Végh Sándor öröksége

Vonósnégyes Program pályázat.

„A fiatalság olyan, mint a tiszta lap, amelyet még nem firkáltak össze. Szeretek velük dolgozni […]. Hiszem, hogy meggyújtottam egy lángot, valamit átadtam, amit ők magukkal visznek.” – nyilatkozta a hegedűművész. A Filharmónia Magyarország által minden év elején meghirdetett Vonósnégyes Program, méltán viseli Végh Sándor nevét. A pályázat célja, hazánk kvartett-hagyományának ápolása és fejlesztése, a műfaj széles körű integrálása a zenei életbe.

A magyar zenetörténet egyik legsikeresebb műfaja a vonósnégyes. Kialakulásában Joseph Haydn magyarországi munkásságának évtizedei alapvető fontosságúak voltak. A magyar kvartettek az elmúlt évszázadokban kiemelkedő világsikereket értek el; általuk a magyar zenei géniusz - Végh Sándor - maradandó nyomot hagyott az egyetemes zenetörténetben. 

A program Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Keller Quartet alapítója és a Concerto Budapest zeneigazgatójának művészeti vezetésével valósul meg és olyan fiatal vonósnégyesek jelentkezését várják, akik tovább örökítik ezen zenei formáció kultúráját, ezzel együtt a világhírű hegedűművész, karmester örökségét.

A program kapcsán a Filharmónia Magyarország részt vállal a legkiválóbb magyar kvartettek szerepeltetésében, valamint a fiatal vonósnégyes-generáció nagyközönség előtti bemutatásában ifjúsági- és felnőtt bérlet hangversenyeken.

Ha érzik magukban az elhivatottságot, hogy megismertessék az ország zeneszerető közönségével a kvartett múltját, jelenét és jövőjét, akkor jelentkezzenek. A 2022/23-as pályázat benyújtásának ideje március 15. A teljes program felhívás megtalálható a filharmonia oldalon.

És ne feledjék, március 26-án a 2021/22-es pályázat nyerteseit köszönthetjük a Concerto Budapest Zeneházban, ahol a Keller András vezette mesterkurzus zárókoncertjére kerül sor. A fellépők, a Szigeti Quartet, az Á la quartet, a Dohnányi Quartet, a Pulzus Vonósnégyes és a Quartetta Speranza egy felejthetetlen koncertélménnyel várják a nagyérdeműt.

A hangverseny megtekintése díjtalan. A koncertre ezen a címen tudnak regisztrálni, melyben a szervezők kérésére, tüntessék fel, hány fő számára szeretnének helyet foglalni.