Judit Polgar vs The World – Milliós játéktér: Polgár Judit vs Föld

A világ első interaktív közösségi sakk szimultánja.

Az elmúlt két év, a világjárvány jelentősen átformálta az egyén és a közösségek életét. Új digitális korszakba léptünk, az online térben pedig újabb távlatok nyíltak, ami a sakkot is érintette: elképesztő tempóban és mértékben emelkedett a játékot elkezdő és aktívan űzők, a rajongók, a versenyeket, a közvetítéseket, valamint a sportág kiemelkedő alakjait követők tábora, ezzel párhuzamosan pedig új közösségek, események és platformok születtek.

Ezt az összetartozást erősíti és helyezi új kontextusba minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit és a Dubai Expo 2020 Magyar Pavilonjának közös akciója, a „Polgár Judit vs The World”, a világ első interaktív közösségi sakk szimultánja.

Március 20-án Polgár Judit és a Dubai Expo 2020 Magyar Pavilonja olyan globális és integrált társadalmi esemény házigazdái lesznek, melynek keretében virtuálisan milliók ülnek majd asztalhoz és játszanak – élőben – egyetlen játékos ellen. A 11 táblás online szimultán során Polgár Judit tíz, összesen 6 milliós táborral rendelkező influenszerrel és követőikkel, a „világtáblán” pedig praktikusan a világ ellen játszik. Igazodva a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) „2022 – A nők éve” kezdeményezéséhez, az egyik influenszertáblán női, egy másikon pedig gyermekközösség tagjai mérkőznek meg Judittal.

„Az esemény mérföldkőnek tekinthető a sakk világszintű népszerűsítésében, amely innovatív és vadonatúj formátumának köszönhetően rekordszámú résztvevőnek kínál különleges élményt. Természetesen a végeredmény fontos, de jobban várom az esemény kapcsán azt a mindenhol érzékelhető vibráló feszültséget és izgalmat, amikor a világ kihívja Juditot, a legendás sakk-királynőt” – mondta Arkagyij Dvorkovics, a FIDE elnöke.

„Izgatottan várom a kihívást, a befogadó, mindenki számára nyitott társadalmi eseményt, ami megerősít bennünk: a sakk a virtuális univerzumban is összeköt minket" – fűzte hozzá Polgár Judit.

Influenszerek vs Judit

Az influenszerek a követőtáboruk tagjaival egyeztetve teszik meg lépéseiket.

A résztvevők:

●  Agadmator – Antonio Radic (Horvátország)

●  Botez Sisters (Egyesült Államok–Kanada)

●  Samay Raina (India)

●  Rey Enigma (Spanyolország)

●  Pepe Cuenca + Chess24/ES (Spanyolország)

●  Jennifer Shahade + US Chess Girls Club (Egyesült Államok)

●  Silver Knights – gyermekközösség (Egyesült Államok)

●  Anna Cramling (Svédország)

●  Rudolf Anna (Magyarország)

●  BENIIPOWA (Magyarország)

Világ vs Judit

Le tudja győzni a világ sakkozóinak közössége Polgár Juditot?

A világtáblán a játszmába bekapcsolódó valamennyi résztvevő szavazhat a következő lépésről az erre a célra létrehozott platformon. A rendszer a legtöbb játékos által javasolt lépést teszi meg.

A mérkőzéseket a Magyar Pavilon dómjában az eseményre épített stúdióban, egyedi digitális sakktáblákon játsszák, Judit innen kommentálja a lépéseket és a stratégiákat, az influenszereket és táborukat is bevonva a beszélgetésbe, a budapesti stúdióból profi kommentátorok és meglepetésvendégek támogatják a showt. A világ első interaktív közösségi sakk szimultánját a Twitch főoldalán élőben lehet majd követni.