Visszatér Badacsony a New Yorkba

Április 9-én ismét Budapestre látogat a Badacsonyi Borvidék!

A vendégeket gazdag kínálat várja Badacsony kiemelkedő boraiból a New York Palota Róma termében. Újult lendülettel, hatalmas várakozással, kicsattanó életkedvvel és igazi mestermunkákkal készülődik a sétakóstolóra Badacsony. A kiállító borászatok személyesen töltik meg a poharakat, közben mesélnek munkájukról és mindannyiunk közös szenvedélyéről, a borról. Ezt a hangulatot hivatott közvetíteni az esemény idei szlogenje is: „Életre hívunk”. Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt, és mindazt, amit a korlátozások enyhülése az emberekben megszólít. Hiszen az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor.

„A Badacsony New Yorkban mindig kiemelkedik a borvidéki kóstolók közül. A kezdetektől fogva valódi összefogás jellemzi, és sajátos, barátságos hangulat, ami annak köszönhető, hogy a bemutatkozó borászatok és kiállítók maguk szervezik, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közreműködésével” - méltatta az eseményt Váli Péter borász, a szervezőbizottság elnöke.

A kóstolón csaknem 50 kiállító várja a Badacsonyi Borvidék kedvelőit. Ez alkalommal 34 borászat, több mint 160 féle, ásványokban bővelkedő borát kóstolhatják meg a látogatók. Az esemény „főszereplői” olyan különlegességek, amelyek kizárólag ezen a borvidéken születnek meg, köszönhetően a talaj egyedi ásványosságának, a bazalt, a homokkő és a klíma sajátos hatásainak. Ilyen például a badacsonyi bazalthegy leghűségesebb lakója, a Kéknyelű.

A program további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, rendezvény helyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a mesterkurzusok sem maradnak el.

Ezúttal Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Előadásának címe: BORÁGYAK - Ideális falatokkal ágyazunk a vulkáni boroknak.

A mesterkurzus során a következő borokat kóstolhatják meg a résztvevők, melyek mellé Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje készít harmonizáló étkeket:

Válibor                                               Budai Zöld 2021

Szászi Birtok                                      Rókaluki Olaszrizling 2020

Nyári Pince                                        Olaszrizling Válogatás 2017

Laposa Birtok                                     PINO-Szürkebarát 2020

Villa Sandahl                                     CRYSTAL CUT Rajnai Rizling 2017

Domaine Edegger                              Quintessence / barrique Sauvignon Blanc 2018

a'Capella Szőlőbirtok                        Badacsonyi Zeus 2019

Csendes Dűlő Szőlőbirtok                 Kéknyelű 2017

Gilvesy Pincészet                               Váradi Furmint 2019

Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója pedig a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszél 6-7-16-26 (!) éves tételeket segítségül hívva. Előadásának címe: A TELJESSÉG VARÁZSA – Érlelt borok Badacsonyból.

A mesterkurzus résztvevői a következő borokat kóstolhatják meg , a hozzájuk illő falatkákat szintén Wolf András készíti.

Málik Pince                                                  Zeus 2015

Villa Tolnay Borház                                      Zöld veltelini 2015

Borbély Családi Pincészet                           Bács-hegy Olaszrizling 2015

Németh Pince                                             Olaszrizling késői szüret 2015

Vörös Szőlőbirtok                                         Szürkebarát 1996

Első Magyar Borház - Szeremley Birtok      Kéknyelű 2006

VáliBor                                                          Pinot noir 2016

Az eseményen 14 és 16 óra között a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják (meghívásos alapon), akik számára a belépés ingyenes.

16 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.

Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra elővételben lehet vásárolni a weboldalon kedvezményes 7.900 forintos áron, vagy a helyszínen korlátozott számban 9.900 forintért.

Folyamatosan frissülő információk a Badacsony New Yorkban 2022. facebook esemény oldalán.

Badacsony New Yorkban 2022.