Tankred Dorst: Merlin

Bemutató az Eötvös10, Kamarateremben.

A Maladype Színház 2021 júniusában mutatta be Kisvárdán Balázs Zoltán rendezésében Tankred Dorst: Merlin, avagy a puszta ország című drámáján alapuló előadást: a Merlint. A budapesti bemutatót január 28-án tartják az Eötvös10-ben. A mű korokon átívelő központi kérdése: képes lehet-e valaha is az ember az eszményi, harmonikus társadalom megteremtésére? Vagy a történelem az ördögnek osztja majd a nyerő lapokat?

Az 1981-ben megjelent Merlin című mű – amelyben T. Dorst az Arthur-mondakört és Camelot lovagjainak legendáját eredeti szemszögből dolgozza fel – az eposzi dráma kiemelkedő teljesítménye. A sajátos dramaturgiára épülő szerkezet kilencvenhat, műfaji tekintetben rendkívül változatos jelenetből áll. A szerző a párbeszédes és a narratív részeket merészen ötvözi a W. Rowley, M. Twain, W. Eschenbach, P. Calderon, T. S. Eliot és F. Hölderlin műveiből “hommage-szerűen” idézett vendégszövegekkel.

A 20. század egyik legjelentősebb német drámaírója által megálmodott nagyívű történet, amely a kora középkor Angliájában játszódik, a bonyolultan ellentmondásos főhős megszületésével veszi kezdetét. Merlin a kelta mitológia népszerű varázslója, az ördög gyermeke, akit az apja halandónak nemzett, hogy így beteljesíthesse majd akaratát és felszabadítsa az emberek tulajdonképpeni természetét: az eredendő gonoszságot. Merlin azonban nem akar engedelmeskedni és szembeszállva apja sátáni tervével, megalkotja a béke, az egyenlőség és az igazságosság alapelvein nyugvó alternativ világrendet: a Kerekasztal eszméjét, amelyet a dorsti történet során az ifjú Arthur király lesz hivatott valóra váltani.

A számos díjjal kitüntetett alkotó kivételesen aktuális szemszögből meséli újra a Kerekasztal megalapításának, Arthur király, Ginevra királyné és Sir Lancelot szerelmi háromszögének, az ifjú Parzival Isten-keresésének, valamint Arthur törvénytelen gyermekének, Sir Mordrednek történeteit, miközben múltról, jelenről, jövőről és a történelem örök körforgásáról beszél. Ebben a veszett kergetőzésben a fejét szüntelenül kapkodó gyarló és halandó embert fürkészi, aki - bár életében sokszor követ el bűnt -, óhajtja a megbocsátást, a szeretetet, és vágyik arra, hogy megkapaszkodhasson valamiben. Az Istenben, a hétköznapi boldogságban, vagy egy olyan fennkölt eszmében, amely idővel rávezeti őt a helyes útra és fokozatosan tárja fel önmaga kettős természetét.

A mű korokon átívelő központi kérdése: képes lehet-e valaha is az ember az eszményi, harmonikus társadalom megteremtésére? Vagy a történelem az ördögnek osztja majd a nyerő lapokat?

Bemutató: 2022. január 28., péntek, 20:00 – Eötvös10, Kamaraterem

Írta: Tankred Dorst

Fordította: Kertész Imre

Rendező: Balázs Zoltán

Játsszák:

András Gedeon mv., Ádám Kornél, Dőry Brigitta

Erőss Brigitta, Jáger Simon, Lukács Andrea

Mesés Gáspár, Pál Zoltán, Zsenák Lilla

   Dramaturg: Juraszek Zsuzsanna, Díszlettervező: Balázs Zoltán

   Jelmeztervező: Németh Anikó, Zenei vezető: Erőss Brigitta

   Szcenikus: Katona-Koós János, Kreatív producer: Huszár Sylvia

Produkciós vezető: Balázs Katalin

Az előadás a Maladype Színház és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza koprodukciójában készült.

Köszönjük az együttműködést a Duda Éva Társulat csapatának

Támogatók: EMMI, NKA, Goethe Intézet Budapest, Kertész Imre Intézet, Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza

További információk itt.