Az ukrajnai autizmussal élő gyermekeket támogatja idei adománygyűjtő kampányával az Együtt az Autistákért Alapítvány

Az autizmus világnapjához kapcsolódó akcióikkal pedig további támogatás gyűjtése a céljuk egész áprilisban.

Saját adományaiból azonnali, egymillió forintos gyorssegélyt küld az Együtt az Autistákért Alapítvány az ukrajnai autizmus-spektrumzavarral élő gyermekekkel foglalkozó CHILD.UA Alapítvány számára. Az ENSZ 2008-ban jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának. Az Együtt az Autistákért Alapítvány évek óta szervez Magyarországon érzékenyítő és adománygyűjtő kampányokat ebben az időszakban is, hogy még jobban felhívja a figyelmet az autizmussal élők kihívásaira, és ezáltal az emberek még jobban megértsék, elfogadják és segítsék őket. A korábbi évek adománygyűjtő munkájának köszönhetően idén márciusban megnyitották a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel közösen az első Autista Mintaház – Fejlesztő és Módszertani Központot, amely az autizmus-spektrumzavarral élő gyermekek fejlesztését és családjaik segítését szolgálja.

Támogatás a leginkább rászorulóknak

Idén áprilisban az Alapítvány úgy döntött, hogy az autizmus-spektrumzavarral élő gyermekeket segítő ukrán alapítványt, a CHILD.UA-t támogatják a háborús helyzetben még nehezebbé vált munkájukban: egy azonnali, egymillió forintos gyorssegélyt ajánlottak fel az ukrán szervezetnek, emellett az autizmus világnapi kampányuk is teljes egészében erre a célra fókuszál.

„Az Alapítvány számára a kezdetektől fontos az edukáció, hiszen az adománygyűjtés mellett azzal is nagyon nagy segítséget tudunk nyújtani, ha jobban odafigyelünk embertársainkra. Hiszünk abban, hogy a megfelelő támogatással minden autizmussal élő gyermek megélheti a benne lévő legnagyobb potenciált, és a mi célunk, hogy ennek megvalósulását támogassuk, határainkon innen és túl. Úgy gondoljuk, hogy az idén azzal tehetjük a legtöbbet, ha a háborúval sújtott területen dolgozók heroikus munkáját támogatjuk mi magunk is” – mondta a támogatás kapcsán Szijjártó-Nagy Szilvia, az Alapítvány elnöke.

#éniskékvagyok

Többéves sikert tudhat maga mögött az Alapítvány #éniskékvagyok kampánya, amelyet az idei világnaphoz kapcsolódva is megszerveznek. Az autizmus színe a kék, így a megmozdulás keretében egyszerű, de mégis látványos módon bárki kifejezheti szolidaritását az autizmussal élők iránt. Nincs más dolguk, csak április 2-án viselni valamilyen kék ruhadarabot, vagy kiegészítőt, és feltölteni a social média felületekre #éniskékvagyok hashtaggel. A kampánynak köszönhetően, a minden évben csatlakozó ismert emberek – többek között Rúzsa Magdolna, Palvin Barbara, Molnár Ferenc Caramel – segítségével elindul egy párbeszéd az autizmusról, így olyan témákat tudnak felszínre hozni, melyek sok esetben tabunak számítanak.

A #éniskékvagyok kampány mellett, a Petőfi Rádióban akusztikus órát tartanak, ezzel is felhívva a figyelmet az autizmussal élőkre, akik számára sok esetben zavaróak lehetnek a hangos zajok, erőteljesebb zenei betétek. Sőt, csatlakozva a világnapi kampányhoz, a Petőfi TV és Rádió csatornáin további műsorokban is tájékozódhatunk az autizmus-spektrumzavarral kapcsolatos kérdésekről.

Különleges hamburgerek egész hónapban (lásd fotó)

Mindezek mellett, a tavalyi év sikeres együttműködését követően, az idei évben is elindul a Bamba Marha Burger Bár és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös kezdeményezése, amelynek keretében minden megvásárolt EGYÜTT Burger után 500 forinttal támogatják az Alapítvány munkáját. A kifejezetten az autizmus világnapjára kreált burger egész áprilisban elérhető lesz a Bamba Marha Burger Bár üzleteiben. A hamburgernek nemcsak az a különlegessége, hogy megvásárlásával egy jó ügyet támogathatunk, hanem hogy a kék buciban a legnépszerűbb pizzafeltétek ízvilága köszön vissza.

„Az EGYÜTT Burgerrel mindenképpen szerettük volna már látványban is megidézni az Együtt az Autistákért Alapítványt, ezért készített az A Table pékje kék bucikat, amiknek az íze egyébként ugyanolyan, mint a hagyományosé. Amikor az ízvilágról kellett döntenünk, valami olyasmit szerettünk volna, amit mindenki szeret. Az EGYÜTT Burger feltéteit tekintve elmondhatjuk, hogy egy klasszikus hamburger és egy pizza keveréke, és az ízvilága is ennek a kettőnek a házasítását tükrözi” – mondta Jancsa Jani, a Bamba Marha kulináris vezetője. „Az EGYÜTT Burgerbe éppen ezért marinara szósz, gouda sajt és szarvasgombás majonéz is került” – tette hozzá.  A különleges burger a kék buci mellett hagyományos buciban is kérhető, valamint a többi burger is rendelhető lesz kék változatban is egész áprilisban.

Ezeken felül bárki támogathatja az Együtt az Autistákért Alapítvány munkáját az adója 1%-ának felajánlásával, valamint 13616-os adományvonal tárcsázásával.

További adományozási lehetőségek az Alapítvány weboldalán.

Hirdetés