Indult a szezon egyik legjobban várt fesztiválja: kezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Igazi különlegességekkel, izgalmas műfaji fúziókkal és premierekkel várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek nyitóhétvégéje – és ez még csak a kezdet!

Az első napok sokszínű programja tökéletesen tükrözi, mi mindenre számíthatnak a Bartók Tavasz nézői a programsorozat keretében: az április első napján startoló országos összművészeti fesztivál következő hetei is számtalan műfajban ígérnek felejthetetlen pillanatokat a komolyzenétől a jazzen, a világzenén, az újcirkuszon és az operán át egészen a táncszínházig és a képzőművészetig.

„Bartók Béla az életünk része: kisgyerekként vele tanultunk meg zenélni, azóta pedig – egyre érettebb fejjel – minduntalan rácsodálkozunk muzsikája összetettségére. Ha elég sok időt töltünk művei tanulmányozásával, talán egyedi válaszokat is találhatunk az általa feltett, örök érvényű kérdésekre” – fogalmaz a fesztivál névadójáról a frissen megjelent Bartók Tavasz Magazin köszöntőjében a kiváló New York-i zeneszerző-zongorista, Uri Caine, aki a szívének különösen kedves Bartók Projecttel érkezik Budapestre, olyan ragyogó hazai jazz-zenészekkel osztva meg a színpadot, mint Lukács Miklós, Várallyay Petra és Szandai Mátyás.

A világhírű zeneszerző, Eötvös Péter Sleepless című operájának magyarországi premierje kapcsán mesélt a magazin hasábjain a norvég sztáríró, Jon Fosse művéből merítő kompozícióról, az alkotási folyamatról és arról is, hogy miért fontosak számára a kortárs irodalmi művek: „Szeretném, ha az operáim élete nem korlátozódna a bemutatóra és néhány további előadásra, hanem a négyszáz éves operai tradíció vonalába illeszkedve a jövőben is játszanák őket, a közönség szívesen meghallgatná és kapcsolatot tudna velük találni. Minden opera képviseli és közvetíti azt a kort, amelyben írták, és az én operáim akkor képesek a legteljesebb üzenetet átadni a mai korról a későbbi generációknak, ha a szövegük is kortárs alapanyagból származik.” A koncertszerű változatban bemutatott opera főbb szerepeiben Victoria Randemet, Linard Vrielinket és Katharina Kammerlohert csodálhatja a fesztiválközönség, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a hazai premier alkalmából maga a szerző, Eötvös Péter vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A New York-i Metropolitan Opera ünnepelt sztárja, a 2019-ben az év énekesének választott zseniális, Grammy-jelölt kontratenor, Anthony Roth Costanzo a Bartók Tavasz kedvéért látogat először Magyarországra: az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus kíséretében, Vashegyi György vezényletével mutatja meg a Müpa közönségének a Händel-áriákban rejlő kivételes szépséget. A következő hetekben pedig többek közt olyan további nagyszerű szólisták, világklasszis zenekarok és ikonikus formációk követik egymást a fesztivál programján, mint David Fray, Baráti Kristóf, Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várjon Dénes, a FrenÁk Társulat, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Liraz, Amadou & Mariam, António Zambujo, Guessous Mesi, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes, Villányi Dániel, a Circa vagy María Pagés.

Az április 1-17. között tartó fővárosi fesztiválidőszakot követően április 21-től Miskolc, Győr, Debrecen, sőt egy-egy előadás erejéig Pécs és Szeged is csatlakozik a Bartók Tavaszhoz: végre visszatér hazánkba a kubai jazzlegenda, Arturo Sandoval, a Győri Filharmonikus Zenekarral áll színpadra a csodálatos mexikói tenor, Ramón Vargas, aki többek közt Verdi, Donizetti és Puccini műveivel kápráztatja majd el a közönséget, a Grammy-díjas hegedűművész, a magyar közönség régi kedvence, Maxim Vengerov pedig a Pannon Filharmonikusok kíséretében ad koncertet Pécsett és Miskolcon. A vertikális tánc úttörői, a BANDALOOP lenyűgöző táncosai Győr és Debrecen falait hódítják meg, érkezik a fergeteges humorú zenész-komikus duó, Igudesman & Joo, de páratlan élményt ígérnek a Kodály Filharmonikusok és Szergej Krilov közös koncertjei is. Fantasztikus táncelőadásokkal készül a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is, a Ritmo Piknik győri, debreceni és miskolci helyszínein pedig többek közt Sena, a Bohemian Betyars, a Los Orangutanes, Paár Julcsi, a MORDÁI, a Dresch Mihály Ballance Trio, a Napfonat és a Pannonia Allstars Ska Orchestra garantálja a fergeteges fesztiválhangulatot.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek budapesti és országos programjáról a weboldalon vagy a Bartók Tavasz programfüzetében találhatók.

Az előadásokhoz kapcsolódó érdekességekért érdemes online is fellapozni a frissen megjelent Bartók Tavasz Magazint, vagy ellátogatni a bartoktavasz.blog oldalra.