MVM Koncertek – Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestje

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat idei utolsó hangversenye a Müpában.

Különleges koncerttel zárul a 2021-es év, és egy izgalmas, látványos koncerttel kezdődik Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Müpa-bérlete a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. November 24-én Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestjén Liszt Ferenc műveiből hallhatnak válogatást a szerző által készített négykezes átdolgozásban. A koncerten a Hősi sirató, a Tasso, az Orpheus és az Ideálok szimfonikus költeményeit hallhatják az érdeklődők.

A 2022-es év első zongoraestjén Alice Sara Ott a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent új albumát, az „Echoes Of Life”-ot mutatja be. A látványvilágában is különleges koncert valójában egy kortárs multimédiás program, amely Chopin 24 prelűdje köré épül.

2021. november 24. (szerda), 19.30 óra

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

   Válogatás Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből a szerző által készített négykezes átdolgozásban.

   Héroïde funèbre / Hősi sirató (8. szimfonikus költemény)

   Tasso, Lamento e Trionfo / Tasso, gyász és diadal (2. szimfonikus költemény – Byron verse nyomán)

   Orpheus / Orfeusz (4. szimfonikus költemény)

   Die Ideale / Az ideálok (12. szimfonikus költemény – Friedrich Schiller verse nyomán)

„Néhány évvel korábbi "előhang" után 1985-ben kezdtünk együtt koncertezni, már első alkalommal is Liszt-művet, a Mazeppa négykezes változatát játszottuk Lukin László tanár úr felkérésére. Azóta immár félezerszer léptünk fel közösen, a rengeteg itthoni koncert mellett Európa legtöbb országában, Amerikában és Japánban.

Liszt zenéje és személyisége mindig közel állt a szívünkhöz, művei közös zenélésünk egyik alappillérét alkotják. A Via Crucis – melyet főművei közé sorolunk – négykezes változatát 1986-ban, a Faust-szimfónia korábbi, a legutóbbi időkig csak kéziratban létező kétzongorás átdolgozását 1990-ben mi mutattuk be. Beethoven IX. szimfóniájának nagy műgonddal készített kétzongorás átiratát is rendszeresen játszottuk. Kezdettől fogva műsoron tartunk néhányat a szimfonikus költeményeiből négykezes változatban, de mostanában jutottunk arra az elhatározásra, hogy tanuljuk meg az összeset. Liszt a zenekari változatok komponálásával egy időben készített kétzongorás kivonatokat, viszont évekkel, sok esetben 15-20 évvel később négykezes formába is öntötte őket rengeteg változtatással, így igazi, csodálatos zongoraművek születtek. Hatalmas, örömteli és felemelő feladat ezeket a nagyközönség által jórészt ismeretlen változatokat eljátszani. Mindezt annak kapcsán is, hogy 2021-ben ünnepeljük Liszt Ferenc 210. születésnapját. Ehhez egy személyes évforduló is társul, idén betöltöm hetvenedik életévemet (zárójelben említendő érdekesség: 70 x 3 = 210).

Mindkettőnk nevében: Ránki Dezső

Jegyárak: 2-3-4-5-6-8.000 Ft

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztárában és a honlapon.

Hirdetés