Sikoly ’22: Az önmaga farkába harapó meta-kígyó

Az utóbbi években sorra jöttek ki a nyolcvanas, kilencvenes évek sikerfilmjeinek újragondolt folytatásai. Ezekre a hagyományos “folytatás” vagy angolosan “sequel” szó már nem is illik annyira. Gondoljunk a Star Wars: Ébredő Erőre, a Szellemírtók új részére vagy akár a Mátrix 4-re. A Sikoly széria új darabja is bevallottan ilyen.

Nem is adnak neki sorszámot, a címe pusztán “Sikoly”, ahogy a 26 évvel ezelőtti első résznek is. Ahogy a filmből kiderül, a készítők is tisztában vannak vele, hogy már mindenki elvesztette a fonalat.

Míg a Mátrix vagy Star Wars legújabb folytatásait önmagában is képes értelmezni egy újszülött, addig a Sikoly 2022-es inkarnációjában megállás nélkül az arcunkba tolják, hogy “Hé, ez egy 30 éves franchise, rengeteg rajongóval! Minden amit látsz azért jelentős, mert a 30 évvel ezelőtti szálakat fűzzük tovább!” Közben pedig a forgatókönyvírók segítségkérő sikolya is áthallatszik a vásznon: “Mi is tudjuk, hogy ez vállalhatatlan és igazából az is mindegy, hogy mit írunk. A lényeg, hogy a széria haladjon tovább és termeljen pénzt!”

Aki ismeri az 1996-os eredeti filmet, annak a sztori és a fordulatok nem lesznek meglepőek. De aki mégsem, annak több jelenetben is elmesélik, hogy hogyan is néz ki egy Sikoly-film és milyen fordulatokra számíthatunk.

Ami a múlt évezredben korszerű mozis élmény volt, az a millió feldolgozás és popkulturális referencia után mára már elcsépelt. Persze a gyilkolászós jelenetek működnek, a feszültségteremtés professzionálisan van megoldva, de ennek a színvonala nem változott a legelső Sikoly óta. Viszont a tíz percenként adagolt önreflexiók a korábbi Sikoly mozikra vagy más horror klasszikusokra nem engedik, hogy valaki ezzel a filmmel álljon hozzá a horror műfajának megismeréséhez, és ne legyen benne hatalmas hiányérzet.

Ugyanakkor van egy teremtménye a filmnek, amit nem vitathatunk el tőle. Egy új szó: requel. Nem sequel (folytatás) és nem remake (felújított változat). A kettő egyben. Requel. Ízlelgessük, tanuljuk és építsük be a szótárunkba, mert most ez a sláger, amíg végre meg nem fojtja magát a requel-forradalom.

Az hogy erre nem csak én várok, hanem a 2022-es Sikoly forgatókönyvírói is, arra a film legutolsó jelenete az igazolás. A főszereplők (már aki életben maradt) párbeszéde mintha egy az egyben az írók közötti véleménycsere szavai lennének kissé kiemelve az eredeti kontextusukból.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Adatlap: https://cseppek.hu/video/17581sikoly