Meggyalázott demokrácia - 2006. október 23.

Szabadtéri fotókiállítás.

A Magyar Nemzeti Múzeum a 2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján történt véres eseményekre a múzeum kerítésén elhelyezett fotókiállítással emlékezik. A 35 tabló a Múzeum körúti, a Bródy Sándor utcai, illetve a Múzeum utcai oldalon azt mutatja be, hogy az ünnepi nagygyűlés végén erőszakos és jogsértő tömegoszlatást hajtottak végre az azonosító szám nélküli, maszkos rendőrök. Állig felfegyverkezve paprikaspray-vel, gumilövedékekkel támadtak az ünneplő, védtelen emberekre, civilekre, járókelőkre.

2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján, Budapesten a forradalom emlékét beszennyezve, az egész nemzet lelkét megsebezve a regnáló posztkommunista hatalom rátámadt az ünneplő közösségre.

A magyar emberektől elvette:

    a demokráciába vetett hitet,

    1956 vágyának beteljesülését, hogy legyen végre szabad országunk,

    a forradalom hőseire való emlékezés lehetőségét, méltóságát,

    a békés állampolgárok gyülekezési jogát, a szabad véleménynyilvánítás jogát,

    a szabadság- és biztonságérzetet,

    a szemük világát

Lovasrohamot indítottak, kardlapoztak, viperával verték az embereket, indokolatlan közelségből lövéseket adtak le testre, fejre, életre szóló vakságot okozva a gumilövedékekkel. Az embertelen bánásmód folytatódott a fogdában. A jogtalanul előállítottakat borzalmas körülmények között kínozták.

A közelmúlt történelmi eseményeinek megismertetése is feladata a Magyar Nemzeti Múzeumnak, ezért vállalkozott az 50. évfordulón készült fényképek bemutatására.

A fotókiállítás megvalósításában társszervezőként közreműködött a Magyar Nemzet és az Index, a múzeum rendelkezésére bocsátottak egy válogatást az akkor készült fotókból.

Megtekinthető: 2021. október 22. – november 12.

További információ itt.