Nézd a világot zen-üvegen keresztül!

Év elején az ember mindig elhatározza, hogyan alakítja át a szokásait, de ezek a fogadalmak legtöbbször kimerülnek grandiózus tervek kovácsolásában.

Megvalósulásuk gyakran pár hétig sem tart. Talán, mert elfelejtjük, hogy a legnagyobb változásokat sokszor a legkisebb dolgokon keresztül lehet elérni. A zen filozófiája azért alkalmazható kényelmesen, mert egyszerűségét és részletfókuszú módszereit könnyű alkalmazni. Egyszerűsége nem jelenti azt, hogy ne lenne következetes, következetessége pedig nem jelenti azt, hogy túl szigorú lenne. Csupán segít az igazán fontos dolgokra fókuszálni azzal, hogy átállítja életoptikánkat. Mintha onnantól kezdve egy különleges zen-üvegen keresztül néznénk a világot. Általa felfedezhetjük, hogyan tud töltődni a lélek, a szív, a szellem, és miként találhatunk rá önmagunkra és a valódi kapcsolatokra.

A 21. Század Kiadó két könyvvel segíti a lelki évkezdést, melyekkel könnyű rátalálni a jó irányra belső utunkon. Masuno zen szerzetes, Zen – Az egyszerű élet művészete című könyve olyan praktikus ötleteket ad az egyszerű élethez, melyeket a modern, rohanó ember is meg tud valósítani. A Nagy Panda és Kicsi Sárkány pedig a barátságon keresztül mutatja be, hogyan lehet visszatalálni a képességhez, mellyel rácsodálkozhatunk az élet szépségére.

Shunmyo Masuno: Zen

Az egyszerű élet művészete

   100 zengyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért

Fordította: Laik Eszter

Tartsd a kezed ügyében ezt a könyvet, és ha bármikor szorongás vagy nyugtalanság fogna el, fordulj hozzá bizalommal. Meg fogod találni benne a keresett válaszokat – mondja Shunmyo Masuno, a kötet szerzője. A zen szerzetes nem elvont vallási vagy filozófiai gondolatokkal traktálja az olvasót, hanem élni tanítja. Változtatni tanítja. Elárulja azt a 30 módot, amivel „mostani énedet” energiával tudod feltölteni. Ehhez kicsiket kell változtatni, mint például: hagyj időt az ürességre, kelj fel tizenöt perccel korábban, ízlelgesd a reggeli levegőt, erőteljesen fújd ki a levegőt stb. De elárulja azt a 30 módot is, amellyel a bizalmat és a bátorságot ösztönözheted az életben, mely azt is jelenti, hogy változtatsz a nézőpontodon. Ezekre néhány példa: ne azt kutasd, mi hiányzik neked, aggódás helyett mozdulj meg, gondolkodás helyett érezz, becsüld meg önmagad! Végül megoszt az olvasóval 20 módszert a zavarodottság és az aggodalom enyhítésére, és 20 módszert arra, hogyan tehetsz minden napot a legjobb nappá. A végén pedig rájövünk, hogy mivel a világot nem tudjuk megváltoztatni, jobb, ha magunkat változtatjuk meg. Így aztán találkozzunk bármilyen világgal, könnyedén és kényelmesen mozgunk benne. Ez a könyv erről szól: egyszerű élet, zen stílusban. Az életstílus megváltoztatása nem szükségszerűen nehéz.

       „Ezek az apróságok segítenek visszacsempészni a meghitt, gyengéd kényeztetést a mindennapokba.” — James Wallman

„Csupán apró változtatások a szokásaidban és szemléletmódodban. Mindössze ennyi kell az egyszerű élethez.  Shunmyo Masuno gondolatait illusztrált díszkiadásban adjuk közre. A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno. Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit. Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.” (Fülszöveg)

Shunmyo Masuno egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja Japánban, és díjnyertes zen kerttervező, aki világszerte kap megbízásokat ügyfeleitől. Japán egyik vezető művészeti iskolájában környezettervezést oktat. Számos helyen adott már elő, egyebek között a Harvard Egyetem dizájntovábbképző szakán, továbbá a Cornell és a Brown Egyetemen. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.

James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány

   Gyönyörűen illusztrált ajándékkönyv a barátság erejéről és a pillanatokban rejlő örömről

Fordította: Laik Eszter

James Norbury különleges képességgel bír: története és rajzai azonnal megérintik a lelket. Egyszerűen szívmelengető és vigasztaló ez a könyv: a képek magukban hordozzák a Micimackó varázsát, a szöveg pedig az ősi közmondások bölcsességét, mélységét. A Nagy Panda és Kicsi Sárkány című kötet még a legsötétebb hónapokba is fényt hoz: a gyönyörűen illusztrált történet két barát csodálatos utazását mutatja be az évszakokon keresztül, melyet a buddhista filozófia ihletett. „Melyik a fontosabb – kérdezte Nagy Panda –, az út vagy a cél? – A társ az úton – mondta Kicsi Sárkány.” A két jóbarát, Nagy Panda és Kicsi Sárkány együtt utazik az évszakokban, éjjel-nappal, esőben és napsütésben. A természetben járva reményt és inspirációt találnak a körülöttük lévő világban, és rájönnek, hogy még a legsötétebb napokban is mindig visszatér a tavasz. Nagy Panda alakja nyugalmat áraszt, és megtanít minket arra, hogy a nagyobb képet lássuk, de értékeljük a kicsi dolgokat is. Kicsi Sárkány pedig arra vezet rá minket, milyen hatalmas szív lakozhat egy kicsi lényben. A buddhista filozófia ihlette, spirituális történet igazi ajándék azoknak, akik reményt és megbékélést keresnek ebben a nyugtalan világban.

    „James Norbury a lelkedhez szól. Ez a könyv minden ízében szívmelengető és kényeztető.” — Vex King

„Vezérlő fény a sötétebb hónapokban – gyönyörű, illusztrált kiadvány két barátról és elgondolkodtató utazásukról.

„– Mi fontosabb – kérdezte Nagy Panda –, az utazás vagy a megérkezés?

– Az útitárs – mondta Kicsi Sárkány.”

Nagy Panda és Kicsi Sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér. Érezd át Nagy Panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat. Fedezd fel mindennapjaid világát Kicsi Sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy. A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.” (Fülszöveg)

James Norbury író, rajzoló és illusztrátor. Imádja a természetet és az állatokat. Az egyetemen zoológiát tanult, majd a diplomát követően egy darabig Írországban lakott. Jelenleg Swansea városában élnek a feleségével és hét macskájukkal.