Európa Digitális Kincsei

A Magyar Nemzeti Levéltár új kiállítása a Várkert Bazárban.

A hat ország részvételével megalkotott Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig című transzmédia kiállítás 2022. január 22-től várja a látogatókat a Várkert Bazárban. A kiállítás a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása. A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre:

•  Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig

•  Menekültek, migrációs áramlás és szolidaritás

•  Európa kialakítása Nagy Károlytól az EU egyezményekig

A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. A digitális technológiák teremtette lehetőségeknek köszönhetően kiállítások több országban egyszerre tekinthetők meg, mivel a helyi dokumentumok eredeti, a külföldről „kölcsönzött” iratok digitális példányai szerepelnek a tárlatokon.

A digitális vándorkiállítás Magyarországon elsőként a tudomány és a technológiai fejlődéstörténetét járja körül, bemutatva az európai történelem és kultúra egyik legjellemzőbb és legmaradandóbb vonását – a felfedezés iránti vágyat. Az európai levéltárakban ezer és ezer olyan dokumentum található, amely az emberi elme határtalan kreativitásáról mesél lenyűgöző, olykor vicces, olykor tragikus történeteket.

A tárlat három pillére – orvostudomány, energia / ipar, közlekedés / hajózás – kísérletet tesz arra, hogy bepillantást nyújtson ezekbe a változatos történetekbe és a hozzájuk kapcsolódó személyek életébe, végigvezetve a látogatót Európa történelmén.

A különböző irattípusok azt is bemutatják, hogy a felfedezés iránti vágy a gyakorlatban milyen változatos módon jelent meg. A kiállítás részeként megtekinthető például az 1791-ből származó Tapasztalatok a katonák ellátásának javítását célzó intézkedésekről, a királyi kincstár további anyagi megterhelése nélkül című jelentés mellékleteként egy 36 darabból álló zselatinminta – azaz korabeli leveskocka-gyűjtemény – vagy éppen az 1561-ben mérnöki csodának számító toledói Alcázar erődítményt a folyóból friss vízzel ellátó berendezésének terve. Ugyanitt látható Albert Einstein és Szilárd Leó közös hűtőszekrény-szabadalma, vagy épp Tihanyi Kálmán Radioskop elnevezésű, nagy felbontású televíziórendszer-fejlesztése is. A ragyogó elmék törekvéseit az életkörülmények javítására ezek mellett levelek, könyvek, röntgenfelvételek, rajzok, kéziratok, nyomtatott röpiratok, térképek, jelentések, szabadalmak igazolják – a középkortól kezdve egészen a 20. századig.

A felfedezések, találmányok, a tudományos és technológiai fejlődés írásos emlékeinek szélesebb körű megismertetése érdekében az alkotók igyekeztek kitörni a hagyományos kiállítási sablonok kereteiből. A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközeinkre. A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

A kiállítás az Európai Unió Kreatív Európa Programja részfinanszírozásában jött létre, a Várkert Bazár támogatásával.