A Textúra visszatér

Képzőművészet – irodalom – színház: újra élőben a Szépművészeti Múzeumban.

A járványhelyzet okozta korlátozások miatt az elmúlt évben félbeszakadt a Szépművészeti Múzeum nagy sikerű színházi sorozata, a Textúra. A tervezett kilenc előadásból tavaly csupán kettőt láthatott élőben a nagyközönség. 2021 októberétől azonban újra látható lesz a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja a rajongóit. Az alapötlet – képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben és időben – változatlan: kortárs magyar szerzőket kért fel a múzeum, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, öt esti előadás alkalmával.

Az október 19-én (újra)induló programsorozat már a múzeum hatodik ilyen jellegű vállalkozása. A Szépművészeti ezúttal is inspirációs forrásul ismert és kevésbé ismert műtárgyaink közül ajánlott alkotásokat a kortárs íróinknak, hogy friss, akár provokatív megközelítésben, új értelmezést nyerjenek.
A 2020/2021-es évad Textúra jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezte, aki friss látásmódjával és egész estén átívelő koncepcióval tágítja a már megszokott kereteket.
A művek – mind időben, mind térben – végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A rövid (8-10 perces) előadások mindegyike önálló, a színészek rövid szünettel újra és újra eljátsszák a jeleneteket az este folyamán, 10 alkalommal, így a közönség semmiről nem marad le. Az Antik, Egyiptomi, Régi magyar gyűjtemény és a Régi Képtár termei mellett idén is helyszín lesz a gyönyörűen felújított Román Csarnok.
A program célja, hogy a képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra ráirányítsák a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század hazai közönsége számára.

Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók bőrébe bújva kerülnek bemutatásra az irodalmi alkotások és a múzeum műtárgyai. Az előadásokon egyrészt betekintést nyerhetünk az intézményben dolgozók mindennapjaiba, másrészt megismerhetjük személyes történeteiket és gondolataikat.
Az este során találkozhatunk a gazdag fantáziával bíró takarítóval, a sikeres, de magánéleti problémákkal küzdő projektvezetővel, a filozofikus gondolkodású teremőrrel, részt vehetünk egy múzeumpedagógus tárlatvezetésén, aki saját veszteségeit éli újra egy festmény láttán. A műtárgytechnikus a nőkkel való kapcsolatát osztja meg a szerelem istenével, a restaurátor szájából megszólalnak egy festmény gondolatai. Részesei lehetünk a híres luxemburgi performanszművész projektjének és szemtanúi lehetünk annak is, ahogy a biztonsági őr éjszakai ügyelete alatt átéli saját félelmeit és küzdelmeit.

Az egész estét keretbe foglalja a Textúra várva várt „megnyitója”, ahol a luxemburgi performanszművész felfedi, hogy mit üzen számunkra a művészet múzsája.
Előadások 2021-ben:
Október 19. kedd, 19.00
Október 20. szerda, 19.00
Október 25. hétfő, 19.00
November 3. szerda, 19.00
November 9. kedd, 19.00

Írók/képzőművészeti alkotások/színészek:
Háy János: Találkozás Erósszal
  Műalkotás: Erósz torzója, Kr. u. 1. század második fele
  Előadja: Szabó Zoltán / Formán Bálint
Balla Zsófia: Szakállas férfi portréja
  Műalkotás: Szakállas férfi mellszobra
  Előadja: Tasnádi Bence / Pásztor Dániel
Harag Anita: Back to Cairo
  Műalkotás: Ízisz siratószobra
  Előadja: Péterfy Bori / Tornyi Ildikó
Terék Anna: Zuhanás
  Műalkotás: Szász szobrász: a freibergi dóm Aranykapuja (Freibergi kapu)
  Előadja: Vizi Dávid / Ujvári Bors
Berta Ádám: Múzsa vagyok
  Műalkotás: Michele Pannonio: Thalia múzsa (1456–1457)
  Előadja: Czakó Julianna / Bíró Panna Dominika
Szécsi Noémi: A vég és a kezdet
  Műalkotás: Girolamo Macchietti: Mária gyermekével és Szent Annával
  Előadja: Jordán Adél / Mari Dorottya / Bíró Panna Dominika
Lövétei Lázár László: Majomszózat
  Műalkotás: Id. Jan Brueghel: Paradicsomi táj bűnbeeséssel
  Előadja: Keresztes Tamás / Csákvári Krisztián
Száraz Miklós György: Spielenberg rózsája
  Műalkotás: Szepességi festő: Spillenberger Sámuel lőcsei orvos arcképe
  Előadja: Dankó István / Gloviczki Bernát
 

Hirdetés