Március végén országszerte fókuszba kerülnek a népi kézműves műhelyek és alkotóházak

A rendezvény idei mottója: „Kezeink dicsérete”

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva 2022-ben kilencedik alkalommal rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. Az alkotóházak, kézművesműhelyek és műhelygalériák március 26. és április 3. között országszerte színes kézművesprogramokkal várják a látogatókat.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetét március 26. és április 3. között. Az egyhetes program keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák, országszerte olyan népművészeti programokat biztosítanak, ahol a gyerekek és felnőttek megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel. A sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek továbbörökítő munkájának ismertebbé tétele, ezáltal népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása. 

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák nyitott hétvégéjén népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák, valamint a népi kézművességgel foglalkozó egyesületek egyedi programkínálatukkal lehetőséget nyújtanak a helyi népi kézművesség és népművészet hagyományainak megismerésére. Az országos rendezvényen kipróbálhatják többek között a szövés, a körmönfonás, a különböző tájegységek hímzései, a vertcsipke- és szűrrátétkészítés, a nemezelés, a bőrművesség, a bútorfestés és a kékfestés, a gyöngyékszer-készítés, viselet- és viseletesbaba-készítés és természetesen így, húsvét előtt a tojásírás és tojáspatkolás fortélyait. Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket. A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak Nyíregyházától Nádudvaron és Zircen keresztül Zalaszombatfáig.

A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével valósítja meg. Az egyes helyszínek részletes programjai a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége honlapján elérhetőek. Részletes program itt,   és   itt

A francia kezdeményezés céljához igazodva a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének is célja, hogy fókuszba kerülhessenek azok az alkotóműhelyek, ahol a népi kézműves szakmájukat főtevékenységként magas színvonalon végzik a népművészek, népi iparművészek.

Magyarországon változatos jogi és működési formában működnek népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek, műhelygalériák, amelyek fontos szerepet töltenek be népművészetünk továbbörökítésében, közösségek létrehozásában, a tudásátadás biztosításában. Magyarországon az elmúlt 40 év alatt civil kezdeményezésekkel létrejöttek azok a tárgyalkotó népművészeti tevékenységgel foglalkozó megyei, tájegységi és települési népművészeti egyesületek, melyek országos érdekképviseleti szerve a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Közülük számos szervezet alakított ki népi kézműves alkotóházat, népi kézműves nyitott műhelyt és népi kézműves műhelygalériát, melyekkel évről-évre csatlakoznak az alkotóházi hétvégéhez. Hiszen a népművészeti tudás átadásának, az alkotó és az alkotás megismeréséhez kell egy hely, ahol az alkotómunka mellett a közösségi alkalmak is megvalósulnak. Emellett ezek a helyek lehetőséget biztosítanak a nagyközönség bevonására, a nívós szakmai munkához elengedhetetlen képzések megvalósítására, ezáltal az utánpótlás nevelésre.

A Hagyományok Háza népi kézműves képzések biztosításával szintén segíti azt a célt, hogy egyre több képzett népművész vehessen részt a különböző formákban működő alkotóközösségek szakmai életében, valamint idővel népi kézműves műhelyt, műhelygalériát alakítson ki. A Hagyományok Háza megyei hálózata szakmai feladatellátásában is jelentős szerepet töltenek be az alkotóházak, műhelyek. A Népi Iparművészeti Múzeumban működő Nyitott Műhely szintén minden évben csatlakozik az alkotóházi hétvégék programsorozatához.