Ahol a művészet és a csúcstechnológia találkozik: az okosotthon

A modern technológiák alkalmazása nem zárja ki a művészi igényességet az otthonainkból. Az alábbi írás arra hivatott, hogy bemutassa az úgynevezett okosotthonok legfőbb jellemzőit, illetve felvázolja azokat a lehetőségeket, ahol a vezérelt digitális megoldások a művészet szolgálatába állnak.

Elsőként érdemes meghatároznunk, mi valójában az okosotthon? Fontos kihangsúlyozni, hogy nem egy határolt helyet értünk alatta, hanem azoknak a technikai megoldásoknak az összességét, amelyek az otthonunk automatizálását szolgálják.

Az „okos” jelzőt elsősorban azért aggatjuk az ilyen otthonokra, mert képesek helyettünk döntést hozni és optimális feltételeket biztosítani, legyen szó hőmérsékletről, fényerősségről, árnyékolásról, páratartalomról, tisztaságról vagy akár szórakoztatóelektronikai megoldásokról. Az ilyen rendszerek fontos képessége a mintavételezés és a mérés, ami rendszerint szenzorok segítségével történik. Az okos otthonok lakói rengeteg időt spórolhatnak maguknak, elég csak az intelligens robotporszívókra gondolni.

Nem mellékes szempont, hogy az okos otthonok energiatakarékosak. Nem csupán a LED fényforrások használata miatt jelenthetjük ki ezt; az ilyen rendszerek intelligens módon képesek optimalizálni az energiafelhasználást, mindig annyit véve igénybe, amennyire szükség van.

Érdemes tudni, hogy az okos otthon nem egy termék, amit leemelhetünk az áruházak polcairól. Tulajdonképpen nem is létezik ilyen, hiszen a lakásunk más-más megoldásokat követel; az okos otthon különböző elemekből épül fel, amit igény szerint válogathatunk össze és köthetünk össze egyetlen vezérelt rendszerré.

Okosotthon a műtárgyak védelme érdekében

Képzeljünk el egy olyan otthont, ahol értékes műtárgyak kapnak helyet. Esetükben kiemelten fontos lehet a megfelelő páratartalom és a fényviszonyok biztosítása. Ez egy okosrendszerrel könnyedén biztosítható, gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül.

Talán ennél is fontosabb, hogy az okos otthon képes szavatolni a biztonságtechnikai megoldásokat is. Az intelligens rendszerek mozgásérzékelői és kamerái valós időben képesek felvételt közvetíteni a házról vagy akár a műtárgyakról. A mobiltelefonunkra telepített alkalmazás segítségével könnyedén nyomon követhetjük, mi történik a magára hagyott lakásban vagy galériában. Sőt, arra is lehetőségünk van, hogy mozgás esetén automatikusan jelenlétet imitáljunk, így riasztva el a váratlan látogatókat.