A gipsy swing és a balkán gitárlegendái a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál koncertprogramjában

A mintegy 20 ezer Euro összdíjazású gitárversenyre 29 országból jelentkeztek.

Magyarország legrangosabb gitáros eseménye a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál az alapítása óta eltelt 8 év alatt beírta magát az a nemzetközi versenyek és fesztiválok elitjébe. Idén minden tekintetben kiemelkedő számú jelentkezés érkezett a mintegy 20 ezer Euro összdíjazású háromfordulós nemzetközi versenyre, 29 országból 54 fiatal művész méri össze tudását. Október 22-én teszik közzé a középdöntő eredményét, majd a 30-ai online koncerten eredményt hirdetnek. A nemzetközi esemény verseny- és koncertprogramját több tucat országból követik online. Október 22-én Joscho Stephan német gitárvirtuóz, a Django Reinhardt-i stílus legendás európai képviselője és triója, október 30-án pedig két balkáni gitárlegenda, a szerb-amerikai Miroslav Tadic és a macedón Vlatko Stefanovski lépnek színpadra. Az online koncertek az események után még napokig visszanézhetők jegyvásárlást követően.

A verseny zsűrije nemzetközileg is elismert művészekből, professzorokból áll, elnöke Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny alapító-művészeti vezetője, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára. A versenyre a következő országból jelentkeztek fiatal művészek: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Chile, Costa Rica, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Franciaország, Fülöp-Szigetek, Horvátország, Indonézia, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia., Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Moldovai Köztársaság, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Svájc, Szerbia, Thaiföld, Ukrajna. Összesen hat magyar versenyzőért szurkolhatunk.

A versennyel párhuzamosan zajló koncertprogram idén tágra nyitja a kapukat a gitárzene különböző stílusai felé, hiszen a klasszikus gitárzene mellett – a nyitókoncertet az ukrán Marko Topchii adta szeptemberben – bemutatja a gipsy swing stílus nagymesterét Joscho Stephant és a világzene és kortárs határán mozgó két egyéni hangú gitárlegenda közös estjét Miroslav Tadicot és Vlatko Stefanovskit. (lásd fotó)

Joscho Stephan és triója folytatja az 1930-as évek Django Reinhardt-i hagyományát, nemcsak megőrizve annak szellemiségét, hanem tovább építve, tovább gondolva azt. Joscho Stephant Nashville-től New York-ig méltatja a sajtó, az Acoustic Guitar Magazine szerint egyenesen „benne rejlik a cigány jazzgitározás jövője”.

Miloslav Tadić (SRB, USA) és Vlatko Stefanovski (MK) mindketten elmondhatják, hogy messzire vitte őket a gitár hat húrja. Tadić Placido Domingotól Marcus Stockhausenig a legnagyobbakkal koncertezett, kiválóan improvizál, zenét szerez és kísérletezik többek között az európai klasszikus zene, a flamenco és a népi hagyományok mentén. Vlatko Stefanovski pedig elképesztő szólókarriert tudhat magáénak, jól ismert egyedi gitártechnikájáról és jellegzetes hangszínéről, amelyért rajong a közönség.

Igazi gitárlegendás lesznek tehát velünk az online térben. A koncertek jegyvásárlás után online követhetők a fesztivál weboldalán, és jegy oldalán.

A fesztiválprogramhoz kétévente kapcsolódik a rangos verseny, amelynek díjazottjait 14 tagú nemzetközi szakmai zsűri választja ki. A verseny pénzdíjas, az első helyezettet 5 ezer, a másodikat 2500, a harmadikat 1500 euróval díjazzák, valamint helyezéstől függően számos egyéb módon is elismerik a nyertes művészeket, így az első díjas pl. egy Sakurai Special mestergitárt is kap, valamint koncertmeghívásokat hazai és külföldi gitárfesztiválokra. 

Alapító-művészeti vezető:

   Eötvös József Liszt-díjas gitárművész

Fővédnök:

   Áder János köztársasági elnök

További információ a versenyről és a koncertekről itt.