Cziffra100 – Cziffra György-emlékév

„A zene szabadsága” 14 városban hazánkban, 19 országban, több mint 30 szakmai partnerrel, összesen több mint 100 eseménnyel.

A Cziffra György-emlékév kiemelt időszakához érkezett: Cziffra György 100. születésnapja köré szervezve különleges koncertekkel várják a közönséget itthon és külföldön. A híres ‘56-os hangverseny felidézésével veszi kezdetét az ünnepi sorozat, ahol elhangzik Bartók 2. zongoraversenye a Zeneakadémián. A Müpában Denis Matsuev szólóestjével, majd a zongoraművész 100. születésnapján, november 5-én Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójával ünnepeljük a 100 éve született Cziffra Györgyöt és örökségét – a koncert két nappal később Párizsban is elhangzik. A centenáriumi programok a londoni Covent Gardenben emlékkoncerttel folytatódnak. Fiatal tehetségek hazai és külföldi koncertjei, mesterkurzusok, zenetörténeti előadások, kiállítások, szoboravatás is színesíti a programokat.

2021. február 9-én indult a Cziffra György-emlékév, amely a 2021/2022-es évadban több mint 60 eseménnyel, páratlan, határokon átívelő szakmai összefogással folytatódik: a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg. Az emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzenetein keresztül: a magyar és európai identitást, amelyek kölcsönösen táplálják egymást. Visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására. Magyarország Kormánya a 20. század egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének centenáriumát hivatalos emlékév keretében ünnepli, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Cziffra György 1921. november 5-én, éppen száz éve, Budapesten látta meg a napvilágot. Az ünnepi időszakban a klasszikus zenei élet legfontosabb hazai és nemzetközi koncerttermei, kulturális helyszínei adnak otthont a zenei eseményeknek, többek között a Müpa Budapest, a Zeneakadémia, a londoni Covent Garden, a párizsi Maison de la Radio, a genfi Victoria Hall, a bécsi Collegium Hungaricum, vagy a bukaresti Ateneum. A programban a következő hónapok során olyan világhírű külföldi művészek és együttesek szerepelnek, mint Denis Matsuev, Vadim Repin, Mikko Franck, az Orchestre de la Suisse Romande vagy az Orchestre Philharmonique de Radio France, illetve nemzetközileg elismert magyar kiválóságok, mint Eötvös Péter, Keller András, Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Kesselyák Gergely.

Október 22-én a Zeneakadémia és a Cziffra György-emlékév közös eseményén egy ‘56-os, sokak szerint sorsfordító koncertprogramot idéznek fel a Zeneakadémia Nagytermében, amellyel Cziffra György mellett a 210 éve született Liszt Ferencről is megemlékeznek. Balázs János előadásában elhangzik Bartók 2. zongoraversenye, akárcsak 1956. október 22-én, a forradalom előestéjén Cziffra György előadásában, valamint felcsendül egy emblematikus Liszt-mű is a Cziffra repertoárból. Közreműködik a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara a világ zenei életének elitjébe tartozó szólamvezetőkkel kiegészülve, Takács-Nagy Gábor vezényletével. Az est folyamán ünnepélyes keretek között mutatják be a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérmét, amelyet a művész születésének évfordulójára bocsátanak ki.
November 4-én Denis Matsuev zongoraestjének ad otthont a Müpa. November 5-én, a jeles napon a nemzetközi zenei élet figyelme minden bizonnyal Budapestre szegeződik, hiszen a világhírű magyar zeneszerző, Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójára kerül sor Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra címmel, az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában, Mikko Franck vezényletével a Müpában. A magyar premier után november 7-én a francia fővárosban, Párizsban, majd 2022 áprilisában a genfi Victoria Hallban is elhangzik a mű. Az estek szólistája Balázs János zongoraművész, cimbalmon közreműködik Lukács Miklós. A centenáriumi programok részeként a Müpa Zászlóterében tablókiállítás nyílik Árnyékból a fénybe címmel, amely október 26-tól november közepéig díjtalanul látogatható.

Szintén november 5-én, a századik évfordulón a 13. kerületi Cziffra György parkban a száz éve született páratlan zongoravirtuóz tiszteletére szobrot avatnak, Meszlényi-Molnár János szobrászművész alkotását. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ november 10-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai, Balogh Ádám és Sárközi Lajos koncertjével, valamint egy egész éves kiállítással is ünnepel. Folytatódik Bősze Ádám nagysikerű szórakoztató zenetörténeti sorozata Forradalmi etűdök címmel, amely számos legendás zenész és alkotó munkásságát mutatja be rendhagyó formában a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. A Hegyvidék Kulturális Szalonban a korábbi Fondation Cziffra ösztöndíjas festőművész, Kürthy Hanna műveiből nyílik kiállítás december 1-én, ezen kívül a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér is centenáriumi eseménnyel készül.
A Régi Zeneakadémián több hétvégi matiné koncertre kerül sor kiemelkedő művészek részvételével, így október 30-án Aljosa Jurinic, november 27-én pedig Marc Laforêt zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője lép színpadra. Január 22-én Massimo Mercelli fuvolaművész és Simon Izabella adnak közös koncertet, májusban pedig Elosia Cascio lesz a Liszt Múzeum sorozatának vendége. December 29-én a Concerto Budapest lép fel az emlékév keretében a Zeneakadémia Nagytermében.

A külföldi koncertek sora is folytatódik: a közeljövőben Bécs, Zágráb, Párizs, Bukarest, Prága, London, Alexandria, Róma, Stuttgart, Doha, Teplice, Varsó és Genf látja vendégül a Cziffra100 fellépőit. Október 16-án Bécsben a Cziffra Stiftunggal közös szervezésében Balázs János játssza Improvisart című, kifejezetten az emlékévre összeállított műsorát. November 12-én a Cziffra Stiftung fiatal tehetségei és a Cziffra Fesztivál díjazottjai adnak közös hangversenyt a szomszédos országban: Horti Lilla és Szabó Marcell mellett a koncerten fellép Kristina Miller és Jennifer Gheorghita. Alexandriában a Bibliotheca Alexandrina Orchestrával, Bukarestben a Filarmonica George Enescu zenekarral lép fel Balázs János. November 29-én a londoni Covent Gardenben Balázs János kamarapartnereivel ad hangversenyt. A nemzetközi koncertek szervezése a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

A művészeti koncepcióban a partnerségen és a műfaji sokszínűségen túl a legfontosabb, hogy az egyes események, fellépők továbbörökítsék azt a különleges és egyedi Cziffra-i szellemiséget, amelyben mind a művészek, mind a közönség számára megismételhetetlen pillanatok születnek. A sokszínű eseménysorozat keretében 2021. február 9-i indulása óta a budapesti programok mellett eddig további 10 magyar városban (Szekszárd, Kiskunhalas, Veszprém, Debrecen, Zalaegerszeg, Szentendre, Pécs, Szeged, Miskolc, Békéscsaba), valamint többek között Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Romániában valósultak meg koncertek. A hangversenyek egy része a pandémia miatt online volt követhető, de júniustól már személyesen is látogathatók voltak az emlékév eseményei. Így számos nyári hazai és külföldi fesztiválon, mint pl. VeszprémFesten, a debreceni Klasszikusok Éjszakáján, a pristinai Chopin Festivalon, a Passaui Európai Heteken vagy az Emilia Romagna Fesztiválon, de Waiblingenben, Rómában és Szatmárnémetiben is találkozhatott a közönség a Cziffra100 emlékév koncertjeivel. Szeptember 24-én Balázs János a senlisi Saint Frambourg Kápolnában a Fondation Cziffra meghívására szólóesttel nyitotta meg a franciaországi centenáriumi programsorozatot. Az emlékév célja a fiatal tehetségek támogatása, így számukra több ízben nyílt bemutatkozási lehetőség itthon és külföldön egyaránt. Karrierjüket mesterkurzusokkal és a Cziffra Fesztivál fiatalokat támogató díjaival is segítették. A koncertek mellett kiállítások, gyermekprogramok és oktatási programok is helyet kaptak, de egész nyáron találkozhatott a közönség a Szent István Parkban Cziffra György tiszteletére létrehozott virágkompozícióval a Főkert kivitelezésében, vagy a legforgalmasabb HÉV-megállóban, a Batthyány téren a Cziffra Györgyöt ábrázoló nagyméretű falfestménnyel a Neopaint Works alkotócsoport munkájának köszönhetően. A Cziffra életművével és korával kapcsolatos tudományos kutatásokat szakmai műhelytalálkozón ismerhettük meg az MMA-MMKI szervezésében, a Bartók Rádió pedig ötrészes sorozatot szentelt a Cziffra-életműnek.

Cziffra100 – Cziffra György-emlékév
Alapító művészeti vezető: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész
 Fővédnök: Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke
  Nemzetközi védnök: Gérard Bekerman, a Fondation Cziffra elnöke
   Védnök: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter,
    Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora