Eljött a fenntartható technológia ideje

Így segíthetik a zöld jövőt a vállalatok.

Évek óta tudjuk, hogy azonnali lépések szükségesek a klímaválság problémáinak megoldása érdekében, a világjárvány során pedig bebizonyosodott, hogy az azt követő gazdasági újraindulás során a fenntartható megoldások felé kell fordulnunk. A zöld út megtalálása azonban nem könnyű: az élet olyan területein is újra kell terveznünk működésünket, döntéseinket, melyekre korábban talán nem is gondoltunk. Az Epson az utóbbi években már konkrét lépéseket és elköteleződéseket tett annak érdekében, hogy a jövő a fenntarthatóbb üzleti működésről szóljon. A vállalat küldetése, hogy a lehető legzöldebb technológiát kínálja ügyfeleinek, ezért ennek érdekében a következő tíz évben mintegy 770 millió eurót fektetnek be. Az normális, hogy vannak a Földnek természetes melegedő és hűlő ciklusai, azonban egy négyfokos átlaghőmérséklet-emelkedés ideális esetben 8000 év alatt megy végbe, most viszont a fosszilis üzemanyagok miatt ez száz év alatt történik meg – mondta Katey Walter Anthony, a National Geographic vezető tudósa.

„Eljött a fenntartható technológia ideje. Ahogy az európai gazdaságok magukhoz térnek a világjárvány és a válság után, a növekedésbe kell befektetniük. A mi feladatunk pedig gyártóként, hogy megteremtsük a fenntartható jövő technológiáját” – emelte ki Yoshire Nagafusa, az Epson elnök-vezérigazgatója. Éppen ezért a vállalat célja mindenekelőtt az, hogy a legjobb fenntartható eszközöket biztosítsa ügyfeleinek. A környezeti fenntarthatóság jegyében a vállalat csatlakozott a 2030-as globális klímacélokhoz, illetve célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemleges és ásványkincs-semleges legyen. Ennek érdekében a következő tíz évben 100 milliárd jent (mintegy 770 millió eurót) fektetnek be.

Az Epson 2050-es céljai között szerepel, hogy közvetlen károsanyag-kibocsátását 19 százalékkal, közvetett kibocsátását pedig 44 százalékkal szorítsa vissza 2025-ig. Becsléseik szerint ezzel a beszállítói lánc üvegházhatású gáz-kibocsátása több mint kétmillió tonnával csökkenhet. 2023-ra a vállalat teljesen megújuló energiából származó villamosenergiát használna. Ezt az elköteleződést jelzi a csatlakozásuk a RE100 globális kezdeményezéshez.

A fenntartható technológiák között az Epson zászlóshajója a Heat-Free (hő nélküli) nyomtatási megoldás. Ennek lényege, hogy a nyomtatási folyamat közben nincs szükség hőre. Ennek köszönhetően kisebb a termékek energiaigénye és ezáltal a széndioxid-kibocsátása. Ráadásul a felhasználó szempontjából gyorsabb a nyomtatás, hiszen nem kell várni a felmelegedésre és a lehűlésre a nyomtatáshoz. A hasonló lézernyomtatókhoz képest a hő nélküli nyomtatás akár 83 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthat ki és energiát használhat fel. Ezeknek a nyomtatóknak kevesebb a cserélhető alkatrészük, ami szintén csökkenti a környezeti terhelést, illetve nagyobb a hatékonyságuk. Az egyedülálló technológia használatával öt év alatt 75 ezer fekete-fehér és 50 ezer színes oldal nyomtatásához mindössze kilenc patronra van szükség, hasonló mennyiséget hagyományos lézernyomtatókkal 44 kazettából lehet kinyomtatni.

Az Epson a mai napig mintegy 1,6 millió tonna műanyag felhasználását kerülte el 60 millió darab EcoTank nyomtató értékesítésével. A cég PaperLab nevű terméke pedig a világon egyedüliként tudja biztosítani az irodai papír-újrahasznosítást. A cég digitális textilnyomtatói 90 százalékkal képesek visszaszorítani a vízfelhasználást és 30 százalékkal az energiaszükségletet a hagyományos termékekhez képest. További előremutató technológia a címkenyomtatás reformja. Az Epson szerint, ha minden európai vállalat átállna az új, környezetbarát technológiára, azzal 28,7 millió kilowattóra energiát lehetne megspórolni, ami több mint 95 ezer lakás világítására lenne elég. Vagyis az Epson nem csak a szavakban, hanem konkrét lépésekben is elköteleződött már eddig is a fenntarthatóság mellett.

A klímavédelem mellett az Epson a jelenlegi világjárvány kezeléséből is kiveszi a részét, a cég robotjai, egy olaszországi laborban napi 21 ezer teszt elvégzésében segédkeznek, ehhez pedig mindössze két ember munkája szükséges. Így jelentősen csökkenthető a tesztelés munkaerőigénye, illetve a SCARA robot használatával kiküszöbölhető az emberi hiba lehetősége is. A cég további eredményeiről és céljairól a friss Green Choice Report szolgál további információkkal.