Kiállítással emlékezik Hidegkuti Nándorra a Magyar Nemzeti Múzeum

A tárlat a legendás sportoló születésének 100. évfordulóján nyílt meg.

Számtalan ereklye, köztük futballcipők, kitüntetések, korabeli dokumentumok, szerződések, eredeti focimezek és megannyi fénykép látható a „Tisztelet Hidegkuti Nándornak születése 100. évfordulója alkalmából” című kiállításon. A Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében április 17-ig látogatható centenáriumi tárlat a futballzseni életének és pályafutásának állít emléket. A megnyitón – mely egyben a nyitórendezvénye volt a Hidegkuti-emlékévnek – L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Lomniczi Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője, Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója és dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke is megemlékezett a legendáról.

100 éve, 1922. március 3-án született Hidegkuti Nándor labdarúgó, vagy ahogy a legendás Aranycsapatban hívták: az Öreg. Az MTK színeiben játszó győztes, aki a felejthetetlen londoni 6:3-as meccsen mesterhármast rúgott az angol csapatnak, 69 válogatott meccsén 39 gólt szerzett, olimpiai bajnok volt 1952-ben, és világbajnoki ezüstérmes 1954-ben. Az április 17-ig látogatható "Tisztelet Hidegkúti Nándornak születése 100. évfordulója alkalmából" című kiállítás a futballzseni életének és pályafutásának állít emléket.

A kiállításon mintegy 72 műtárgy és több száz digitalizált fotó mellett Hidegkuti Nándor személyes tárgyai is megtekinthetők, úgy mint az anyakönyvi kivonata, kitüntetései, futballcipői, melyeket a Puskás Intézet ajánlott fel. Emellett igazi különlegességként az érdeklődők beleolvashatnak Hidegkúti 1961 augusztusában Fiorentinával kötött szerződésébe és az ott vezetett edzésnaplójába is. A tárlat emellett az Aranycsapatban töltött időszakot is megidézi: látható a mez, amelyet az 1952-es olimpián viselt és amelyben aranyérmes lett a csapattal Helsinkiben. Ehhez kapcsolódva szintén kiállítják az Aranycsapat több tagjának fotóját, mezét, melegítőjét és focicsukáját.

Az angol – magyar az évszázad mérkőzése

1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta "az évszázad mérkőzését". Aligha épült be bármi olyan erővel a magyar futballszurkolók kollektív emlékezetébe, mint a londoni 6:3, ezen a mérkőzésen Hidegkúti 3 gólt rúgott. Az Aranycsapat összeállítása: Grosics (Gellér) – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor volt.

Hidegkuti Nándor (Budapest, 1922. március 3-a – Budapest, 2002. február 14-e) az MTK-ban 302 mérkőzésen 202 gólt szerzett, három bajnoki címet nyert, hatszor ezüst-, egyszer bronzérmes lett. 1952-ben – amikor az MTK-val kupát nyert – olimpiai bajnoki címet, míg 1954-ben vb-ezüstérmet nyert az Aranycsapattal, 69 válogatott mérkőzésén 39 gól fűződik a nevéhez. Az évszázad mérkőzésén, a londoni 6:3-as találkozón mesterhármast lőtt, ráadásul már az első percben a kapuba talált.

Hidegkuti – becenevén Öreg – 1947-ben, 25 évesen került az MTK-hoz. Első labdarúgó-válogatotti szereplése a véletlen műve: még nem volt az MTK játékosa, amikor 23 évesen bekerült a nemzeti válogatott-keretbe, de a kezdőcsapatba még nem fért. Ám Szusza Ferenc sérülése miatt Gallowich Tibor 1945. szeptember 30-án a pályára küldte Hidegkutit az Üllői úton a románok ellen, ahol a magyar csapat 7:2-re nyert. A hétből Hidegkúti két gólt is szerzett. 1952-ig – bár rendszeresen, legtöbbször jobbszélsőként játszott a nemzeti csapatban – nem találták az igazi posztját, ám ekkor Sebes Gusztáv addig ismeretlen helyen, forradalmi újításaként, hátra vont középcsatárként kezdte játszatni. Az Aranycsapat kiváló csatára nemcsak játékosként, de edzőként is a klasszisok közé tartozott: a Fiorentinával megnyerte az olasz kupát és a KEK-et, a Győrrel magyar bajnok, míg a Kairó Nationallel ötszörös egyiptomi bajnok lett. Az MTK Budapest a Hungária körúti stadionját róla nevezte el.

Hirdetés