube - Művészet-pirulák: Francisco de Zurbarán, “Szent András apostol” itt tekinthető meg.