Csekkold! 5.0

Cseh Színházi Fesztivál – Felnőtt tartalom!

2021. november 5-én és 6-án jubileumi ötödik alkalommal rendezik meg a Csekkold! fesztivált. E két nap alatt az ostravai Petr Bezruč Színház és a Pod Palmovkou Színház magyarországi vendégelőadásait láthatja a közönség. A színházi előadások mellett két felolvasószínházi produkció is bemutatásra kerül a Katona színészeinek előadásában.

A fesztivált a budapesti Cseh Centrum szervezi a prágai Művészeti Intézet – Színházi Intézettel és a Divadlo Unlimited egyesülettel együttműködésben. A kortárs cseh drámairodalom és színház immár hagyományosan a budapesti Katona József Színházban mutatkozik be. A cseh dráma és a kortárs cseh színház magyarországi bemutatója a neves budapesti Katona József Színház közreműködése révén jön létre.

A fesztivált Tomáš Dianiška drámaíró, színész és rendező előadása nyitja meg, melyet a cseh kritikusok 2019-ben az Év produkciója címmel tüntettek ki. "Tomáš Dianiška nagyszerűen ért ahhoz, hogy eredeti történeteket találjon a múltból, amelyek ugyanakkor témájuknak köszönhetően időtállóak. A Fuss, transzi, fuss! esetében az első köztársaság korabeli atlétanő, Zdena Koubková sorsát, a homoszexualitással és transzszexualitással szembeni előítéleteket, valamint a társadalom egy részének a másság elfogadására való képtelenségét mutatja be. A komoly téma ellenére ez egy humorral és tódításokkal  teli, játékos produkció, ami olyannyira jellemző erre a fiatal rendezőre." – mondta el Lucie Orbók fesztiváligazgató.

A második produkció, amely a Katona József Színház nagyszínpadán bemutatkozik a magyar közönség előtt, ismét egy igaz történeten alapuló szerzői darab, a Kezenincs Feri lesz. Igor Orozovič, a prágai Nemzeti Színház színésze, zenész álmodta színpadra František Filip történét. Filip kéz nélkül, de hatalmas akarattal született. A darabot a Pod Palmovkou Színház társulatával együttműködve az F.X.  Kalba művészi álnéven tevékenykedő formáció állította színpadra. „A főszereplő története kerüli a kliséket, nem akar semmiféle »inspirációs pornó« lenni, és nem is az. Bár a produkció középpontjában egy fogyatékkal élő ember áll, életében és személyiségjegyeiben a szinte ragályos és időnként akár a határokat is súroló humor játszik elsődleges szerepet. A budapesti Cseh Centrum programjainak prioritása a fogyatékkal élők életének demitologizálása, ezért büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk egy olyan szerzői mű népszerűsítésében, amelyet általában álló tapssal fogadnak a nézők. Jakub Albrecht a főszereplő megformálásáért joggal nyerte el az év legjobb férfi színészének járó cseh Kritikusok Díját" – tette hozzá Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatója.

A korábbi évekhez hasonlóan két új cseh színdarab is bemutatásra kerül felolvasószínházi formában, magyar nyelven, a Katona színészeinek előadásában, ezúttal Vajdai Vilmos rendezésében. Tematikus szempontból mindkét dráma egy-egy házról és annak lakóiról szól, akik vagy önmagukkal, vagy vendégeikkel kerülnek konfliktusba. Jiří Havelka Lakógyűlés című darabja esetében betekinthetünk egy a társasházi lakógyűlés kulisszái mögé, és megtapasztalhatjuk a tulajdonosok közti, apró-cseprő, de időnként vérre menő harcokat. Bára Hančilová Az ajtón túl című drámája egy régi családi házat állít a cselekmény középpontjába, ahol három generáció és a nem mindig szívesen látott vendégek élnek együtt.

A cseh előadások magyar és angol felirattal kerülnek bemutatásra. A fesztivál a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Művészeti Intézet – Színházi Intézet, a Cseh Centrum, a Cseh Nagykövetség és a Divadlo Unlimited Egyesület támogatásával jött létre.

Program itt olvasható, és FB itt.