Beethoven-projekt 2.0

December 3-án a Danubia Zenekar hallássérülteknek és siketeknek zenél.

Lufival a kézben, cipő nélkül ülnek gyerekek és felnőttek a nézőtéren. Sokuk számára a zene nem hangokként, hanem rezgésként, fizikai energiaként érzékelhető. Néhányan beülnek a zenekar tagjai közé, kezüket a csellóra, nagybőgőre teszik, együtt lélegeznek a hangszert megszólaltató zenésszel. Egészen más, egészen különleges élmény ez hallónak és siketnek egyaránt.

A Danubia Zenekar számos társadalmi szerepvállalása közül is kiemelkedő a 2020-ban elindított Beethoven-projekt, amelynek során Hámori Máté karmester – a program ötletgazdája – kalauzolja a hangok és az alkotói folyamat rejtelmeibe a hallgatóságot, a szöveges részek megértését pedig jeltolmács segíti. A délelőtti eseményeken a zenekar azoknak szeretne utat mutatni a zenéhez, akik Beethoven életének drámájával leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.

„A speciális igénnyel jelentkezők számára ingyenes koncertjeinken minden fizikális eszközt bevetünk, hogy valamiképp át tudjuk adni a zene fantasztikus élményét azoknak az embertársainknak is, akik máshogyan, vagy egyáltalán nem hallják azokat a hangokat, amiket az ép hallásúak. Akinek pedig az a legjobb megoldás, akár be is ülhet a zenekarba. Emellett fontosak azok a szociális élmények is, amelyek a hallássérültek számára kevésbé természetesek a mindennapokban: a koncerten közösen átélt élmény.” (Hámori Máté)

A program annyira népszerű lett, hogy a siket és hallássérült közönség mellett sokszor hallók is érkeznek a koncertekre, hogy megtapasztalják a zenét egy más aspektusból.

„A zenének nagy szerepe van a rekreációban és a közösségteremtésben is. Hiszem, hogy a zene mindig összeköt. A beszédet könnyű félreérteni, a hangokat viszont nem lehet. Ezért tud erős kapocsként szolgálni az emberek között.” (Hámori Máté)

Mozart és a Nők

2021. december 3. péntek 10.00

Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

Az előadás megtekintéséhez online regisztráció szükséges ezen a linken.

A Zenekar munkáját állandó partnerként Bödök Ilona jeltolmács és a 90 decibel Projekt segíti.