Kortárs női zeneszerzők és 300 év zenéje a Danubia Zenekar hangversenyén

A Danubia Zenekar talán legizgalmasabb koncertprogramja az évben az október 26-ai Út a zenéhez-est.

Két női zeneszerző szerepel műsoron. Missy Mazzoli amerikai szerzőt eddig Magyarországon még nem játszották, viszont hazájában és Nyugat-Európában egyre népszerűbb és egyre gyakrabban szerepel a koncertprogramban. A Metropolitan Opera egyik első női szerzőjeként kapott megbízást, majd 2018-ban klasszikus zenei kategóriában Grammy-díjra jelölték. A Chicago Symphony Orchestra két évadra rezidens zeneszerzőnek kérte fel.

Dobrinka Tabakova szintén kortárs szerző, Bulgáriából, zenei tanulmányait Londonban végezte, jelenleg is ott él. Praise című művét a királynő arany jubileumán a Szent Pál-székesegyházban énekelték. A Danubia Zenekar által bemutatott Szvit régi stílusban című műve visszatekint a múltra és a régizenére, de kortárs köntösben teszi ezt. Ehhez csatlakozik Carl Phillip Emmanuel Bach e-moll szimfóniája, amellyel rögtön 300 évet ugrunk vissza az időben, szellemiségben viszont a közönség is érezni fogja a kapcsolatot a művek között. A programot Prokofjev egyik legnépszerűbb orosz nagyzenekari műve, a Rómeó és Júlia zárja.

Az est további érdekessége, hogy Maxim Rysanov (lásd fotó) nemcsak brácsaművészként, hanem a karmesterként is megmutatkozik a színpadon.

Ez most válasz a brácsás viccekre: egyrészt tényleg hangszer, másrészt a brácsás is lehet komoly figura. Például karmesterként is lehet kiváló. A kérdés: mennyire modern a „modern”, és mennyire klasszikus a régi? Szvitek és szimfóniák meccselnek háromszáz fényév távolságból. Az 1978-ban Ukrajnában született, ma már Magyarországon élő brácsaművész nem csupán hangszerének egyik legjelentősebb képviselője, de Tabakova szerzeményeinek nagy ismerője is: a bolgár zeneszerző műveiből készített lemezt – amelyen karmesterként is közreműködik – Grammy-díjra jelölték.

2021. október 26. 19.30

Tabakova/Bach/Mazzoli/Prokofjev

Zeneakadémia - Út a zenéhez

  Dobrinka Tabakova: Szvit régi stílusban

  C. Ph. E. Bach: e-moll szimfónia, Wq 178

  Missy Mazzoli: Sinfonia (for Orbiting Spheres) – magyarországi bemutató (a jogtulajdonos G. Schirmer Inc. and Associated Music Publishers engedélyével)

  Prokofjev: Rómeó és Júlia – szvit, op. 64 no. 2 (részletek Maxim Rysanov válogatása alapján)

Vezényel és brácsázik: Maxim Rysanov