Rifkin fesztiválja - amerikai romantikus vígjáték

Klasszikusok előtt tiszteleg Woody Allen új filmjével.

Milyen lenne A hetedik pecsét vagy a Jules és Jim, ha Woody Allen rendezte volna? A hazai rajongók már november 25-én megtudhatták, hiszen ekkor premier előtt látható volt a négyszeres Oscar-díjas direktor új filmje, a Rifkin fesztiválja. A film igazi csemege a cinefileknek és romantikus történetek kedvelőinek. Woody Allen 49. nagyjátékfilmjében visszatér ahhoz az önreflexív recepthez, amiért megszerettük. Legújabb romantikus komédiájában, a Rifkin fesztiváljában a neurotikus főhős (a Woody Allen-i karaktert ezúttal a remek karakterszínész, Wallace Shawn játssza) feleségét (Gina Gershon) kíséri San Sebastianba a Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol riválisra akad a jóképű filmrendező (Louis Garrel) személyében. Miközben pszichoszomatikus betegségeit a szépséges doktornővel (Elena Anaya) kezelteti, felidézi kedvenc filmjeit és visszatalál valódi önmagához is.

A négyszeres Oscar-díjas rendező alkotása a filmművészet nagy klasszikusai, többek között Fellini, Bunuel, Truffaut és Bergman filmjei előtt tiszteleg, miközben – Vittorio Storaro képeinek köszönhetően – a csodás észak-spanyol kisvárosról, San Sebastianról is rajongva mesél. A fesztivál, ahogy azt a filmet megelőző sajtótájékoztatón el is mondta, a rendező szerint maga a paradicsom. A Rifkin fesztiválja stílusosan a tavalyi, 68. San Sebastián-i fesztiválon mutatkozott be a nézőknek – a hazai közönség pedig először a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivállal egy időben nézhettte meg. A filmet a premier előtti vetítést követően december 2-ától játsszák a hazai filmszínházak. Előzetes itt. https://www.youtube.com/watch?v=w-eALVK7F-0

Rifkin Fesztiválja - amerikai romantikus vígjáték.

Rendező: Woody Allen,  Forgatókönyv: Woody Allen

Szereplők: Wallace Shawn, Gina Gershon, Louis Garrel, Elena Anaya, Sergi López, Christoph Waltz

Producerek: Erika Aronson, Letty Aronson, Jaume Roures

Operatőr: Vittorio Storaro, Vágó: Alisa Lepselter   

Zene: Stephane Wrembel

Bemutató: 2021. december 2.

Magyarországon forgalmazza a Cinetel Kft.

Öt érdekesség a Rifkin fesztiváljáról

A négyszeres Oscar-díjas Woody Allen új filmje, a Rifkin fesztiválja igazi csemege a cinefileknek, a romantikus történetek kedvelőinek és még jó ügyet is szolgált!

1.         Sztárparádé

Woody Allen utóbbi években forgatott filmjei csak úgy hemzsegtek a sztároktól: az Egy esős nap New Yorkban szárjai Timothée Chalamet, Elle Fanning, Liev Schreiber, Jude Law, Diego Luna és Serena Gomez voltak, a Wonder Wheel: Az óriás kerékben Justin Timberlake, Kate Winslet, Juno Temple és Jim Belushi játszották a főbb szerepeket. A Rifkin fesztiválja főszerepében a Wallace Shawn-t látjuk, míg játszótársai Gina Gershon, Louis Garrel, Elena Anaya, Sergi López és Christoph Waltz voltak.

2.         Film homage

A Rifkin fesztiválja számos filmet megidéz. Többről is szó esik, de kilenc jelenetet konkrétan újra is játszik – természetesen Woody Allen módján – többek között Fellini, Bunuel, Truffaut és Bergman olyan klasszikusaiból, mint a 8 és fél, Az öldöklő angyal, a Kifulladásig vagy A hetedik pecsét.

3.         Sakkjátszma a halál ellen

A Christoph Waltz által játszott Halál ellen játszott sakkjátszma során a sakktábla helytelenül van elforgatva. A sakk szabályai szerint minden játékos tábláján az alsó sorban a jobb oldali mezőnek fehérnek kell lennie – ezt már a kezdő játékosok is tudják, így nem lehet véletlen. Annál is inkább, mert ugyanez a hiba megjelenik Ingmar Bergman A hetedik pecsét című eredeti filmjében is.

4.         Díjnyertes plakát

A film plakátját az ismert barcelonai művész, Jordi Labanda tervezte, aki divatillusztrációiról és olyan magazinok vezércikkeiről ismert, mint a Vogue, Marie Claire vagy a The New York Times. A plakáton, mely elnyerte spanyol Feroz-díjat is, a négy főszereplő látható a San Sebastian-i Hotel María Cristina teraszán, a városi filmfesztivál sztárjainak szállásán.

5.         A film menekülteket is segített

A forgatás egy héttel a tervezett időpont előtt véget ért. Az utolsó jelenetet augusztus 16-án délelőtt forgatták, délután pedig egy jótékonysági piacot szerveztek, amelyen a filmben használt kellékeket és jelmezeket árusították. A bevételt a Zaporeak elnevezésű helyi alapítványnak adományozták, amelynek élelemmel segíti Görögország partjain a menekülteket.