Karácsonyi melódiák a barokktól a jazzig

Adventi koncert a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával.

A karácsonyi készülődés kezdete egyre korábbra tolódik: már ősszel szól a Jingle Bells a plázákban, pedig annyi jó karácsonyi zene van! Ugyan Csajkovszkij karácsonyi dallamait sosem lehet megunni, de kíváncsiak rá, mi történik akkor, ha Duke Ellington hozzányúl ezekhez a csillagszóró illatú melódiákhoz? Hogyan zajlott és legfőképp hogyan szólt egy karácsony évszázadokkal ezelőtt? A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának zenészeivel és Mona Dániel zenetörténész könnyed történetmesélésével november 28-án betekinthetnek a régmúlt karácsonyaiba a Várkert Bazárban.

A karácsonyi készülődés kezdete egyre korábbra tolódik: már októberben felkerülnek a fenyőfás, rénszarvasos díszek a kirakatokba, már ősszel szól a Jingle Bells a plázákban, és mindig a Jingle Bells, pedig annyi jó karácsonyi zene van! Belegondolni is elképesztő, hogy azok a zeneszerzők, akikre ma emberfeletti alkotókként tekintünk, anno rendelésre komponáltak – például karácsonyi műveket. A Diótörőben táncoló édességeket a 19. századi közönség vágyakozva nézte, mert akkoriban csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy minőségi kávét, teát, édességet vegyenek.

Ugyan Csajkovszkij dallamait sosem lehet megunni, de kíváncsiak rá, mi történik akkor, ha Duke Ellington hozzányúl ezekhez a csillagszóró illatú melódiákhoz? Mi a boldog lelkek titka? Mitől szerelmes a brácsa? Hogyan zajlott és legfőképp hogyan szólt egy karácsony évszázadokkal ezelőtt? A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának zenészeivel és Mona Dániel zenetörténész könnyed történetmesélésével most egy ünnepi koncert erejéig betekinthetnek a régmúlt karácsonyaiba.

2021. november 28., vasárnap, 19:00 – Várkert Bazár, Rendezvényterem

Műsor:

    Tartini: D-dúr trombitaverseny - 3. Allegro grazioso

    Gluck: Orfeusz és Euridiké - Boldog lelkek tánca

    Vivaldi: d-moll versenymű viola d’amoréra – 2. tétel

    Corelli: Karácsonyi concerto grosso

    Csajkovszkij-Duke Ellington: Diótörő – jazz szvit

Közreműködők:

Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Karmester: Dubóczky Gergely

Műsorvezető: Mona Dániel zenetörténész

Szólisták:

Závodszky Magdolna - hegedű

Botos Veronika – viola d'amore

Rácz János – fuvola

Király Tibor - trombita

További információ itt.