A világot tartó oszlopok – a Baltazár Színház előadása

A Baltazár Színház a lehető legaktuálisabb témát választotta új előadásához.

„Ha nincs gólya, nincs gyerek. Ha nincs gyerek, nincs jövő. Ha nincs jövő, nincs jelen. Ha nincs jelen, nem vagyunk. Ha nem vagyunk, az a világvége. Egyetlen gólya lelövése katasztrófával fenyeget.”

A társulat kérdésfelvetése az, milyen problémákkal küzd az emberiség a jelenben. A világunkat tartó oszlopok közös értékeinket jelentik: a hitet, a szabadságot, egymás szeretetét vagy a természet tiszteletét. Sokszor joggal érezzük úgy, hogy ezek az értékek hiánycikkek a XXI. század társadalmaiban. Ám a Baltazár Színház előadása többre vállalkozik, mint hogy felmutassa az őket foglalkoztató problémákat. Ahogy Vörös István költő-drámaíró a tőle megszokott lírai módon megfogalmazza a társulat számára írt új darabjában: „Mi is afféle festők vagyunk. Újra festjük, ami megtörtént, megváltoztatjuk a megváltoztathatatlant.”

2022. április 4. hétfő 19:00

Klebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom u. 2-10.)

Alkotók

   A szöveget írta – Vörös István

   Rendezte: Elek Dóra, Farkas Dorka, Kováts Kriszta, Réti-Harmath Olívia

   Zene: Szirtes Edina Mókus

   Látvány: a másik Kiss Gabriella

Előadja: Básti Andrea, Fehér Dániel, Felföldy György, Formán Bálint, Horváth Szilvia, Keresztes Anna, Keresztes Sándor, Klabacsek Dániel, Kocsi Zsófia, Kovács Panka, Medetz Attila, Raffael Erzsébet, Szilvásy Márton, Vörös Ferenc

Jegyár: 1500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Az 1998-ban alakult Baltazár Színház az egyetlen olyan színtársulat hazánkban, melynek tagjai értelmi sérült színészek. A Baltazár egyszerre lát el művészi és társadalmi feladatot, hiszen lehetőséget teremt sérült emberek számára, hogy tehetségüket megmutassák, a nézők számára pedig, hogy szembesüljenek e tehetséggel. A színház legfontosabb célkitűzése, hogy magas színvonalon hozzon létre előadásokat, és ezáltal bebizonyítsa, a sérült emberekkel kapcsolatos előítéletek átírhatók: e társadalmi csoport erejét mutatja meg, és azt, hogyan lesz általuk színesebb és gazdagabb a világ. A társulat működésével olyan kultúrát kíván megteremteni Magyarországon, amely a társadalmi integráció lehetőségét nyújtja sérült emberek számára. Ezért előadásaival minél szélesebb nézőréteget kíván megszólítani: a rendszeresen színházba járókon kívül olyanokat is, akik eddig nem látogattak más színházakat, de szociálisan érzékenységük miatt érdeklődnek a Baltazár előadásai iránt.